Victorias tydliga besked – mardrömsåret har vänt: “Är så stolt!”

Det finns ingen som vår Victoria!
Kronprinsessan Victoria har genomgått en riktigt tuff period. Men det har inte synts på utsidan.
Annons

‘Kronprinsessan Victoria och hennes närmaste har genomlidit några riktigt tuffa månader den senaste tiden. Att lista alla motgångar tar tid – och det är vemodig läsning.

Först hade vi en december månad med två tragiska dödsfall: Dagmar von Arbin och Ari Behn. Dagmar var den äldsta levande Bernadotte-släktingen och en kärt inslag i kretsen kring kungafamiljen. Ari var ex-make till prinsessan Märtha Louise – och vi känner till de täta kopplingarna mellan de svenska och norska kungafamiljerna.

Annons

Annons

Kronprinsessan Victoria har stött på motgångar

Det finns ingen som vår Victoria!
Det finns ingen som vår Victoria!

Därefter, i början på 2020, dog ytterligare två personer som rört sig kring hovet: konstvetaren Göran Alm och Silviahemmet-basen Karin Lind Mörnesten.

Men det är inte bara döden som skakat om Victorias tillvaro.

• Hennes älskade dotter Estelle bröt benet under en skidtur i Alperna.

• Hennes hovpräst Michael Bjerkhagen drabbades av en hjärtattack och fick åka ambulans akut till sjukhus.

Annons

• Kungens systerson och familjevännen Gustaf Magnuson skilde sig från sin hustru Vicky Andrén.

Och sedan kom, vilket är svårt att glömma, covid-19. Coronaviruset – som sköt ett stort hål i allas våra planer. För Victoria har detta inneburit att hennes viktigaste sysselsättning, att synas och representera sitt ämbete, blivit otroligt mycket svårare.

Hennes namnsdagsfirande på Inre borggården blev inställt. Drottning Margrethes tre dagar långa 80-årsfirande likaså. Hon måste hålla avstånd till sina föräldrar, kan inte resa till Florida och besöka sin syster Madeleine – motgångarna tycks aldrig ta slut för vår kronprinsessa.

Men de riktigt stora växer i motvind. Samma sak gäller för Victoria. De senaste veckorna har Victoria verkligen klivit fram och visat att hon är en statschef i vardande.

“Är så stolt över Sverige”

Victoria
Victoria var på Stadsmissionen och delade ut mat till behövande.
Annons

Hon syns mer än någonsin på kungahusets officiella Instagram-konto, där kommentarerna vittnar om att de uppskattar vår framtida drottnings stoiska lugn i krisen.

“Ni gör ett stort jobb för hela Sverige”, skriver en användare.

“Så stolt över vår kronprinsessa, hon är bäst helt enkelt”, skriver en annan.

“Är så stolt över vårt kungahus”, skriver en tredje.

Ellen Myrgård Lindén är hovreporter på Svensk Dam. Hon har observerat att Victoria gör allt för att visa sig ståndaktig.

– Victoria har valt en helt annan väg om man tittar på hennes kungliga kollegor. När de flesta isolerar sig på sina slott är kronprinsessan ute i samhället och skaffar information och hjälper till i krisarbetet. Hon har tagit ett ännu större ansvar över den kungliga representationen och visar svenska folket att hon är en person att räkna med när tillvaron känns hopplös. Det är viktigt för henne att finnas där för Sverige. Även i tuffa tider, säger Ellen.

Annons

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

10 kommentarer till “Victorias tydliga besked – mardrömsåret har vänt: “Är så stolt!””

 1. Minna skriver: 8 april, 2020

  Här Finland har man skött koronakrisen mycket bättre än i Sverige.I Finland har bara 27 dött i korona.Men vi är vana vid hur sköter man krisen.Tänk bara vinterkrig


 2. Surkärring skriver: 8 april, 2020

  Ja Minna, för finländarna är inte som svenskar, som rustat ner och gjort sig av med beredskapslager. Jag hoppas att detta blir en knäpp på den svenska näsan. “Vår beredskap är god”, sa Löfven för ett par månader sen när Coronaviruset började spridas i Sverige. Beredskapen var inte god. Men det sa också den dåvarande svenske statsministern Per Albin Hansson när det andra världskriget bröt ut: “Vår beredskap är god.” Och så startades upprustningen, men beredskapen var god först 1945 när kriget var slut.


 3. Hellu skriver: 8 april, 2020

  Jag tycker att Victoria har varit dålig förebild genom att hon inte har stannat hemma utan att gjort pr för sig själva.


 4. ma skriver: 9 april, 2020

  KronPrinsessan Vicktoria har rådgivare ock följer deras råd,dessutom är det Kungen som bestämmer,han är högst.KronPrinsessan Vicktoria har nog fått order av sin Far Kungen.


 5. Bror skriver: 9 april, 2020

  Minna!
  Det är idag klarlagt, att coronaviruset behöver folksamlingar där människor kommer nära varandra under en längre tid än det t ex tar att veckohandla.
  Är dessa ansamlingar av människor också förbundna med fysisk närhet: dans, kindpussar, kramar, allsång där man krokar i varandra, hinner coronaviruset få ordentligt fäste. En enda smittbärare har några timmar senare för smittan vidare till ca var tionde närvarande.
  Här ligger den sannolika förklaringen till det förhållandevis ringa antalet infekterade och döda i Finland i covid-19. “Puss-och kramkulturen” är på de breddgraderna en näst intill okänd företeelse.

  Surkärring!
  Hört talas om hushållning med knappa resurser?

  Hellu!
  Kungligheter som hukar i buskarna är inga goda förebilder.


  1. Bror skriver: 9 april, 2020

   Tillägg
   “Närhetshypotesen” som en avgörande faktor vid spridning av coronaviruset skulle då också kunna förklara varför insjuknande, och i förlängningen död, i högre grad tycks drabba den fattigare delen av befolkningen.
   Trångboddhet, flergenerationshushåll, sämre motståndskraft mot infektioner till följd av för stor andel junk food av det totala näringsintaget, skulle då vara några faktorer som gör socio-ekonomiskt svaga grupper i högre grad mottagliga för coronasmitta än vad fallet är i de mer välbeställda delarna av befolkningen.
   Påståendet att coronaviruset inte skiljer mellan hög och låg, fattig eller rik är således felaktigt. Att “poverty kills” gäller även här.


 6. josefin skriver: 9 april, 2020

  Intressant timing att mardrömsàret vänt just som corona gror som mest i Sverige. Men det är klart en mardröm för KP är annat än för folk i allmänhet – inställd fest hugaligen


 7. Obs skriver: 9 april, 2020

  För mig känns det som att de kommande åren blir mardrömslika för kungligheterna. Kungen behövs, men sedan tycker jag att det bör sättas stopp. Om/när en ny regent utses kan den personen få sin försörjning av samhället. Helt galet att år 2020 betala ut apanage för en hel skara kungligheter, som sysslar med “hitta på uppdrag”.


 8. ananas skriver: 9 april, 2020

  Bror
  Puss och kram eller inte men det väsentliga är att nästan allt är nerstängt med några få undantag och ansamlingar med fler än 10 personer är förbjudna till den 13 maj. Även hela Nylands län, som innefattar huvudstadsregionen med omnejd och berör 1,7 miljoner människor, är satt i karantän med polisbevakning på in~ och utfartsvägar.


 9. Surkärring skriver: 9 april, 2020

  Bror, förstår inte din kommentar. Ladorna har ju varor fulla (åtminstone fram till nu) enligt Magdalena Andersson. Till syvende och sist handlar det om prioriteringar.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar