Victorias tydliga besked – mardrömsåret har vänt: "Är så stolt!"

Det finns ingen som vår Victoria!

Kronprinsessan Victoria har genomgått en riktigt tuff period.Men det har inte synts på utsidan.

‘Kronprinsessan Victoria och hennes närmaste har genomlidit några riktigt tuffa månader den senaste tiden. Att lista alla motgångar tar tid – och det är vemodig läsning.

Först hade vi en december månad med två tragiska dödsfall: Dagmar von Arbin och Ari Behn. Dagmar var den äldsta levande Bernadotte-släktingen och en kärt inslag i kretsen kring kungafamiljen. Ari var ex-make till prinsessan Märtha Louise – och vi känner till de täta kopplingarna mellan de svenska och norska kungafamiljerna.

Kronprinsessan Victoria har stött på motgångar

Det finns ingen som vår Victoria!

Det finns ingen som vår Victoria!

Därefter, i början på 2020, dog ytterligare två personer som rört sig kring hovet: konstvetaren Göran Alm och Silviahemmet-basen Karin Lind Mörnesten.

Men det är inte bara döden som skakat om Victorias tillvaro.

• Hennes älskade dotter Estelle bröt benet under en skidtur i Alperna.

• Hennes hovpräst Michael Bjerkhagen drabbades av en hjärtattack och fick åka ambulans akut till sjukhus.

• Kungens systerson och familjevännen Gustaf Magnuson skilde sig från sin hustru Vicky Andrén.

Och sedan kom, vilket är svårt att glömma, covid-19. Coronaviruset – som sköt ett stort hål i allas våra planer. För Victoria har detta inneburit att hennes viktigaste sysselsättning, att synas och representera sitt ämbete, blivit otroligt mycket svårare.

Hennes namnsdagsfirande på Inre borggården blev inställt. Drottning Margrethes tre dagar långa 80-årsfirande likaså. Hon måste hålla avstånd till sina föräldrar, kan inte resa till Florida och besöka sin syster Madeleine – motgångarna tycks aldrig ta slut för vår kronprinsessa.

Men de riktigt stora växer i motvind. Samma sak gäller för Victoria. De senaste veckorna har Victoria verkligen klivit fram och visat att hon är en statschef i vardande.

“Är så stolt över Sverige”

Victoria

Victoria var på Stadsmissionen och delade ut mat till behövande.

Hon syns mer än någonsin på kungahusets officiella Instagram-konto, där kommentarerna vittnar om att de uppskattar vår framtida drottnings stoiska lugn i krisen.

“Ni gör ett stort jobb för hela Sverige”, skriver en användare.

“Så stolt över vår kronprinsessa, hon är bäst helt enkelt”, skriver en annan.

“Är så stolt över vårt kungahus”, skriver en tredje.

Ellen Myrgård Lindén är hovreporter på Svensk Dam. Hon har observerat att Victoria gör allt för att visa sig ståndaktig.

– Victoria har valt en helt annan väg om man tittar på hennes kungliga kollegor. När de flesta isolerar sig på sina slott är kronprinsessan ute i samhället och skaffar information och hjälper till i krisarbetet. Hon har tagit ett ännu större ansvar över den kungliga representationen och visar svenska folket att hon är en person att räkna med när tillvaron känns hopplös. Det är viktigt för henne att finnas där för Sverige. Även i tuffa tider, säger Ellen.