Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Victorias tydliga mammabeslut för Estelle, 12 – har satt stopp: "Viktigt"

26 feb, 2024, 05:00 
Victoria är inte bara kronprinsessa – hon är också mamma.
Annons

Förra veckan fyllde kronprinsessan Victoria och prins Daniels förstfödda, prinsessan Estelle, hela tolv år! Ja, Estelle växer så det knakar, och med det ökar också förberedelserna inför den plikt som väntar henne en dag.

Men Victoria och Daniel har satt en tydlig gräns – och den kvarstår än.

Privata filmen på Estelles födelsedag • Birgitta coolast på Mallorca! • Prislappen på Victorias snackis-ring i USA – 3 kungliga snackisar från vecka 8!Brand logo
Privata filmen på Estelles födelsedag • Birgitta coolast på Mallorca! • Prislappen på Victorias snackis-ring i USA – 3 kungliga snackisar från vecka 8!

Prinsessan Estelles drottningskola – tuffa kraven

En dag ska prinsessan Estelle bli drottning av Sverige, något hon kommer förberedas inför hela livet – precis som Victoria.

Det märktes tidigt att Estelles roll som tronarvinge innebar ett större kliv in i det kungliga rampljuset. Hon gjorde ju faktiskt sitt första kungliga uppdrag redan som 2 år gammal, när hon invigde sin egna sagostig vid Naturum Tåkern i Östergötland.

Annons

Trots sin ringa ålder har hon också redan följt med mamma Victoria på jobbet flera gånger, och Estelle talade redan vid ung ålder flytande engelska, tack vare sina engelskspråkiga barnflickor. Ja, allt det här är en del av den drottningskola hon drillas i.

När Estelle var snäppet äldre drog det igång mer på allvar. Då fick hon gå på flera studiebesök för att lära sig mer om familjens historia, och monarkin i stort, på platser som Skattkammaren, Bernadottebiblioteket och Kungliga Husgerådskammaren.

Under det nederländska statsbesöket 2022 blev det återigen tydligt att Estelle förbereds inför framtiden. Då var hon med och tog emot kung Willem Alexander och drottning Máxima på slottet.Robin Utrecht/Shutterstock

Victoria och Daniel stoppar Estelle – viktiga beslutet

Estelles liv skiljer sig rejält från sina kusiners, och till och med brodern prins Oscar. Hennes liv är redan utstakat på ett helt annat vis, än kusinerna på Villa Solbacken och i Florida som inte ens längre har sina kungliga titlar.

Annons

Prinsessan Madeleine berättade 2019 att hennes barn inte ens vet om att de är kungliga.

– Jag tänker att när tiden kommer så kommer de att fråga, och då får man ta det då. Men nu får de leva i sin lilla bubbla, i sin lilla värld utan titlar, sa hon till mama 2019.

Och även om det inte riktigt är möjligt för Estelle, har Victoria och Daniel sett till att sätta stopp för delar av drottningskolan. Som Svensk Damtidnings mångårige reporter Ellen Myrgård Lindén tidigare förklarat:

– Victoria och Daniel har ett väldigt omhändertagande kring Estelle, så de har hela tiden med sig att det inte får bli för mycket tung information om det uppdrag som komma skall, berättar hon.

– Det är viktigt att Estelle får vara den skolflicka hon är, leka med kompisar, busa med kusinerna och gå på sina härliga dansträningar.

Foto: TT

Annons