Victorias uppgörelse med kungen - sa ifrån: "Motsträvig"

05 apr, 2023, 16:00 
AvFelicia Plåt
Kungen och Kronprinsessan Victoria
Kungen uttalade sig om tronföljden i SVT dokumentär "Sveriges sista kungar". FOTO: TT

Victoria och kungen verkar ha haft flera duster genom åren.

Annons

I vintras släppte SVT dokumentären "Sveriges sista kungar". Dokumentären följer Sveriges tre senaste monarker som har verkat under en tid då Sverige och vårt kungahus har förändrats. Exempelvis hur vi gick från kungamakt till demokrati samt hur framtiden kommer se ut med en drottning på tonen. Dokumentären har blivit väldigt omtalad, detta på grund av ett speciellt uttalande av vår egen kung Carl Gustav.

– Min son prins Carl Philip var född och sedan plötsligt ändrar man så han blir av med det hela. Det är ganska märkligt tycker jag, säger kungen.

Därför fick kungen fira ensam • Victorias erkännande – blivit varnad • Christinas splittring med kungen – 3 kungliga snackisar från vecka 13!
Därför fick kungen fira ensam • Victorias erkännande – blivit varnad • Christinas splittring med kungen – 3 kungliga snackisar från vecka 13!

Kritiken mot kungen

Recept.se Nyhetsbrev

Efter dokumentären har det riktats skarp kritik mot kungens uttalande om tronföljden.

Uttalandet handlade om att kungen inte tyckte det var helt rättvist mot sonen prins Carl Philip som blev av med kronprinstiteln efter en grundlagsändring 1980. Då Victoria klev in och blev kronprinsessa istället. Sverige gick nämligen från att äldsta sonen blev tronarvinge till att äldsta barnet i kungahuset blev tronarvinge oberoende av kön.

Annons

"Har haft uppgörelse"

Uttalandet kan mycket väl ha skapar irritation inom kungafamiljen, men samtidigt så är Victoria van vid att ha sina små duster med sin pappa. Det berättar iallafall den tidigare hovreportern Sten Hedman i en intervju med Svensk Dam.

– När hon var i tonåren var hon säkert ganska motsträvig. Hon är viljestark. Hon har säkert haft uppgörelser med pappan, säger Sten Hedman.

Victoria och Carl Gustav
Victoria är van vid hennes pappas ibland inte så genomtänka uttalanden.

Vidare berättar han hur han tror att uttalandet togs emot av Victoria och säger att det troligtvis inte var så farligt.

– Hon känner farsan. Hon vet att han vräker ur sig saker ibland som inte är så genomtänkta. (...) Men det här tror jag mest att hon skakade av sig.

"Smärtar honom djupt"

Efter all uppståndelse går hovet ut med en kommentar från kungen. I kommentaren skriver kungen att han ser den kvinnliga tronföljden som solklar. Han fortsätter sedan med att det "smärtar honom djupt" att folk har uppfattat hans uttalandet som kritik mot sin egen dotter, kronprinsessan Victoria.

Annons