Vill att kungen ber om ursäkt – inför alla!

Kungen krävs på en ursäkt!
Kung Carl Gustaf krävs på en ursäkt. Anledningen är en fruktansvärd händelse i det förflutna.
Annons

Kung Carl Gustaf skulle inte födas förrän om 99 år när slaveriet avskaffades på Saint-Barthélemy. Då var ön en svensk koloni, vilket den förblev fram till 1878.

På Saint-Barthélemy frodades även slavhandeln, som tekniskt sett var förbjuden i Sverige sedan åtskilliga sekler tillbaka. Men den fick fortgå på Saint-Barthélemy – ett mörkt kapitel i svensk historia.

Annons

Kung Carl Gustaf krävs på en ursäkt

Kungen krävs på en ursäkt!
Kungen krävs på en ursäkt!
Annons

Nu höjs röster i Karibien om att Sverige borde ta sitt ansvar för tragedin. Professor Verene Shepherd, vice ordförande i Karibiska gemenskapens (Caricom) gottgörelsekommission, vill ha en formell ursäkt från det svenska styret. Och hon vill att kungen är med och framför den.

– Sverige och det svenska kungahuset profiterade på slaveriet. Vi kräver en ursäkt från den svenska regeringen och kungafamiljen till folken i Karibien, säger Verene till Expressen.

– Sverige spelade inte en dominerande roll i den transatlantiska slavhandeln. Men Sverige hade Saint-Barthélemy med frihamn där man handlade med förslavade afrikaner i den inomkaribiska slavhandeln.

 

 

Annons

“Bör göra det rätta”

Gottgörelsekommissionen har ställt krav på flera länder, däribland forna storspelare i slavhandeln som Storbritannien och Frankrike. Men även om Sverige inte hörde till den kategorin, så borde vi som nation be om ursäkt. Något annat vore hyckleri, menar Verene.

– Som en nation som är stolt över sina insatser för mänskliga rättigheter och jämlikhet kan Sverige inte känna sig bekvämt med denna historia. Sverige bör göra det rätta och be om ursäkt även om man inte är formellt tvingad till det, säger hon.

 

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

15 kommentarer till “Vill att kungen ber om ursäkt – inför alla!”

 1. Tommy Rutgersson skriver: 18 augusti, 2020

  Att Kungen borde framföra en ursäkt för något som hände för omkring 100 år sedan är rent ut sagt tramsigt. Vad som hände då kan ju inte Kungen vara ansvarig för. Det som hände på denna svenskägda ö speglar bara den tidens medvetande. Sen dess har vi vidgat våra perspektiv genom att inte acceptera vare sig slavar eller slavarbete. Hur kan då Kungen vara ansvarig för slaveriets konsekvenser för 100 år sedan och uppmanas att be om ursäkt för detta? Trams!


  1. ananas skriver: 18 augusti, 2020

   Instämmer!
   Ingen logik i det hela eller ska alla börja be om ursäkt för vad deras förfäder eventuellt gjort fel? Trams.


 2. Eva W skriver: 18 augusti, 2020

  Vår kung har inte något ansvar för detta så enligt min mening behöver han inte be om ursäkt.


 3. Stefan den Andre skriver: 18 augusti, 2020

  En formell ursäkt låter som en bra idé. Fram för det!


 4. Fluff skriver: 18 augusti, 2020

  Här kan man inte säga ”det var så länge sedan” eller ”CG Bernadotte har jag inte ansvar för detta”.
  Så länge myten om det sedan sekler ärvda ämbetet finns kvar, och vi vet ju att familjen Bernadotte ser sig som goda företrädare för detta, påtar man sig också ett ansvar att förhålla sig till de oegentligheter som skett av föregående generationer.
  Det är s.a.s. en del av den mystik som omgärdar arvsmonarkin.


  1. Bror skriver: 18 augusti, 2020

   Ett gott förslag, Stefan den Andre.
   Klokt sagt, Fluff.
   Vår relativa litenhet i jämförelse med övriga kolonialländer kan inte vara en omständighet att gömma oss bakom.
   Ett majestät “i tiden” går givetvis denna mycket anspråkslösa önskan till mötes. Det symboliska värdet i en sådan kunglig handling är mångfalt större än eventuella kostnader. Om det nu ens finns några “kostnader” förbundna med att visa förståelse och medkänsla.
   Fast då gäller det förstås att leva i en föreställningsvärld, där man inte flyr ansvar genom att exempelvis vifta bort medlöperi under nazitiden med att “på den tiden måste alla vara med i partiet”.


 5. Rosa Marie skriver: 18 augusti, 2020

  Godt skrevet, Stefan den Andre, Fluff og Bror!
  Det er jo nemlig ikke CG, der på egne vegne i givet fald siger undskyld, men embedet så at sige. Kongen taler på nationens vegne.


  1. Ulla Lundell skriver: 19 augusti, 2020

   Den nu varande kungen kan ju inte på något sätt ha ansvar för något som hände för 100 år sedan.

   Ulla


 6. Birthe Vejrum skriver: 19 augusti, 2020

  Hvis der skal siges undskyld, så er det den svenske regerings ansvar.
  Vores statsminister Lars Løkke, ville IKKE komme med en undskyldning ved 100 års “jubilæet” for Danmarks salg af øerne til USA. Han beklagede.
  Øerne blev solgt i 1917 fordi de ikke var rentable mere. Der VAR en folkeafstemning, og danskerne stemte JA til salget. DET var ikke sket idag. Så havde de haft de samme rettigheder som Grønland og Færøerne.
  Artiklen fik mig til at gense dokumentaren: “Anne og Anders på sporet af det tabte land – de Vestindiske Øer” på DR1 tv. Jeg ved ikke om DR lader skandinaviske seere se med på nettet, SVT gør det i hvert fald ikke!


  1. Fluff skriver: 19 augusti, 2020

   Liksom regeringen använder sig av CG Bernadotte som skyltfigur vid ex. statsbesök bör man använda honom till att framföra denna ursäkt.


 7. marja skriver: 19 augusti, 2020

  Borde inte även Finlands president be om ursäkt? Finska folket var ju “svenskar” pä den tiden och delar ansvaret? Vi kunde göra det tillsammans?


 8. Måntand skriver: 19 augusti, 2020

  Det finns mycket tragiska saker som hänt för länge sedan. Och ännu händer såklart. Man kan inte straffa människor som inte haft något med detta att göra. Ska alla tyskar då straffas av vad Hitler gjorde? Och inte kunna känna sig stolta över något pga vad en snubbe gjorde för länge sen? Hallå liksom.


  1. Fluff skriver: 19 augusti, 2020

   Måntand,
   Ditt inlägg andas okunskap och
   logisk hälta.
   Tyskland (BRD och även DDR) h a r vid ett flertal tillfällen bett om förlåtelse. Första gången var, tror jag, 1951 då Konrad Adenauer talade om ”wiedergutmachen”.
   Googla och läs på och återkom gärna.


  2. Bror skriver: 21 augusti, 2020

   Gott Fluff
   Det som grep mig mest bland dessa tyska förlåt, var ändå när förbundskansler Willy Brandt, den norsk-svenske flyktingen, med böjt huvud knäföll på minnesplatsen för gettot i Warszawa. Det var en lika äkta som storslagen handling.


 9. Bror skriver: 19 augusti, 2020

  Den demokratiska läxan är fortfarande ogjord på alltför många håll.
  I världens största demokrati arbetar nu den sittande presidenten och hans hejdukar febrilt på att rasera den legitima grunden för resultatet av det kommande valet i november.
  Oavsett valresultat kommer själva grundvalarna för upprätthållandet av USA som en demokratisk stat att allvarligt hotas. Hotet kan rent av vara dödligt.
  Det var därför ingen slump, när Michelle Obama under demokraternas nu pågående konvent uppmanade de amerikanska väljarna att ”rösta som gällde det livet”.
  På vår egen europeiska kontinent pågår nedmonteringen av rättsstaten i ett flertal länder och i en allt snabbare takt.
  Likafullt finns det folk som säger Glöm! Gå vidare! Vänd blad! Det där var så länge sedan!
  Hög tid att vakna nu. Snart kan det vara för sent.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar