Vill att kungen ber om ursäkt – inför alla!

Kungen krävs på en ursäkt!

Kung Carl Gustaf krävs på en ursäkt. Anledningen är en fruktansvärd händelse i det förflutna.

Kung Carl Gustaf skulle inte födas förrän om 99 år när slaveriet avskaffades på Saint-Barthélemy. Då var ön en svensk koloni, vilket den förblev fram till 1878.

På Saint-Barthélemy frodades även slavhandeln, som tekniskt sett var förbjuden i Sverige sedan åtskilliga sekler tillbaka. Men den fick fortgå på Saint-Barthélemy – ett mörkt kapitel i svensk historia.

Kung Carl Gustaf krävs på en ursäkt

Kungen krävs på en ursäkt!

Kungen krävs på en ursäkt!

Nu höjs röster i Karibien om att Sverige borde ta sitt ansvar för tragedin. Professor Verene Shepherd, vice ordförande i Karibiska gemenskapens (Caricom) gottgörelsekommission, vill ha en formell ursäkt från det svenska styret. Och hon vill att kungen är med och framför den.

– Sverige och det svenska kungahuset profiterade på slaveriet. Vi kräver en ursäkt från den svenska regeringen och kungafamiljen till folken i Karibien, säger Verene till Expressen.

– Sverige spelade inte en dominerande roll i den transatlantiska slavhandeln. Men Sverige hade Saint-Barthélemy med frihamn där man handlade med förslavade afrikaner i den inomkaribiska slavhandeln.

 

 

LÄS OCKSÅ: Kungen pinsamma kris – Victoria fick rycka in

“Bör göra det rätta”

Gottgörelsekommissionen har ställt krav på flera länder, däribland forna storspelare i slavhandeln som Storbritannien och Frankrike. Men även om Sverige inte hörde till den kategorin, så borde vi som nation be om ursäkt. Något annat vore hyckleri, menar Verene.

– Som en nation som är stolt över sina insatser för mänskliga rättigheter och jämlikhet kan Sverige inte känna sig bekvämt med denna historia. Sverige bör göra det rätta och be om ursäkt även om man inte är formellt tvingad till det, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: Bilden på kungen och Silvia raderad efter kritiken – det vill hovet inte visa!