Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Vittnet berättar: Victorias livvakter i tårar efter händelsen på bion

18 apr, 2024, 18:30 
Vendela Lönnqvist
TT
Nu berättar han om den udda synen.
Annons

"Den sista resan" är filmen, skapad av underhållningsduon Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, som just nu är på allas läppar.

Victorias oväntade möte: ”Gullig!”Brand logo
Victorias oväntade möte: ”Gullig!”

Succén efter filmen – Filip Hammar om pappan

Efter premiären den 1 mars har hyllningarna rasat in. Och vi förstår varför.

Filmen behandlar viktiga ämnen om depression, ålderdom och död – men även relationer, vänskap och kärlek.

Idén till succéfilmen föddes när Filip Hammar bevittnade hur sin pappa Lars föll allt djupare ner i en depression efter att han gick i pension.

Det ville Filip göra någonting åt.

– Pappa har i flera år pratat om att han vill ha en ”sista konversation” med mig. Han har alltid varit dramatisk. Jag viftade ganska länge bort tanken på att gå honom till mötes, just av den anledningen. Saker kan lätt bli en självuppfyllande profetia, säger Filip Hammar och fortsätter:

Annons

– Men när jag märkte att han faktiskt gled djupare och djupare in i en depression, så kände jag mig tvungen att göra nåt för att hjälpa honom ut ur mörkret. Så jag tog med honom på den här resan, från Köping till den franska rivieran. Och det är den resan som blev den här filmen.

Filip och Fredrik på bio med kronprinsessan

Och än så länge har ingen biobesökare lämnats oberörd – inte ens de som anses vara de tuffaste av alla.

Under tisdagen fick Filip, Fredrik och Lars äran att träffa delar av kungafamiljen, bland annat kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Det berättar Filip i en intervju med Tilde de Paula i "Efter fem":

– Jag tror det var Fredrik som hade kontakt med hennes man, prins Daniel. Då frågade han om de ville se filmen. "Ja!", sa dem. Så då gick vi först på bio med dem, säger Filip och berättar att kvällen avslutades med en middag på självaste slottet.

Såg Säpo-vakterna storgråta

Men det var en unik händelse som inträffade under biobesöket.

– Det var bara pappa, mamma, jag, Fredrik och respektive och dem. Och Säpo-vakterna, som satt och storgrät. Det var något intressant att se Säpo-vakter sitta så här, säger Filip och gestikulerar med armarna att vakterna satt och torkade tårarna.

Minst sagt en sällsynt syn.

– Så vi såg filmen med dem. Hela filmen. Livet tar en till märkliga platser.

Annons