Walther Sommerlath – stora gåtan efter hans död

Walther Sommerlath – stora gåtan efter hans död

Walther Sommerlath har lämnat jordelivet och sörjs av kungafamiljen. Nu har ett stort frågetecken uppstått kring hans begravning.
Walter Sommerlaths liv – i bilder!
Slå på ljud

Walther Sommerlath fick 86 år på den här jorden. Den sista tiden i livet – bortsett från avskedet på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge – tillbringade han i Drottningholms slott efter en inbjudan från sin kära syster drottning Silvia.

Så på torsdagsmorgonen kom pressmeddelandet.

"Walther Sommerlath somnade stilla in under fredagskvällen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge efter en tids sjukdom.

– Jag och min familj känner stor sorg och saknad efter min bror Walther, säger H.M. Drottningen.

Med hänsyn till Walther Sommerlaths familj ber vi media att respektera, och ha förståelse för, att detta är en privat familjeangelägenhet."

Walther Sommerlath död – så blir hans begravning

Drottning Silvia och Walther Sommerlath.

Drottning Silvia stod sin bror Walther väldigt nära.

tt

När Svensk Damtidning hör av sig till hovets informationschef Margareta Thorgren bekräftar hon att Walther inte förts till sista vilan ännu. Familjen har inte genomfört begravningen, och när den blir, det kan hovet inte svara på just nu.

– Inga uppgifter i nuläget, hälsar Margareta.

Det är till och med svårt att slå fast i vilket land som begravningen kommer att hållas. Walther Sommerlath var nämligen en något kringflackande person. Han bodde tidigare i Italien, och dessförinnan under många år i Paris. Det var i Frankrike han hittade sin första fru, Michele, med vilken han fick barnen Sophie och Patrick.

Walter och Michele skilde sig 1987, och det var i den vevan som Patrick kom till Sverige och fick bo på Drottningholm.

LÄS MER: Walther Sommerlath död – så var hans sista tid i livet

De kan komma på begravningen

Vi vet inte heller exakt vilka som skulle komma på begravningen – och huruvida läget i världen möjliggör att alla som skulle vilja deltaga också kan det. Prinsessan Madeleine med familj bor till exempel i USA och har avstått från att resa till Europa under 2020 på grund av coronavirusets härjningar.

Även Walthers dotter Sophie och hans exfru Michele har amerikanska adresser. Michele bor i Los Angeles och säljer retromöbler från butiken Gallerie Sommerlath. Sophie har arbetat som lärare och bor i Concord, Kalifornien.

LÄS MER: Silvias sista möte med Walther vid dödsbädden