Will och Kate har bestämt sig – gemensamma beslutet efter Elizabeths död

13 sep, 2022, 16:09 

Nu är det klart.

Annons
Länge leve kung Charles III! Första orden till nationen
Länge leve kung Charles III! Första orden till nationen

Mycket har kastas omkull i Storbritannien efter drottning Elizabeths död. Hon hade ju suttit på tronen i över 70 år – den längst sittande monarken i historia. För många finns det inget annat än att ha Elizabeth som drottning, och flera har uttryckt att hon var som landets egna mormor.

Förutom att det blir en högst känslomässig omställning, är det också massor av praktiska reformer som träder i kraft efter drottningens bortgång. Och nu har Will och Kate beslutat sig för en av dem.

Förberett sig hela livet

Förutom det mest uppenbara, att prins Charles istället fick titeln som kung, är det fler titlar som blivit omkullkastade nu. Hans fru Camilla, som tidigare var hertiginna av Cornwall är nu drottninggemål, vilket innebär att hennes titel nu ärvs av någon annan.

Annons

Den kanske största förändringen, att prinsen Charles nu blev kung, kom såklart inte som någon chock. Hela livet har han förberett sig på att ta över tronen den dag hans mor sorgligt nog kommer gå ur tiden.

Han har också haft gott om tid att stå vid sin mors sida vid olika kungliga uppdrag för att bli bekväm i rollen, precis som vi kan se att kronprinsessan Victoria gör här hemma i Sverige. Dessutom har Charles tidigare hoppat in då Elizabeth av olika skäl inte kunnat slutföra sitt arbete.

Hon Dianas titel – men valde bort den

Charles och Camillas titlar går alltså till William och Kate, som tidigare varit hertig och hertiginna av Cambridge, som istället blir Cornwall. William blir dessutom prins av Wales, som var Charles tidigare titel. Men den kanske mest anmärkningsvärda förändringen är att Kate även blir prinsessa av Wales.

Den senaste som burit denna titel är ingen mindre än prinsessan Diana, eftersom Camilla valde att inte använda den. Hennes romans med prins Charles var ju ett riktigt triangeldrama, eftersom han bedrog sin dåvarande partner Diana med henne. Camilla valde därför bort titeln, för att undvika ännu mer drama.

Annons

När Charles nu utropades till kung, valde han att meddela att han gett Will och Kate de nya titlarna. Och till skillnad från Camilla, valde Kate att gott ta emot det. Nu har förändringen trätt i kraft, och på deras sociala medier såsom Instagram och Twitter är det tydligt att de bestämt sig.

William och Kate har nämligen tagit bort sina gamla användarnamn, och heter nu istället "princeandprincessofwales", på samtliga ställen.

Foto: TT

Annons