Willem-Alexander visar återigen upp sin hemliga hobby!

När det nederländska kungaparet ska på statsresa på andra sidan jorden sätter sig inte kung Willem-Alexander bekvämt i en flygplansstol. Nej nej, han sätter sig istället bakom spakarna och flyger själv!

I somras fick vi veta att Kung Willem-Alexander, som är Estelles gudfar, har lyckats dölja sin favorithobby för omvärlden i över 20 års tid. Det var i en intervju med den nederländska tidningen De Telegraaf som han avslöjade att han vid sidan av sina kungliga plikter har varit pilot för flygbolaget KLM, som en hobby!

Kungen har varit pilot i 20 år

De senaste 20 åren har alltså flygpassagerare transporterats av självaste kronprinsen, numera kungen utan att ha vetat om det! “När han vill ta en paus från sina kungliga plikter har han jobbat deltid för KLM:s “Cityhopper”, den del av flygbolaget som flyger korta distanser, som andrepilot” skriver De Telegraaf.

Willem-Alexander beskriver hobbyn som avslappnande.

– Du har ett flygplan, passagerare och en besättning. Du har ansvar för dem. Du kan inte ta dina problem som du har på marken med dig upp i luften. Du kan koppla bort dem helt och koncentrera dig på någonting annat. Det är, för mig, det mest avslappnande med att flyga, säger Willem-Alexander i intervjun.

Willem-Alexander flyger

Willem-Alexander syntes i cockpit när kungaparet landade i Indien.

Men det är inte bara KLM:s flygplan som kung Willem-Alexander flyger, han brukar också vara den som själv sitter vid spakarna när han och drottning Maxima flyger världen över på sina kungliga uppdrag.

Willem-Alexander och Maxima i Indien

Willem-Alexander och Maxima anländer på Delhis flygplats.

Och så är fallet just nu, för när det kungliga planet landade på Delhis flygplats i Indien den 13 oktober satt kung Willem-Alexander inte i passagerarsätet, utan i cockpit. Willem-Alexander och Maxima har ett fem dagar långt statsbesök framför sig i landet och förutom Delhi kommer de besöka både Mumbai och Kerala.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: