Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Williams ord efter prins Philips död – avslöjar splittringen med Harry

12 apr, 2021, 15:44 
Prins Philip Prins Harry Kate Prins William
Två bröder, en älskad farfar – och en vass pik. I dag har både William och Harry hyllat prins Philip, men på helt olika sätt.
Annons
Prins Philip är död – blev 99 år gammalBrand logo
Prins Philip är död – blev 99 år gammal

I dag har vi fått ta del av prins Williams och prins Harrys egna ord om hur de minns sin farfar, den oförliknelige prins Philip som gick bort i fredags, två månader före sin 100-årsdag.

Men medan prins Harry mycket kärleksfullt hyllar prins Philip för hans rakbladsvassa humor och hans expertis vid grillen – och för att man aldrig riktigt visste vad han skulle kläcka ur sig härnäst – så rymmer prins Williams personliga uttalande en spetsig formulering som man kan tolka som en pik mot hans avhoppande bror.

Prins Philip Prins Harry
Prins Harry och farfar Philip: Mycket olika – men med samma sorts avväpnande charm.

Prins Williams uttalande kretsar nämligen kring detta med att ”Get on with the job” (det vill säga ”fortsätt med det jobb som måste göras”). Vilket ju starkt kontrasterar mot prins Harrys val att lämna kungahuset och plikterna för att i stället skriva miljardavtal med Spotify och tala ut hos Oprah Winfrey.

Annons

– Min farfars hundraåriga liv karaktäriserades av ständig tjänstgöring – han tjänstgjorde för sitt land, för det Förenade Samväldet, för sin hustru och för vår familj, säger prins William och fortsätter:

– Jag känner mig lyckligt lottad som har fått ha en sådan förebild. Han har guidat mig långt in i mitt vuxna liv, både i de lyckliga stunderna och i de allra svåraste.

Brittiska kungafamiljen
Prins William sida vid sida med sin farfar och förebild prins Philip. Här i brittiska kungafamiljens kanske minst klädsamma klädkod: Knäbyxor och strumpeband till fracken.

Prins William lyfter också fram alla de speciella minnen som hans barn George, 7, Charlotte, 5, och Louis, snart 3, trots allt hann få av sin äventyrslystna, för att inte säga busiga farfarsfar, som ofta kom och hämtade dem med sitt fyrspann – alltid med samma smittsamma äventyrslust och med minst en räv bakom örat.

Prins Williams privata minnen av prins Philip

Prins Philip Prins George
Prins Wiliams privata bild: George på kuskbocken bredvid farfarsfar prins Philip, då 93.

– Min farfar var en extraordinär man och han tillhörde en extraordinär generation. Catherine och jag kommer att fortsätta på det sätt som han skulle ha velat och jag kommer att stötta drottningen under de år som kommer. Jag kommer att sakna min farfar, men jag vet att han skulle ha velat att vi fortsatte med vårt jobb, säger prins William.

Annons

Så två bröder, en farfar – och två helt olika sätt att se på den kungliga plikten. Men så har prins William och prins Harry också vitt skilda roller i den framtida brittiska monarkin.

Foto: TT, Brittiska hovet/Instagram.

Annons