Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Flippar och floppar! Nobelklänningarna vi minns

03 dec, 2018, 09:00 
Ellen Myrgård Lindén
Nobel Alice Bah Kunke
Annorlunda materialval och en och annan färgmiss. Ja, Nobelfestens snackisar handlar ofta om klänningarna. Vi minns tidigare års flippar – och floppar.
Annons

Nästa vecka är det äntligen dags för årets klänningsfest. Nobelfesten. Och det är inte bara kungligheterna som förbereder sina aftonklänningar in i minsta detalj. Även kändiskvinnorna för just nu samtal med designers och lånar smycken från exklusiva juvelerare. Vissa av dem brukar dessutom välja något speciellt material eller en extravagant modell för att sticka ut lite extra. Svenska Akademiens före detta ständiga sekreterare Sara Danius och kulturministern Alice Bah Kunke är två av dem. De har burit klänningar som har fått fotografernas blixtrar att smattra lite extra! Minns ni?

Papper – både i dukning och på axlar

Alice Bah Kuhnke Bea Szenfeld
Alice Bah Kuhnke i en pappersklänning från Bea Szenfeld.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Förra året bar Alice Bah Kuhnke en vit pappersklänning med inspiration hämtat från Svalbard. Designen stod Bea Szenfeld och hennes kollega Naim Josefi bakom.

Annons

– Jag ville ta tillfället i akt att på ett av Sveriges mest välbevakade event, som även världsmedia bevakar, få belysa frågor som är avgörande – som Arktis och klimatförändringarna, berättade Alice efter festkvällen.

Det som var mest uppseendeväckande med klänningen var pappersärmarna. Bea Szenfeld har gjort sig känd för just detta, att skulptera kreationer i papper. Arbetet med att försöka vika och skära till ärmarna tog två dagar har Bea berättat.

Sara Danius Nobel
Sara Danius i klänning av Pär Engsheden.

En annan klänning som fick mycket uppmärksamhet förra året var Sara Danius Pär Engsheden-blåsa. Hon har burit Pär Engsheden vid tre olika Nobelfester med den här klänningen, med svart mönster och vit botten, var verkligen något alldeles extra. Dessutom hade kreationen en vacker baksida – med både mantel och släp!

Annons
Sara Danius Nobel

År 2009 fick var det många som lade märke till den före detta kulturministern Lena Adelsohn Liljeroths röda klänning. Hennes val av skotskrutigt i kombination med en stor blomma fick både ris och ros.

Lena Adelsohn Liljeroth nobel
Lena Adelsohn Liljeroth år 2009.

Går vi vidare till de klänningar som knappast kommer gå till historien som de mest hyllade toppar troligtvis Birgit Friggebo den listan. År 1992 bar den dåvarande kulturministern nämligen en klänning med djup urringning vilket inte gick hem hos den kritikerkåren.

Annons
Birgit Friggebo nobel
Birgit Friggebo på Nobel år 1992.

Även Centerpartiets Annie Lööf fick stå ut med en hel del sågningar efter 2011 års Nobelfest. Man menade att den tvådelade klänningar var en riktigt färgmiss.

Annie Lööf Nobel
Annie Lööf vid 2011 års Nobelfest.

Läs mer:

Foto: IBL, TT

Annons