Följ Nobelfesten 2018 – minut för minut

Följ Nobelfesten 2018 – minut för minut
Nobelfesten är här. Och givetvis punktmarkerar vi hela evenemanget, såväl på plats som med hjälp av våra experter här på Svensk Damtidning. Följ med i vår direktrapportering som kommer att vara live under hela kvällen – och ställ era frågor till oss här på redaktionen.
Annons

Kl. 23.07: Och där är taffeln bruten. Tack för en magisk middag.

Kl. 22.49: Flera starka tal under kvällens Nobelfest. Allvarsamt, lustfyllt, inspirerande… ja, de hade allt. Och av allt att döma tyckte gästerna likadant.

Kl. 22.32: Även Sofia drog på smilbanden under nedan nämnda tal av Arnold.

Kl 22.28: Frances Arnold, kemipristagare, håller ett både roligt och allvarsamt tacktal efter sitt pris. Hela salen skrattar högt vid flera tillfällen – och när Arnold sedan avslutar talet på en allvarsam not med att mänskligheten ska förvalta upptäckter om evolution på rätt sätt nickar flertalet av gästerna instämmande. Stark stund.

Annons

Kl. 22.17: Att kungen gillar att gå på fest vet vi. Och det är då han skiner upp som allra störst. Titta bara på den här bilden, fångat i ögonblicket när varmrätten precis ska serveras. Ren och skär lycka! Så härligt.

Daniel njuter av desserten

Kl. 22.04: I en snabb skymt i tv får vi se Daniel njuta av äppelanrättningen som serveras. Han är i intensivt samspråk med bordsgrannen Donna Strickland, Nobelpristagare i fysik.

”En fin anrättning”

Kl. 21.57: Nu pratar Daniel Roos, konditor, om hur han surrat ihop den här efterrätten. Med äpplen från Österlen har han lyckats få ihop en riktigt fin anrättning, enligt honom själv. Och vi får bara hålla med… det ser helt fantastiskt gott ut.

Kl. 21.50: Nu kommer desserten ut. Och den brinner! Eller ja, kanske inte riktigt brinner. Utan uppläggningsfatet pryds av en glitterfackla. Vackert!

Kl. 21.36: Nu är The Edge och hans omtalade mössa i SVT. Och har får naturligtvis frågan av SVT:s reporter. Svaret är enkelt.

– It’s cold out there, I’ll tell ya!

– Det är kallt ute, det lovar jag dig.

Han var på plats på Nobelfesten för att han är nära vän till James P. Allison, Professor Nobelpristagare i fysiologi eller medicin 2018.

Kl. 20.58: Och där råkade en servitör tappa en rotselleri på en gäst… det verkar ha gått obemärkt förbi. Phew…

Kl. 20.55: Nu serveras huvudrätten.

Kl. 20.26: Nobelmenyn är uppbyggd kring förstklassiga råvaror och svenska smaker. Tom arbetar helst med råvaror i sin naturliga form under rätt säsong. I årets bankettmeny låter han grönsaker spela en viktig roll och två olika rotfrukter är huvudråvaror i varmrätten. Tom arbetar ofta med att skapa förväntningar genom att bygga upp små överraskningar under måltiden, vilket kommer att erfaras under banketten

”Det här är riktigt krångligt”

Kl. 20.09: Till huvudrätten serveras bakad rotselleri med kantarellkräm och svampsmör, kålrot med lagerbladskräm och långbakad högrev, oxmärgcrust, rökt kalvsky samt potatis- och purjolöksterrin.

Annons

– Det här är riktigt krångligt! säger Tom Sjöstedt och visar hur man tillagar rätten.

Kl 19.51:

Kl 19.42: Tom Sjöstedt, ansvarar för förrätt och varmrätt för andra året i rad och driver tillsammans med Daniel Räms restaurangen Lilla Ego. Tom blev utsedd till Årets kock 2008. Han var medlem i svenska Kocklandslaget 2005–2012 och vann bland annat OS-guld 2012 tillsammans med dem.

Kl. 19.39: Förrätten verkar ha varit mycket uppskattad av alla olika flöden som går att följa.

Kl. 19.32: I ett helt år har Nobelmenyn varit hemlig från allmänheten. Men nu äntligen är rätterna officiella. Fisk, högrev och rotfrukter verkar vara några av de festliga delikatesserna som gästerna kommer att få serverade i Blå hallen alldeles strax. Maten tillagas två våningar upp i köket som ligger ovanför Gyllene salen. Därifrån transporteras det ner till Gyllene salen som är omgjort till ett temporärt kök och därifrån går 200 servitörer och servitriser nerför den stora trappan för att servera gästerna som väntar i Blå hallen.

Annons

Kl 19.29: The Edge, gitarristen i rockbandet U2, är en av gästerna på kvällens Nobelmiddag. Är enligt uppgifter kompis till en av pristagarna. Han sitter vi bordet i sin karakteristiska mössa. Sannerligen vågat.

Kl. 19.12: Nu sitter alla gästerna vid borden. I en närbild på drottning Silvia ser man att drottningen inlett en konversation med sin bordsherre Gérard Mourou, Nobelpristagare i fysik.

 

Kl. 19.09: Nu inleds processionen, där huvudbordets gäster går sakta in i salen. Kungen går längst fram i tåget tillsammans med Nobelpristagaren i fysik, Donna Strickland.

 

Annons

Låt festen börja

Kl. 19.01. Nu är SVT live inifrån Stadshuset. De kan avslöja att det kommer att bjudas på vickning, för första gången på Nobelfesten, framåt småtimmarna. Korv med bröd, blir det.

 

Kl 18.52: Nu börjar det närma sig. I detta nu försöker gästerna inne i Stadshuset hitta sina platser samtidigt anländer kungligheterna till den magnifika salen. Och nu har vi även fått se en första glimt av menyn. Mer om det strax.

Så sitter gästerna vid honnörsbordet

Kl 17.54: Om lite drygt en timme drar festligheterna igång i Stadshuset. Då är det av yttersta vikt att gästerna hittar till sina platser. Och så här är de placerade kring det prestigefyllda honnörsbordet.

Honnörsbordet under Nobelfesten 2018Honnörsbordet under Nobelfesten 2018

WOW!

Kl 17.21: Den här bilden la kungahuset precis upp på Instagram. Och den är verkligen helt underbar. Bakom kulisserna, minuterna före årets Nobelfest ska inledas. Så fin!

 

Kl 17.09: Ni är många som undrar om blomsterarrangemangen. Därför kommer lite ytterligare information: 

Dekorationerna för 2018 är inspirerade av bladets form och man arbetar med krispigt gröna och gula nyanser, med en accent av orange, samt frodiga och klorofyllgröna blad. Ca 300 kilo grönt och 25 000 blommor fördelas på ljusgröna, gula och cremefärgade nejlikor, krysantemum, ljust gröngula cymbidiumorkidéer, rosor i olika gula och cremevita nyanser, gula gerbera och germini, ljusgrön anthurium samt mimosa. Dekorationerna i den bakre fondväggen lyfter fram bladets form i olika nyanser av grönt, gult och orange. Blomsterväggen i mitten, som är 15 kvm stor, kläs in med 9 000 rosor, nejlikor, germini och krysantemum i gula och cremefärgade nyanser.

Victorias fina hyllning till Silvia under Nobel

Kl. 17.01: Wow, Victoria! Kronprinsessan gjorde precis entré i Silvias gamla Nobelklänning. Klänningen är designad av Nina Ricci och drottningen bar den på sin andra Nobelfest – år 1995. Det är en sidentaftklänning med en jätterosett baktill.

Kronprinsessan Victoria gjorde entré i drottning Silvias gamla Nobelklänning

Annons

Det alla vill veta!

Vi älskar klänningarna. Och det vet vi ju att ni gör också. Nu har vår reporter Ellen Myrgård sammanställt ett härligt alster med bilder på blåsorna. Klicka här under – och njut!

Blommor från Italien

Kl. 16.57: För att hylla Alfred Nobel, som tillbringade sina sista år i San Remo där han dog den 10 december 1896, skickar Regione Liguria, Comune di Sanremo och Handelskammaren Riviere di Liguria varje år blommor för utsmyckningen av Konserthuset och Stadshuset.

Grattas av nära och kära

Kl. 16.55: Den högtidliga ceremonin inramas av korta musikaliska inslag och blomsterarrangemang. När ceremonin är över och den Kungliga familjen lämnat podiet kommer familjemedlemmar och kollegor upp på scenen för att gratulera pristagarna.

NU ÄR VI IGÅNG

Kl. 16.49: Prisceremonin är officiellt invigd och inleds med att Nobelstiftelsens styrelseordförande professor Carl-Henrik Heldin håller ett inledningsanförande. Alldeles strax presenteras årets Nobelpristagare och ekonomipristagare.

Drottning Silvia, prins Daniel, Kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria

Wow! Vilken blåsa Annie Lööf!

Kl. 15.34: Nu har Centerpartiets Annie Lööf uppdaterat sin Instagram med kvällens klänning. Supersuperfin, tycker redaktionen! Dessutom i årets trendfärg burgundy.

På plats!

Kl. 15.19: Nu är Helena Wiklund på plats vid Konserthuset.

Svensk Damtidnings Helena Wiklund vid Konserthuset

Alla bilderna från Nobel i Oslo

Kl. 15.06. Nu har vi samlat de allra finaste bilderna från ceremonin i Oslo. Se det stora bildextrat här!

Den vackra salen! I rött syns Margot Wallström.
Den vackra salen! I rött syns Margot Wallström.

Det drar ihop sig

Kl. 14.30 Nu börjar det närma sig. Om ungefär 30 minuter finns vår kungliga expert och reporter Helena Wiklund på plats vid Konserthuset i Stockholm för att få en första glimt på alla galaklädda gäster som anländer.

Ny artikel om Mette-Marits tårar

Kl. 13.50: Så kul att se att Mette-Marit. Klicka på länken för att läsa mer.

 

Här bryter Mette-Marit ut i tårar

Kl. 13.28. Mette-Marit är tagen av hela situationen och brister ut i tårar. Strax senare står hela salen upp och hyllar fredspristagaren med stående ovationer. Applåderna vill aldrig ta slut. En fin stund.

Kronprinsessan Mette-Marit på nobel 2018
Fredpristagarnas arbete rörde Mette-Marit till tårar.

Så ser planeringen för kvällen ut

Kl. 13.01: I Oslo är hyllningarna redan igång. Och i eftermiddag är det dags för det svenska firandet. Så här ser programmet ut:

Tidsschema för Nobelprisutdelningen 2018

Och här är tiderna för kvällens bankett.

Preliminärt tidsschema för Nobelbanketten 2018
Preliminärt tidsschema för Nobelbanketten 2018

 

Läs mer:

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar