Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hårda orden om Nobelfesten: "Kanske lite tråkigt – många tal"

11 dec, 2023, 13:00 
En av gästerna var inte helt nöjd med årets Nobelfest!
Annons
Det bar gästerna på Nobel 2023!Brand logo
Det bar gästerna på Nobel 2023!

Nobelfesten är årets mest glamorösa fest – i alla fall på svensk mark. Många, många drömmer om att gå på den, utan att någonsin få chansen. Medan andra mer eller mindre tvingas dit mot sin vilja.

Vår kungafamilj är obligatoriska inslag på Nobelbanketten. Gårdagen var inget undantag. Kungen, drottning Silvia, prinsessan Christina, kronprinsessan Victoria, prins Daniel och prinsessan Sofia var samtliga där för att representera den svenska monarkin.

Nobel 2023: Gästen som dök upp högst motvilligt

Christina fick en herre till bords som hörde till den motvilliga kategorin. Jon Fosse, Nobelpristagaren i litteratur, har nämligen på förhand gjort klart att han helst skulle slippa banketten.

Prinsessan Christina och Jon Fosse
Jon och Christina hade många samtal under kvällen!

Jon lider av sociala fobier och föredrar att hålla sig hemma, i sitt hus i Österrike. Men nu hade han svidat upp i frack, tillfället i ära.

Annons

– I dag har jag varit tvungen att göra det varesig jag vill det eller inte, säger Jon till SVT.

Hur gick det sociala samspelet för Jon då? Vi vet att detta var något av ett bestyr på förhand.

– Jag ska vara med på banketten, men skulle gärna ha tackat nej, sa Jon till Bergensavisen tidigare i december.

Sågningen av Nobel: "Tråkigt – många tal"

Men själva banketten verkar ha gått bättre än väntat.

– Det har varit helt okej än så länge. Det har varit mysigt och fint på ett sätt, men när jag kommer tillbaka till min vardag, hur den nu ser ut, så kommer jag inte gå runt och känna mig som en Nobelprisvinnare, bara som den gamle killen jag var, säger Jon.

Med sig på banketten hade Jon hustrun Anna och dottern Erli. Den sistnämnda var dock inte alltför imponerad av all pompa och ståt.

– Hon har verkligen sett fram emot resan. Jag har inte pratat med henne efter utdelningen, men enligt mamman så tyckte hon att det var fint men kanske lite tråkigt. Det var ju många tal, säger Jon.

Annons