Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kungens tabbe mitt under Nobelfesten: "Herregud"

08 dec, 2023, 10:53 
Nobel 2023

Kungen gjorde bort sig inför miljoner tv-tittare!

Annons

Det blir inte högtidligare än Nobelfesten! Här snackar vi årets pampigaste stund, där allt är minutiöst planerat in i minsta detalj: klädsel, mat, dryck, etikett och så vidare.

Inget får gå fel – och ändå blir det så, ibland. Och den här gången var vår statschef, kung Carl XVI Gustaf, ensam ansvarig för missen.

Här är största skandalerna under NobelbankettenBrand logo
Här är största skandalerna under Nobelbanketten

Nobel 2023: Kungens stora tabbe inför prisutdelningen

Året var 2019 och gästerna i Blå hallen i Stockholms konserthus satt och inväntade kungafamiljen, som skulle ta plats på podiet längst fram. Stolarna hade valts ut med omsorg: de så kallade Nobelstolarna, som går i guld och blått, är över 200 år gamla.

Det fanns fyra stolar. En för kungen, en för drottning Silvia, en för kronprinsessan Victoria och en för prins Daniel.

Annons

En av stolarna skilde sig dock från de andra. Det är en etablerad tradition som de ansvariga känner till: Silvias stol ska komma med en liten kudde, för att underlätta för drottningen. Det är ju ingen liten sak att sitta stilla i samma stol i timmar, det tar på kroppen.

Drottning väser åt kungen: "Herregud"

När Kungssången spelades tågade de fyra kungligheterna in efter varandra. Kungens stol stod till höger om drottningen, som brukligt är.

Men så skedde någonting. Av oklar anledning frångick kungen traditionen och tog stolen till vänster, alltså Silvias stol.

Svensk Damtidnings reporter Helena Wiklund bevakade Nobelfesten och sammanfattade dråpligheterna på följande vis:

"Reaktionen? Lätt stressad från drottningens sida. Man ser hur hon vänder sig mot sin man och diskret försöker väsa några ord, sekunderna innan Kungssången dånade ut över Konserthuset. Herregud, det var ju direktsändning. Och många miljoner som tittade", skriver Helena i sin text om händelsen.

Kungen och drottning Silvia
Silvia tycks tänka: "Vad pysslar han med nu?"

Kungens vidare agerande är nästan ännu mer märkligt. I stället för att byta stol valde han att sitta kvar och flytta kudden. Helt sonika stoppa in den bakom Silvias rygg.

Man ser på bilder från tillfället att Silvia inte var helt nöjd med sin make.

Annons