Maten spelar en huvudroll under Nobelmiddagen. Den ska vara spektakulär, smarrig och serveras till över tusen personer. Vi har samlat menyerna som vi sett under Nobel genom åren.
Kolbakad havskräfta. Körsbärsblomma. Pärlhönsmosaik. Ragu på kantareller. Det läggs alltid otrolig kärlek på maten under Nobelbanketten. Menyerna är storslagna och spelar en stor roll under kvällen, och har gjort så i alla år. 1901 startade den allra första Nobelbanketten. Priset för menyn var då 15 kronor per person.
Rådjurssadel med kronärtskocksbotten, blomkål Hollandaise, sparrisknippen
Aprikosparfait med Petits fours
Menyn under Nobel år 1930
Falsk sköldpaddssoppa
Laxforell med tryffel, tuppkammar och champinjoner
Stekt ungkalkon med kronärtskockor, sallad, gelé
Toscaparfait med aprikosglass och frukttärningar
Menyn under Nobel år 1945 (mellan 1940 och 1944 ägde ingen bankett rum)
Champinjonsoppa à la crème
Rensadel à la Suédoise med smörkokta haricots verts
Glassbomb à la “Stadshuset”
Menyn under Nobel år 1950
Champinjonsoppa
Oxfilé med kronärtskocksbotten och Bearnaisesås
Nobelglassparfait med Petits fours
Menyn under Nobel år 1960
Klar consommé
Stekt lammsadel med pimientosås och grönsallad
Äppelsavaräng med rom och vispad grädde
Serveringspersonalen under Nobelbanketten år 1973.
Menyn under Nobel år 1970
Varmrökt lax, kronärtskocksbotten på bladspenat med Mousselinsås
Färserad renfilé med Geneversås och Pommes Dauphines
Hjortronsavaräng med mockagrädde
År 1981 var efterrätten spektakulär som vanligt!
Menyn under Nobel år 1980
Rökt lax på spenatbädd med förlorat ägg
Renfilé med kantareller och akvavitsås, lyonnaisepotatis
Nobelglassparfait
Menyn under Nobel år 1990
Riptimbal på salladsbädd med örtsås
Enbärshalstrad röding med sparris, dillgrädde och ris
Nobelglassparfait
Vaniljglass med lingonsorbet serverades på ett häftigt sätt under Nobelmiddagen år 2000.
Menyn under Nobel år 2000
Terrin på hälleflundra och havskräfta med marinerade pilgrimsmusslor, löjromscrème fraiche och späd sallad
Citronstekt ankbröst med västerbottentimbal, ragu på kantareller och jordärtskocka samt örtpotatispuré
Vaniljglass med lingonsorbet
Menyn under Nobel år 2010
Anka i press med vinteräpplen, pumpa, ättiksgrönsaker och kryddig gelé
Tryffelstekt piggvar med vintersallad på kantareller och oxsvanstryffelsky
Len mjölkchoklad och apelsinbavaroise smaksatt med gammeldansk bitter serveras med apelsinsallad
Menyn under Nobel år 2011
Hummer med picklade vintergrönsaker och jordärtskockspuré
Pärlhöna, karljohanssvamp och lingon, inkokt pärllök samt persiljerötter och velouté
Mandarin- och vit chokladmousse på kanelbotten med hallonmarmelad och färska hallon[
Menyn under Nobel år 2012
Eld har sprutats många gången under Nobelmiddagen. Exempelvis år 2006!
Menyn under Nobel år 2013
Pärlhönsmosaik, morotsvariation med gotländsk tryffel och kantarellduxelle med tryffelmajonnäs
Havskräftfylld piggvarskupol, tartelett med havskräfta på ostcrème och spenatbädd, spetskålsterrine, havskräftsås och mandelpotatispuré
Chokladsiluett med nougat och havtornsexplosion
Menyn under Nobel år 2014
Blomkålssoppa med mosaik på kungskrabba, ärtor och citronpicklad blomkål
Kryddstekt ytterfilé av kronhjort med morotsterrin, saltbakad gulbeta, rökt pärllök och potatispuré samt viltsky
Mousse och sorbet på vilda salmbär från Gotland med saffranspannacotta på brynt smörbotten
Menyn under Nobel år 2015
Piggvar och kammussla med växter från havet, brynt smör och löjrom
Glödbakad kalv svept i svamp, rotselleri och äpple samt rostad sellerijuice, serveras med potatispithiviers
Körsbärsblomma med smak av kaffe och mandel
År 2016 åt drottning Silvia upp det mesta av sin mat!
Menyn under Nobel år 2016
Kolbakad havskräfta och kammussla med nässlor, ramslök och syltade vinteräpplen
Vaktel från Södermanland i svart vitlök och purjolöksaska med jordärtskocka, bevarad skogssvamp och jus på rostat kycklingskinn och senapsfrö
Sudachimoln med hjortronsorbet, misosmulor och friterat rispapper
Menyn under Nobel år 2017
Pressad och torkad jordärtskocka med ingefärskålrabbiblommor och rostad kålbuljong
Lammsadel med potatisterrin med svedjancreme, gulbeta, saltbakad rotselleri, äppelsallad och rosmarinbakad lammsky
Frostig blåbärsbavaroise blåbärsglass med citrontimjan, limegelé, limecurd och limemaränger
Menyn under Nobel år 2018
Till förrätt serveras lättbakad röding med kräftbuljong i krondillslök, lättrökt forellrom, krispig potatis och krasseskum.
Huvudrätten består av bakad rotselleri med kantarellkräm och svampsmör, kålrot med lagerbladskräm och långbakad högrev, oxmärgcrust, rökt kalvsky samt potatis- och purjolöksterrin.
Och sist men inte minst: äppelharmoni med karamelliserade Fridaäpplen från Österlen, äppelsorbet, vaniljkräm, kolasås och havresmulor.
Vill du veta hur det faktiskt känns att äta maten på plats i Blå hallen? Se Johan T Lindwall berätta i videoklippet här!
Vill du veta hur de roddar i Blå hallen inför Nobelbanketten? Se vårt filmklipp här!