Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Menyerna under årens Nobel – från 1901 till 2018

09 dec, 2018, 13:00 
Margareta
Maten spelar en huvudroll under Nobelmiddagen. Den ska vara spektakulär, smarrig och serveras till över tusen personer. Vi har samlat menyerna som vi sett under Nobel genom åren.
Annons

Kolbakad havskräfta. Körsbärsblomma. Pärlhönsmosaik. Ragu på kantareller. Det läggs alltid otrolig kärlek på maten under Nobelbanketten. Menyerna är storslagna och spelar en stor roll under kvällen, och har gjort så i alla år. 1901 startade den allra första Nobelbanketten. Priset för menyn var då 15 kronor per person.

Menyn under Nobel år 1901

  • Hors-d’œuvre
  • Slätvarsfilé à la normande
  • Oxfilé à l’impériale
  • Stekta järpbröst med Estrée-sallad
  • Bakelsen Succès Grand Hôtel

Vin under Nobel år 1901

  • Niersteiner 1897
  • Château Abbé Gorsse 1881
  • Champagne Crème de Bouzy Doux et Extra Dry
  • Xérèz

Menyn under Nobel år 1910

  • Hönsconsommé med kalvfrikadeller
  • Sjötungsfiléer med hummer och hummersås
  • Rimmad lammsadel med Madeirasås
  • Kall stekt järpe med gåsleverpuré och tryffel
  • Grön sparris med jungfruvinägrett
  • Glassbomb Nabob

Menyn under Nobel år 1920

  • Consommé med säsongens färska grönsaker
  • Kall lax med griljerade tomater, haricots verts
  • Rådjurssadel med kronärtskocksbotten, blomkål Hollandaise, sparrisknippen
  • Aprikosparfait med Petits fours

Menyn under Nobel år 1930

  • Falsk sköldpaddssoppa
  • Laxforell med tryffel, tuppkammar och champinjoner
  • Stekt ungkalkon med kronärtskockor, sallad, gelé
  • Toscaparfait med aprikosglass och frukttärningar

Menyn under Nobel år 1945 (mellan 1940 och 1944 ägde ingen bankett rum)

  • Champinjonsoppa à la crème
  • Rensadel à la Suédoise med smörkokta haricots verts
  • Glassbomb à la “Stadshuset”

Menyn under Nobel år 1950

  • Champinjonsoppa
  • Oxfilé med kronärtskocksbotten och Bearnaisesås
  • Nobelglassparfait med Petits fours

 Menyn under Nobel år 1960

  • Klar consommé
  • Stekt lammsadel med pimientosås och grönsallad
  • Äppelsavaräng med rom och vispad grädde
Serveringspersonalen under Nobelbanketten år 1973.
Serveringspersonalen under Nobelbanketten år 1973.

Menyn under Nobel år 1970

  • Varmrökt lax, kronärtskocksbotten på bladspenat med Mousselinsås
  • Färserad renfilé med Geneversås och Pommes Dauphines
  • Hjortronsavaräng med mockagrädde
År 1981 var efterrätten spektakulär som vanligt!
År 1981 var efterrätten spektakulär som vanligt!

Menyn under Nobel år 1980

  • Rökt lax på spenatbädd med förlorat ägg
  • Renfilé med kantareller och akvavitsås, lyonnaisepotatis
  • Nobelglassparfait

Menyn under Nobel år 1990

  • Riptimbal på salladsbädd med örtsås
  • Enbärshalstrad röding med sparris, dillgrädde och ris
  • Nobelglassparfait
Vaniljglass med lingonsorbet serverades på ett häftigt sätt under Nobelmiddagen år 2000.
Vaniljglass med lingonsorbet serverades på ett häftigt sätt under Nobelmiddagen år 2000.

Menyn under Nobel år 2000

  • Terrin på hälleflundra och havskräfta med marinerade pilgrimsmusslor, löjromscrème fraiche och späd sallad
  • Citronstekt ankbröst med västerbottentimbal, ragu på kantareller och jordärtskocka samt örtpotatispuré
  • Vaniljglass med lingonsorbet

Menyn under Nobel år 2010

  • Anka i press med vinteräpplen, pumpa, ättiksgrönsaker och kryddig gelé
  • Tryffelstekt piggvar med vintersallad på kantareller och oxsvanstryffelsky
  • Len mjölkchoklad och apelsinbavaroise smaksatt med gammeldansk bitter serveras med apelsinsallad

Menyn under Nobel år 2011

  • Hummer med picklade vintergrönsaker och jordärtskockspuré
  • Pärlhöna, karljohanssvamp och lingon, inkokt pärllök samt persiljerötter och velouté
  • Mandarin- och vit chokladmousse på kanelbotten med hallonmarmelad och färska hallon[

Menyn under Nobel år 2012

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Eld har sprutats många gången under Nobelmiddagen. Exempelvis år 2006!
Eld har sprutats många gången under Nobelmiddagen. Exempelvis år 2006!

Menyn under Nobel år 2013

  • Pärlhönsmosaik, morotsvariation med gotländsk tryffel och kantarellduxelle med tryffelmajonnäs
  • Havskräftfylld piggvarskupol, tartelett med havskräfta på ostcrème och spenatbädd, spetskålsterrine, havskräftsås och mandelpotatispuré
  • Chokladsiluett med nougat och havtornsexplosion

Menyn under Nobel år 2014

  • Blomkålssoppa med mosaik på kungskrabba, ärtor och citronpicklad blomkål
  • Kryddstekt ytterfilé av kronhjort med morotsterrin, saltbakad gulbeta, rökt pärllök och potatispuré samt viltsky
  • Mousse och sorbet på vilda salmbär från Gotland med saffranspannacotta på brynt smörbotten

Menyn under Nobel år 2015

  • Piggvar och kammussla med växter från havet, brynt smör och löjrom
  • Glödbakad kalv svept i svamp, rotselleri och äpple samt rostad sellerijuice, serveras med potatispithiviers
  • Körsbärsblomma med smak av kaffe och mandel
År 2016 åt drottning Silvia upp det mesta av sin mat!
År 2016 åt drottning Silvia upp det mesta av sin mat!

Menyn under Nobel år 2016

  • Kolbakad havskräfta och kammussla med nässlor, ramslök och syltade vinteräpplen
  • Vaktel från Södermanland i svart vitlök och purjolöksaska med jordärtskocka, bevarad skogssvamp och jus på rostat kycklingskinn och senapsfrö
  • Sudachimoln med hjortronsorbet, misosmulor och friterat rispapper

Menyn under Nobel år 2017

  • Pressad och torkad jordärtskocka med ingefärskålrabbiblommor och rostad kålbuljong
  • Lammsadel med potatisterrin med svedjancreme, gulbeta, saltbakad rotselleri, äppelsallad och rosmarinbakad lammsky
  • Frostig blåbärsbavaroise blåbärsglass med citrontimjan, limegelé, limecurd och limemaränger

Menyn under Nobel år 2018

  • Till förrätt serveras lättbakad röding med kräftbuljong i krondillslök, lättrökt forellrom, krispig potatis och krasseskum.
  • Huvudrätten består av bakad rotselleri med kantarellkräm och svampsmör, kålrot med lagerbladskräm och långbakad högrev, oxmärgcrust, rökt kalvsky samt potatis- och purjolöksterrin.
  • Och sist men inte minst: äppelharmoni med karamelliserade Fridaäpplen från Österlen, äppelsorbet, vaniljkräm, kolasås och havresmulor.

Vill du veta hur det faktiskt känns att äta maten på plats i Blå hallen? Se Johan T Lindwall berätta i videoklippet här!

Vill du veta hur de roddar i Blå hallen inför Nobelbanketten? Se vårt filmklipp här!

Läs mer:

Foto TT, IBL

Annons