Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Nobbar kungen – vägrar dyka upp efter hårda orden: "Slipper helst"

12 dec, 2023, 09:39 
Prinsessan Madeleine
Kungen fick ett nej inför sin officiella middag!
Annons

Nobelbanketten var inte slutet på Nobelfesten om någon trodde det! Vår kung hade mer på agendan.

Traditionen trogen bjöd kungen och drottning Silvia in till en lite mer intim middag på slottet. På gästlistan stod samtliga Nobelpristagare plus en rad andra gäster. På bilder från festen ser man bland annat flera medlemmar i Svenska Akademien, som Per Wästberg och Horace Engdahl.

GLAMCHOCK! Här anländer kungafamiljen till privata Nobelpartyt på Kungliga slottetBrand logo
GLAMCHOCK! Här anländer kungafamiljen till privata Nobelpartyt på Kungliga slottet

Nobbar kungens middag – vägrar dyka upp

Kungafamiljen var också representerad i form av kungen själv, Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prinsessan Sofia och prins Carl Philip.

Jon Fosse
Man undrar ju vad prinsessan Christina och Jon pratade om?

Men det var en som vägrade att dyka upp.

På gästlistan fanns nämligen ingen Jon Fosse. Norrmannen som vann Nobelpriset i litteratur har en antipati när det kommer till större sociala sammankomster. Han har tackat nej till alla intervjuförfrågningar i samband med besöket i Sverige och var högst motvilligt på Nobelbanketten i Blå hallen.

Annons

– Större sociala sammankomster ger mig ingen glädje, tvärtom, sa Jon till den norska tidningen Verdens Gang.

"En ensam och asocial typ"

Det kan uppfattas som oartigt att tacka nej till en så generös inbjudan, från kungen dessutom. Men kulturvärlden har ridit ut till Jons försvar.

Svenska Dagbladets skribent Andreas Hörmark menar att man måste respektera att norrmannen har svårt för den här typen av tillställningar. Det har inte med otacksamhet att göra.

Johan T Lindwall: ”Gränsen nådd – Madeleine har skyldigheter”Brand logo
Johan T Lindwall: ”Gränsen nådd – Madeleine har skyldigheter”

"Att en författare måste vara en ensam och asocial typ, som lever i sitt eget huvud framför skrivmaskinen hellre än i samtiden, är en romantisk fördom. Ibland stämmer den dock: Fosse beskriver sig som högkänslig och vill minimera intrycken. Han lyssnar inte på radio, ser inte på tv, undviker folksamlingar. Umgås gör han helst med sig själv och sin familj. En livsstil som säkerligen är avgörande för att han skriver som han gör. Sabba då inte det", skriver Andreas.

Annons