Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sofias kläder "inte okej" – regelbrottet under kungens viktiga middag

11 dec, 2023, 20:00 

Prinsessan Sofia var vacker som en dag under kungamiddagen på slottet. Men det finns en sak som inte är helt okej, om du frågar vissa.

Annons

Under måndagskvällen var det fullt hus på Kungliga slottet, då kungen bjöd in årets Nobelpristagare till en traditionsenlig middag. För andra dagen i rad fick vi se våra kungligheter i sina vackraste klänningar och tiaror – och man blev inte besviken!

Prinsessan Sofia valde en röd Hollywood-dröm som fullständigt stal showen. Men det finns en del med klädseln som varit omstridd många gånger förut.

Prinsessan Sofia har gjort om bröllopstiaran – igen

GLAMCHOCK! Här anländer kungafamiljen till privata Nobelpartyt på Kungliga slottetBrand logo
GLAMCHOCK! Här anländer kungafamiljen till privata Nobelpartyt på Kungliga slottet

Ja, prinsessan Sofia fullständigt briljerade när hon äntrade slottet med sin långklänning i rött siden. På huvudet bar hon givetvis sin favorittiara, hennes privata, som hon fick i bröllopspresent av kungaparet 2015.

Annons

På mindre än 24 timmar har hon också lyckats att göra om det – igen. Det är ju charmen med tiaran, att man kan byta topping på briljantlöven lite hur man vill. Så för prislappen som värderats till runt 40 miljoner lyckas hon minst sagt få valuta för pengarna.

Under Nobelbanketten var stenarna gröna, och bidrog till en fin färgklick till hennes mörka outfit. Under kungens middag bara dagen därpå, var den som ny igen. Denna gång var den helt enkelt "naken" utan några färglada stenar på – såsom tiaran ser ut i sin ursprungsform.

Prinsessan Sofias etikettsbrott under kungens viktiga middag

Ett bra beslut, eftersom det lägger all fokus på klänningen! Ja, alla är nog överens om att den var helt otroligt vacker.

Prinsparet anländer till kungamiddag på slottet
Ser du Sofias etikettsbrott?

Men ska man vara petig finns det inslag i den som faktiskt inte är helt okej, enligt etikettsproffsen. Enligt den kungliga etiketten ska ju inte ordensband bäras över bar hud. Under åren har man kommit runt detta genom att bära ett skirt material som ser ut som hud, men som ju faller inom "regelverket".

Annons

Idag är det dock inte lika noga. Etikettsproffset Mats Danielsson har tidigare klarlagt det hela för Svensk Dam:

– Magdalena Ribbing sa en gång i tiden att ordensband ska inte bäras på bar hud och så är det ju egentligen. Men samtidigt så har vi ju en kronprinsessa som vid ett antal nobelfester burit ordensband på bar hud. Så man får nog säga så här, det är accepterat.

–Men om man ska vara riktigt petig enligt gammal etikett, då ska det inte bäras på bar hud.

Sofia har faktiskt "brutit" mot denna regel många gånger förut, och den är ju inte särskilt viktig längre!

Foto: TT

Annons