Svenska folket: Här är vår Nobelfavorit

Svenska folket: Här är vår Nobelfavorit
NU GRATIS

Kronprinsessan?

Eller drottningen?

Varför inte Carl Philip?

Nu ger svenska folket sitt svar på vem de helst har till bordet under Nobel – och vem i kungafamiljen som måste vara på plats.

Det är mångas dröm att få sitta med under en Nobelmiddag. Och tänk då att få en placering vid honnörsbordet – bredvid någon av kungligheterna dessutom. Vi på Svensk Damtidning har nu frågat svenska folket hur de hade gjort sitt val om de fick den möjligheten. Och svaret är förkrossande!

Att kronprinsessan är populärast i kungafamiljen visar många mätningar. Så även vår. En av frågorna handlar nämligen om vem i familjen man helst skulle vilja sitta bredvid under en bankett.

Victoria är den överlägsna vinnaren med sina 31 procent. Här verkar kronprinsessans alla resor och engagerade samtal med människor över hela landet ha gett resultat. Svenska folket vet helt enkelt att hon är en lättsam bordsdam med glimten i ögat. De som helst vill konversera kronprinsessan är kvinnor mellan 18-29 år. Tittar man på den gruppen går siffran ända upp till 44 procent.

Victoria-siffrorna sticker ut i jämförelse med prinsessan Madeleines sjua och Sofias ynka fem procentare. Kungen och prins Daniel delar på andraplatsen med sina 11 procent. Här överraskar gruppen män i åldrarna 18-29 år där endast 3 procent skulle vilja sitta bredvid prinsen och hela 31 procent väljer kungen. Chris O’Neill som ju är van vid flotta middagsbjudningar, med sin bakgrund i den brittiska societeten, får dock låga siffror i vår mätning. Han må vara van vid att mingla på tjusiga tillställningar men i Nobelsammanhang är han måttligt populär. Anledningen till att Chris hamnar längst ner på listan handlar troligtvis om att han har missat flera Nobelfester de senaste åren. Svenska folket räknar helt enkelt inte med att få se Madeleine och Chris i Blå hallen och tyvärr uteblir de ju även i år.

Men vilken kunglighet är egentligen viktigast att få se på Nobelfesten? Majoriteten, 67 procent, tycker förstås att kungen bör ha obligatorisk närvaro. Där har de tillfrågade, oavsett ålder och könstillhörighet, svarat hyfsat lika. Kvinnorna tycker dock att Victoria nästan är lika viktig som pappa kungen medan drottningens närvaro värderas högt hos män i åldrarna 65-79 år. 70 procent av dem anser att Silvia borde ha obligatorisk nobel-närvaro. Och till deras stora glädje är ju drottningen en kunglighet som aldrig missar banketten i Blå hallen. Hon har glittrat i olika klänningskreationer sedan 1976 och endast missat festligheterna en gång. Det var år 1980 då hon tvingades lämna återbud på grund av sjukdom. Drottningen är verkligen en nobel-minglare av rang! Ändå är det bara 3 procent som helst skulle vilja ha henne till bordet.

Vår undersökning visar att förtroendet för själva Nobelpriset och ceremonin i Konserthuset inte är lika starkt som intresset för kungligheterna och de magnifika klänningar. Och sett till titel må Victoria vara Sveriges kronprinsessa men under Nobel är hon utan tvekan festens drottning!

Läs mer:

Ny undersökning! Så stort är förtroendet för Nobelfesten

Nya detaljer om kungafamiljens närvaro vid Nobelfesten

Denna kunglighet vill svenska folket vara för en dag – stor Sifo-undersökning