Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Admira Thunderpussys svåra uppväxt – långa vägen till tv-rutan: "Betyder jättemycket"

28 jun, 2023, 12:00 
Samuel Björn
Admira Thunderpussy
Admira Thunderpussy vann den första upplagan av Drag Race Sverige 2023.

Admira Thunderpussy är efter vinsten i Drag Race Sverige nu i sommar aktuell i Allsång på Skansen. Men vägen dit har varit allt ifrån enkel.

Annons
Så blir Admira Thunderpussys jättenummer i ”Allsång på Skansen”Brand logo
Så blir Admira Thunderpussys jättenummer i ”Allsång på Skansen”

Adam Risberg, mer känd som Admira Thunderpussy har de senaste tio åren varit en av de absolut största stjärnorna på Sveriges drag race-scen. Hon har varit nominerad till årets drag på QX Gaygalan nio år i rad och kammade dessutom hem titeln 2017. Hon har även jobbat på stora gayklubbarna i Sverige såväl som Europa och samarbetet med några av Sveriges mest folkkära personligheter samt utländska drag-celebriteter.

Tillsammans med flera av deltagarna i succéprogrammet Drag Race Sverige har Admira varit ansiktet utåt för en drag-våg som under våren svept över landet. Som en del av priset för vinsten i det populära programmet ska nu Admira också hålla sitt egna nummer under sommarens Allsång på Skansen.

Drag Race Sverige 2023
Hela casten i årets upplaga utav Drag Race Sverige.

Allt började som ett skolprojekt

Admiras första dragshow-föreställning var ett gymnasieprojekt som hon höll under våren 2013. Att hon tio år senare skulle vara där hon är idag var inget hon kunde föreställa sig då.

Annons

– Det började ju för mig som ett projektarbete, det var ju liksom inget mer än det. Sen har det rullat på under de här tio åren och jag har kunnat byggt upp det till mitt arbete.

Framträdandet blev väldigt uppmärksammat. Tidningen QX kontaktade Admira inför framträdandet och frågade vem hon helst hade velat se i publiken. Svaret föll på den svenska drag-ikonen Christer Lindarw, men att han faktiskt skulle dyka upp kunde Admira knappt förstå förrän hon tittade ner i publiken och såg honom med egna ögon.

– Det kändes ju helt overkligt. Jag kunde såklart aldrig tro att han skulle komma dit. Han hade en show i Göteborg då då bara tanken att han skulle dyka upp var ju liksom helt overklig. Och sen så sprang han upp på scenen efter mitt avslutningsnummer och gav mig en puss på munnen och sa att jag var en stjärna. Hela det ögonblicket var ju verkligen ett sånt här "movie-moment" som man knappt kan drömma om.

Christer Lindarw på pride 2022
Admiras barndomsidol Christer Lindarw på pride 2022.

En uppväxt i utanförskap

Som tonåring kände sig Adam ofta utanför. Därför betydde uppmärksamheten och bekräftelsen från hans idol extra mycket, förklarar han.

Annons

– All mobbning, alla kränkande kommentarer, all utfrysning och allt det här som man har fått genomlida under hela sin barndom och under tonåren rann ju bort delvis. Här kom personen som jag såg på som en idol, och som dessutom väldigt många andra tycker är väldigt cool och gav mig en puss på munnen inför hela skolan. Det var väldigt validerande för mig som ung hbtq-person, så det betyder jättemycket för mig.

Tror du den ökade uppmärksamheten runt drag, med bland annat uppskattningen för Drag Race Sverige kan göra det lättare för tonåringar idag att våga vara sig själva?

Absolut, och jag har tänkt på det där flera gånger. Om jag hade haft Drag Race Sverige när jag började med drag på någon sätt så hade det varit väldigt bra. Då hade jag inte haft samma typ av ifrågasättanden inom mig, Och framförallt inte utifrån. Nu finns det en annan typ av förståelse som jag märker av.

Admira har haft många framträdanden och föreläsningar på skolor, framförallt nu på senaste tiden då intresset för drag ökat i Sverige. Hon berättar att synen på drag från ungdomar verkligen har förändrats sen hon var i den åldern, mycket tack vare programmet Drag Race Sverige.

Annons

– Det är fantastiskt! De känns så himla mer öppna och det finns ett helt annat värderingsbefriat intresse. Det finns en oskyldig nyfikenhet som jag tycker är jättefin att se. Det har Drag Race Sverige såklart hjälpt till mycket med.

Med kärlek kommer också hat

Admira Thunderpussy ska uppträda på Allsång på Skansen, dragikonen Robert Fux gör debut som sommarpratare i P1 och Drag Race Sverige håller redan på att planera inför säsong 2 efter en enormt populär debutsäsong. Drag har inte känts såhär populärt och folkligt sedan tidigt 2000-tal då After Dark tog Sverige och Melodifestivalen med storm. Men med uppmärksamheten kommer mer än bara kärlek. Jag frågar Admira vad hon känner om den hatstorm som blossat upp under våren där folk menar att drag-personer har ett negativt inflytande på barn.

– Det är fascinerande, på ett sätt är det rätt vanligt att delar av samhället och kulturen går framåt och sen så går det bakåt, som våg och ebb. Men det jag är förvånad över är den väldigt aggressiva tonen i den bakåtsträvande lutningen just nu. Den tycker jag är lite obehaglig såklart.

Annons

Admira förklarar att hon som gay-person är van vid att kolla över sin axel och att det alltid kommer att finnas folk som är emot sånt som tar mycket plats och som går emot normer när det kommer till könsroller. På hennes egna kanaler väljer Admira att rikta fokus mot positiva saker och kärleksfulla budskap. Så får de som är emot henne och andra dragartister skrika ut sitt hat bäst de vill, förklarar Admira.

– Det finns folk som vill tysta ner oss. Det kommer det alltid att göra. Men de skriker också oftast högst, oftast nästan högre än de som uppskattar det jag gör. Jag känner: Låt dem skrika. Jag kommer fortsätta göra min grej i alla fall.

Rubrik om SD-politiker som stoppar sagostund med drag queens
Liknande beslut och artiklar har blossat upp samtidigt som populariteten för drag race ökat.

Shownummer deluxe

Admira har haft ett fullspäckat schema senaste tiden. I tisdags presenterades hon och resterande av de artister som ska uppträda på årets Allsång på Skansen. Samma dag hjälpte även Admira till att göra om Jan Jönsson från Liberalerna till dragqueen för en dag inför det politiska partiets kampanj ”Fria uttryck utan förtryck”, som fick mycket uppmärksamhet i media.

Annons

– Det råkade infinna sig på samma dag så det blev liksom lite double-trouble, men det är jättekul, säger Admira och skrattar.

Admira berättar att hon inte riktigt förstod att hon faktiskt ska uppträda på Allsång på Skansen förrän hon stod där på scenen nu i tisdags under pressträffen.

– Det var väl först då när jag stod där på scenen med alla andra artister, Pernilla och alla fotografer som man insåg att, här ska jag stå om några veckor. Då fick man lite pirr i magen och det känns jättekul.

Pernilla Wahlgren och Admira Thunderpussy
Admira tillsammans med den nya programledaren Pernilla Wahlgren under presentationen för årets Artister på Allsång på Skansen.

Vill du ge någon teaser på vad vi kan förvänta oss av ditt framträdande?

– Det kommer ju vara ett shownummer deluxe, jag kan ju lova att det kommer vara Admira ut i fingertopparna. Det kommer vara dans, sång och och finnas någonting för alla att njuta av. Det kommer inte vara så nischat utan det kommer vara någonting som passar den scenen och den publiken såklart.

Annons

Vad är du mest nervös inför, vad är det västa som kan hända under uppträdandet?

–Jag har ju gjort så mycket tabbar på scenen genom året. Det som jag är bra på är att jag får tabbarna att bli en del av numret. Om jag har ramlat eller sjungit fel på scenen har jag gjort det till en grej och en del av numret. Men nu är det en helt annan grej eftersom det är jättemycket tittarsiffror och en jättestor publik. Då vet jag inte riktigt om jag kan få de här tabbarna att funka på samma sätt, säger Admira skrattandes.

Vad kommer skilja detta framträdande mot tidigare du gjort?

– Det som skiljer sig nu är dels att jag kommer uppträda med live-orkester, det är ju väldigt nytt för mig. Men framförallt är jag väldigt van vid att de som kommer till mina shower vet vad de kan förvänta sig, nu kommer det vara en mycket bredare publik. Det kommer sändas på svensk tv och visas upp för en större folklig massa så det är ju nytt för mig att få göra min egna grej för en sån här publik.

Annons

Och att Admira ska klara av att göra sin grej även denna gången råder det ingen tvekan om. Hon har stått fast vid den hon är trots mobbning och utfrysning, något som har gjort att hon är där hon är idag

– Jag har tagit mitt utanförskap och gjort det till något eget. Istället för att försöka följa strömmen fick strömmen att följa mig...

– Vissa människor spenderar hela sina liv med att försöka smälta in i mängden och inte sticka ut. Men jag visste ändå i bakhuvudet att oavsett hur mycket jag försöker så kommer jag aldrig kunna leva så, jag kan bara vara mig själv. Makten med drag är ju att när jag kommer in i ett rum under en föreställning så får alla andra hänga med på mitt tåg, vare sig de vill eller inte.

Annons