Kika in hemma hos Alf Svensson och hustrun Sonja – flotta villan i Gränna

Alf Svensson med hustrun Sonja Svensson
Exklusivt

Han var partiledare för Kristdemokraterna i 31 år men nu njuter Alf Svensson, 83, av livet som 'glad pensionär' tillsammans med frun Sonja. Svensk Damtidning möter paret hemma i Gränna.

Slå på ljud

Högt över Vätterns glittrande blå och granne med den medeltida Gränna kyrka bor Alf Svensson, 83, och hans hustru Sonja, 78, i en stor vacker villa. Det är det gamla Provinsialläkarhuset byggt 1923 och här har paret bott sedan de gifte sig 1977.

Alf välkomnar oss i dörren samtidigt som kyrkklockorna slår elva slag. Den tidigare kristdemokratledaren har bjudit oss på elvakaffe och det gäller att vara punktlig.

Alf Svensson och hustrun Sonja har varit ett par i över 50 år

Vi går en trappa upp, där biblioteket, salongen och köket ligger i fil med en hänförande utsikt över Vättern. Sonja är klädd i förkläde och har bullat upp med ett dignande fikabord med småfranska, knäckebröd, kex, dessertostar, marmelad, och kaffe.

CAROLINA BYRMO/Svensk Damtidning

LÄS MER: Siw Malmkvists privata liv med kärleken Fredrik

– Varsågoda, jag hoppas det ska smaka, säger hon och ler varmt.

Sonja har funnits vid Alf sida i mer än 50 år och varit hans hustru i 44 år. Hon säger att hemligheten med ett så långt och lyckligt äktenskap är att de har det roligt och trivsamt ihop.

Alf nickar:

– Vi har aldrig trätt och det ska jag ärligt säga är Sonjas förtjänst. Hon menar att livet är för kort för att ägna någon tid åt att bråka, det finns viktigare saker att göra.

Sonja instämmer:

– Ja. Visst har vi lite olika uppfattningar någon gång, men då får det vara så. Man kan inte tvinga den andra att tycka likadant som en själv, men man behöver inte heller hålla på att tjafsa.

CAROLINA BYRMO/Svensk Damtidning

På en vacker byrå i vardagsrummet står sju fotografier av leende barn. Det är Alfs och Sonjas barnbarn, som är mellan sex och 16 år gamla. Samtliga bor i Stockholm, men de ses ändå ofta. Familjen betyder mycket för Alf och Sonja och de har en fin sammanhållning. Alf säger som drottning Silvia att: ”barnbarnen är livets efterrätt”.

– Det är ju de man lever för!

Så träffades de

Alf och Sonja möttes i Kristen Demokratisk Samlings ungdomsförbund 1968 och båda var båda mycket politiskt engagerade. Alf var under en tid, ordförande för ungdomsförbundet och Sonja dess sekreterare. Vid sidan om politiken arbetade Sonja även som sekreterare åt en hög SAS-chef i Malmö, medan Alf var gymnasielärare i svenska och historia.

Alf valde dock att satsa helhjärtat på politiken och 1973 valdes han till ny partiledare för Kristen demokratisk samling. Han satt sedan på posten i hela 31 år, och är därmed den partiledare som suttit längst i svensk politik. Idag är han pensionär. Det politiska intresset finns kvar, men han håller sig gärna utanför hetluften.

LÄS MER: Suzanne Axell om flyttplanerna med sambon Jörgen

– Jag är inte med och beslutar om någonting. Jag har gjort mitt och det jag tycker och tänker försöker jag hålla för mig själv, säger han.

Alf har heller ingen kontakt med den nuvarande partiledaren Ebba Busch.

– Jag var ju partiledare i 31 år och det blir ganska tungt om hon ska ha mig som överrock. Nu måste de få göra sitt.

Alf ska till att fylla 83 dagen efter vårt besök, så Svensk Damtidning överlämnar en vacker höstbukett som han bugar och bockar för. Alf är glad och tycker inte att han kan klaga på hälsan, trots att artrosen i fingrarna gör det svårt att spela saxofon.

– Klart man kan klaga över sina krämpor, men det är ingen idé och jag är nöjd så länge vi får vara två tillsammans. I min ålder är det ingen självklarhet. Vänskapskretsen blir mindre och mindre, men det är livets gång och man får försona sig med det.

Förlorade nära vänner under coronapandemin

Alf och Sonja har klarat sig undan coronaviruset, men de har förlorat flera nära vänner i pandemin. En av dem var Sigfrid Leijonhufvud, som gick bort 81 år gammal i maj i år. Sigfrid var journalist och författare, men också Alfs rådgivare i riksdagen och senare även sakkunnig för KD i finansdepartementet.

CAROLINA BYRMO/Svensk Damtidning

– Sigfrid hade bokat taxi för att ta sin första spruta, men samma dag blev AstraZenecas vaccin pausat och han blev sjuk. Hade den inte pausats hade han med all sannolikhet levt, säger Alf.

– Det finns vissa vänner man fäster sig vid, deras personlighet och humor. Sigfrid var en sådan. Han vågade ställa upp för mig när inte så många vågade, eller ville göra det. Han var väldigt ärlig, pålitlig till hundra procent och hade en underbar humor och självironi. Jag kan sakna honom varje dag faktiskt. Det är tungt.

I svåra stunder är Alfs barnatro en stor tröst och trygghet.

– Det är ingen konstig eller konstlad tro. Jag tycker det skulle vara mycket konstigare att inte ha en tro, när man funderar över livet och inte minst rymden och inser att det vi vet är ju ingenting.

Fakta

Namn: Alf Robert Olof Svensson.

Född 1 oktober i Tidan i Västra Götalands län.

Bor: I ett vackert gammalt hus Gränna.

Familj: Hustrun Sonja, 77, barnen Pamela, 50, Alexander, 42 och Michaela, 40. Sju barnbarn.

Intressen: Läsa, spela saxofon, fiska. Historia: Var partiledare för krisdemokraterna i 31 år, mellan 1973 och 2004.

Gör: Glad pensionär.

Foto: Carola Byrmo