Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så gick det sen för Allsång-ledarna – och den tjänar bäst!

11 jul, 2023, 16:00 
Lars Johansson
Lasse Berghagen, Sanna Nielsen och Måns Zelmerlöw
Pernilla Wahlgren har tagit över programledarskapet för folkkära ”Allsång på Skansen”. Men hur gick det egentligen för Lasse Berghagen, Anders Lundin, Måns Zelmerlöw, Petra Marklund och Sanna Nielsen när de slutat sjunga tillsammans med publiken framför Solliden-scenen?
Svenska Damtidning reder ut – och kan även berätta vem av artisterna som egentligen tjänar bäst.
Annons
Pernilla om nervositeten, hetsen och stressen i Allsång på SkansenBrand logo
Pernilla om nervositeten, hetsen och stressen i Allsång på Skansen

Lasse Berghagen (1994 - 2003)

Lasse Berghagen

Det var Lasse Berghagen, 78, som förde ”Allsång på Skansen” in i den nya eran.

Knätofsarna och gammeldansen byttes successivt ut mot artister som låg mer i tiden och plötsligt ville alla stora namn vara med och sjunga på Sollidens scen.

Pensionärsstämpeln försvann, världsstjärnor som Ricky Martin och Wyclef Jean gästade programmet. När Håkan Hellström 2003 fick en egen helkväll genom ”Allsången är din” svimmade tonåringar i drivor framför kravallstaketen, alla tiders publikrekord slogs, 36 800 personer vallfärdade för att se göteborgssonen framföra sina brottarhits.

Annons

Vid tv-apparaterna bänkade sig varje tisdag närmare två miljoner människor och Lasse Berghagen själv blev rikligt belönad av SVT. För att under sommaren göra sju program fick Teddybjörnen Fredrikssons pappa enligt uppgift över en miljon kronor.

Och underhållaren, som har närmare sex decennier lång karriär bakom sig, har fortsatt dra in bra med stålar även efter att han vinkade adjö till Skansen-uppdraget.

Omsättningen för Lasse Berghagens bolag Show Time Productions AB var 2018 närmare två miljoner kronor och lönen låg enligt Expressen på 1 089 000 kronor.

Året efter omsattes cirka 1 800 000 kronor och inkomsten blev 949 000 kronor, har Aftonbladet berättat.

Ifjol omsatte sångaren i princip en miljon kronor.Tillgångar i bolaget stannade 2021 på 726 896 kronor.

Ett liv i nöjesbranschens tjänst har med andra ord lönat sig för mannen som gav den kornblå kavajen ett ansikte.

Anders Lundin (2004 - 2010)

Anders Lundin

Anders Lundin, 60, hade ingen lätt uppgift framför sig när han tog över programledarrollen efter Lasse Berghagen, den allsångsledare alla efterföljande har kommit att mätas mot.

Annons

Och det började skakigt.Trots rejält med tv-erfarenhet, bland annat SVT:s original-”Expedition Robinson”, fick Anders Lundin kritik från höger och vänster. Han beskylldes för att inte kunna sjunga, vara för stel och ha dålig kontakt med tittarna och publiken på plats.

Men skam den som ger sig.

Under sju år ledde Anders Lundin programmet, och lyckades till slut förvalta den chans han fått bra.

En sak slet dock på honom.Nämligen den stora uppmärksamhet som automatisk kom med territoriet.

– Varje tisdag var det en ny löpsedel, och det kan man orda mycket om. Det var ett fantastiskt kul program att jobba med, men det var turbulent att vakna till hitte-på-historier, har Anders Lundin berättat för Aftonbladet.

Periodvis kände han sig också sviken av SVT, att den enda som backade upp honom var ständiga producenten Gunilla Nillars.

– De var ju på semester allihopa, sa Anders Lundin syftandes på övriga medarbetare och chefer på SVT.

Annons

Pengarna då?

Ja, inte har det gått någon nöd på den forne allsångsledaren.

Numera ser vi honom i SVT:s ”Allt för Sverige” och TV4:s ”Expedition Robinson”.

2019 tog Anders Lundin ut lite drygt 457 000 kronor i förvärvsinkomst. 2020 hade han närmare tre miljoner kronor i tillgångar i sitt bolag.

Tv-profilen må ha ”lidit” de där åren på Sollidens scen, men lönade sig, det gjorde det.

Måns Zelmerlöw (2011 - 2013)

Måns Zelmerlöw

Han kom som ett yrväder en juniafton med två schlagerhits i strupen.

Lovar sluta travestera August Strindberg och hans ”Hemsöborna” exakt här.

Men faktum var att Måns Zelmerlöw, 37, pumpade in ny energi i ”Allsång på Skansen”.

25-åringen hade par i Melodifestivalen-medverkan, ”Cara mia” och ”Hope & glory”, och ett driv framåt som kanske saknats lite de senaste åren.

Annons

Dessutom gillade Lundapågen uppmärksamheten.

Åtminstone ända fram till dess nyheten om otroheten mot dåvarande sambon Marie Serneholt briserade mitt under brinnande allsångssäsong.– Det var jättejobbigt. Det kändes som att folk analyserade varenda litet ord jag sa och tänkte att ”han är inte lika glad längre”. Det parerade jag genom att försöka le ännu mer och det blev bara fånigt, har Måns Zelmerlöw berättat.

– Jag vågade inte ens gå in på 7-eleven för jag vågade inte titta på vad som skulle stå på löpet.

2013 tackade han så för sig vad gällde Skansen och Solliden-scenen.

Efter sommarens sista program kungjorde han för Aftonbladet:

– Jag har bestämt mig. Jag tror att det känns som att det är oerhört skönt att få avsluta så här med flaggan i topp. Jag kommer jättegärna tillbaka nån gång i framtiden, men först måste jag få göra min grej, jag drömmer ju om att turnera nu och då ska det bli så.

Och visst.

Annons

Tiden efter ”Allsång på Skansen” är ju en succésaga för Måns Zelmerlöw.

2015 vann den tidigare ”Idol”-deltagaren Eurovision Song Contest med ”Heroes” och året efter ledde han tävlingen när den sändes från Sverige.

För två år sedan var Måns Zelmerlöw programledare för Melodifestivalens final och numera ser vi honom i ”Masked singer”-juryn. Dessutom driver stjärnan en rad padel-centrum.2019 hade han en inkomst på 3 116 000 kronor och ett överskott av kapital på 681 718 kronor.

I bolaget MZW Music AB fanns tillgångar för 3 739 743 kronor. Ännu bättre såg det ut för MZW Production AB. Där var tillgångarna samma år hela 8 547 093 kronor.

För padeläventyret ZB to serve AB, tillsammans med Jonas Björkman, gick det dock trögare. Resultatet blev minus, närmare bestämt 4 314 kronor back. Tillgångarna i bolaget låg på 1 050 000 kronor.

Petra Marklund (2014 - 2015)

Petra Marklund

Petra Marklunds, 38, programledarskap för ”Allsång på Skansen” får väl i ärlighetens namn närmast ses som en parentes.

Annons

Ingen kan ta ifrån henne att hon var produktionens första kvinnliga programledare och bröt en mansnorm som rått på Skansen sedan Egon Kerrmans dagar på 1950-talet.

Men relationen med media var kylig från start, något som också verkade smitta av sig en smula på tv-tittarna och publiken framför Sollidens scen.

De tidigare framgångarna vägde inte riktigt upp avsaknaden av allsångskemi.

Hon slog igenom som September 2003 med hiten ”La la la (never give it up)”. Sedan följde listframgångar som ”Satellites” och ”Cry for you”. Båda blev stora framgångar både här hemma och utomlands.

2010 smällde det till rejält i Sverige genom ”Så mycket bättre”-medverkan i TV4 och covern av Petters ”Mikrofonkåt”.

Redan efter två säsonger av ”Allsång på Skansen” var det tack och hej.– I takt med mitt låtskrivande och att jag ska släppa skiva har vi sett på hur schemat ser ut och det är liksom ... det går verkligen inte ihop. Så det är anledningen, det kommer inte att gå om jag ska göra en turné nästa sommar. Då kan jag inte vara på Allsången samtidigt, sa Petra Marklund till Aftonbladet efter sin sista sändning.

Annons

Sedan avhoppet har hon skrivit låtar till bland andra vår svenska världsartist Zara Larsson och även gjort musik till tv-serien ”Gösta”.

2020 tog sångerskan ut 446 300 kronor i lön, hennes bolag hade 2019 6 367 950 kronor i tillgångar.

Sanna Nielsen (2016 - 2022)

Sanna Nielsen

Med Sanna Nielsen, 38, gjorde folkkärheten åter entré i SVT-rutan.Sångerskan, som stått i rampljuset sedan hon var elva år, visste precis hur en publik ska tas.

Meritlistan var imponerande, redan före tillträdet på Solliden-scenen.Melodifestivalen-seger med ”Undo”, en tredjeplats i Eurovision då tävlingen hölls i Köpenhamn och ett erkänt brett spektra som artist.

Under sin period som allsångsledare belönades Sanna Nielsen med två Kristallen-priser i kategorin Årets kvinnliga programledare och fick sommarprata i P1. Dessutom gavs hon av SVT det prestigefulla uppdraget att vara julvärd, en hedersbetygelse få förunnat.

Annons

På mors dag 2021 avslöjade artisten att hon och mångåriga sambon Joakim Ramsell skulle bli föräldrar:

”Det absolut största och finaste äventyret är att jag kommer få bli mamma till vårt lilla mirakel”.

I oktober samma år kom lille Gibson till världen.

– Han kommer aldrig sitta i publiken och vara offentlig. Det är för hans skull. Han får välja själv sedan. Jag skriver gärna om honom, men vill hålla honom privat så länge det går, sa Sanna Nielsen till Amelia.

I fjol var det så dags att ta farväl av ett sju år långt sommarjobb som hon utfört med den äran.

Redan innan säsongen drog igång berättade Sanna Nielsen för Aftonbladet:

– Jag säger ju hej då till något som jag har älskat att göra, men det känns ändå bra att ha bestämt sig. Samtidigt trivs jag ju så bra på den där scenen. Jag vet att jag än en gång kommer att ha världens roligaste sommar och att jag kommer att stå där efter det sista programmet och tänka:

”Vad har jag gjort?”.

2020 tog Sanna Nielsen ut 573 400 kronor i lön och tillgångarna i hennes bolag var 4 486 794 kronor.

Foto: TT

Annons