Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Anja Pärsons gemensamma beslut med hustrun Filippa: "Allt hopp släcks"

28 dec, 2023, 16:00 
Anja Pärson och Filippa Rådin
Anja Pärson och hustrun Filippa Rådin har båda kämpat – trots att framtiden sett mörk ut.
Annons

Anja Pärson och Filippa Rådin blev tillsammans 2008 och gifte sig sex år senare. De bosatte sig i Umeå, eftersom Anja känner sig hemmastadd i de norra breddgraderna.

Powerparet Anja & Filippa – valet för familjenBrand logo
Powerparet Anja & Filippa – valet för familjen

Anja Pärson har nästan gett upp hoppet

Hon växte trots allt upp i Tärnaby, en liten by i Västerbotten som är känd för att ha fostrat ett oproportionerligt stort antal idrottsstjärnor. Anja, Ingemar Stenmark, Stig Strand, Jens Byggmark – samtliga kommer från Tärnaby.

Anja Pärson och Filippa Rådin
Anja har sin frus fulla stöd i kampen!

Men den lilla orten har mått bättre. Befolkningstillväxten har stagnerat, näringslivet har flyttat ut och Tärnaby alpina gymnasium har hotats av nedläggning.

Annons

Anja brinner för sin hemstad. Hon har öppet propagerat för att gymnasiet måste få leva vidare.

– Jag tror att det är A och O. Tärnaby är elitsatsning, och det ska vara det. Och det gäller inte bara det alpina gymnasiet. Tärnaby som ort, den atomsfären och det man har lärt sig genom åren, det skulle man kunna bygga vidare på. Och då krävs det att skolorna finns där. Skulle skolorna stängas ner dör Tärnaby totalt, allt hopp släcks, säger Anja till Expressen.

Anja: "Min själ finns fortfarande där"

För Anja är frågan personlig.

– Min själ finns fortfarande i Tärnaby, det tror jag den gör för alla som har vuxit upp där, säger hon.

Samtidigt är hon medveten om att Tärnaby står inför tuffa utmaningar. Man har blivit utkonkurrerade av grannbyn Hemavan, som ligger tjugo minuter bort.

– Ekvationen i Tärnaby är svår, man vill leva på turismen och naturen men boendet finns inte riktigt. Investeringarna som skulle behöva göras i Tärnaby är enorma. Det är bara att hoppas att det som händer i Hemavan smittar av sig till Tärnaby för området är fantastiskt, säger Anja.

Och det märks att engagemanget är något som Anja och Filippa har gemensamt. När Anja la ut ett Instagram-inlägg om nedläggningshotet mot skidgymnasiet så var Filippa där och lajkade, för att visa stöd för sin hustru.

Annons