Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Anmäler Trädgårdstider – SVT skakas av jättebråk: ”Jag är jättesur”

24 apr, 2024, 19:15 
Cecilia Wingård är inte alls nöjd med SVT-succén Trädgårdstider.
Annons

Har man gröna fingrar är chansen stor att man uppskattar SVT-succén Trädgårdstider. Här bjuds det på vackra trädgårdar, tips på hur man inreder ett växthus, tar hand om blommor och ser till så att en sagolik grönska råder i en lantlig miljö.

5 saker du inte visste om ”Trädgårdstider”Brand logo
5 saker du inte visste om ”Trädgårdstider”

I dag är Trädgårdstider en självklar del av SVT:s tablå, men när programmet hade premiär 2009 hette det Trädgårdsfredag och inledningsvis var det inte mycket som tydde på att det skulle bli någon succé.

– På papperet var det väl ingen som trodde att ett trädgårdsprogram på fredagskvällar skulle kunna locka någon större publik. Men BBC hade gjort något liknande med tanken att man skulle titta med ett glas vin i handen och det tog vi till oss, säger programledaren Pernilla Månsson Colt till Svensk Dam.

Trädgårdstider
Trädgårdstider i SVT är ett riktigt succéprogram.Christoffer Lomfors

Rasar mot Trädgårdstider

Men alla är inte nöjda med den stora tittarfavoriten. I trädgårdskretsar råder det ilska mot programmet och Cecilia Wingård, som driver ett växthus i skånska Brantevik, anklagar nu Trädgårdstider för plagiat.

Annons

Ilskan väcktes efter att trädgårdsexperten John Taylor odlat luktärter i programmet och Cecilia noterat att de både stulit hennes metoder och misslyckats i utförandet.

”Så pinsamt när SVTs Trädgårdstider försöker odla luktärter utan att faktiskt förstå vad de gör. De där långa ruskorna som visades har stått inne för länge. De har också stått för länge i sin plastpåse. Vitsen med att odla dem tufft är att man får korta knubbiga plantor som är lätta att hantera. Av med plastpåsen så fort vädret blivit lite skönt”, skriver Cecilia Wingård på Instagram och fortsätter:

”Och sen tycker jag ju att SVT Trädgårdstider kunde hört av sig om de tänkt använda mina utprovade odlingsmetoder och då kanske gjort rätt också. Ja, lite sur är jag. Man kan inte bara knycka andras idéer och låtsas att man kommit på dem själv. Nu känner jag faktiskt att jag är jättesur!".

Anmäler SVT efter bilderna i tv

Nu har Cecilia Wingård tagit det ett steg längre och anmält programmet till Granskningsnämnden, rapporterar Nyheter24.

”Jag presenterade min metod i tryck första gången i min bok 'Luktärt' som kom 2018, men den finns lätt åtkomlig på min egen hemsida Blomstersafari.se Kan SVT:s programledare verkligen använda sig av andras ideer utan att hänvisa till upphovsman?”

”Jag är upphovsman och välkänd av många som starkt reagerat på SVT:s "Trädgårdstider" sätt att presentera min ide som sin. Kan tyckas vara en bagatell, men för mig viktig", skriver Cecilia Wingård i sin anmälan.

Foto: TT/Instagram

Annons