Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bråket som skakar Trädgårdstider: "Så pinsamt – jag är jättesur"

04 apr, 2024, 17:00 
Trädgårdstider
Cecilia Wingård är rasande på SVT-succén Trädgårdstider.
Annons

Trädgårdstider blev en oväntad hit för SVT. När programmet hade premiär 2009 hette det Trädgårdsfredag och var mer eller mindre uträknat på förhand, även internt.

– På papperet var det väl ingen som trodde att ett trädgårdsprogram på fredagskvällar skulle kunna locka någon större publik. Men BBC hade gjort något liknande med tanken att man skulle titta med ett glas vin i handen och det tog vi till oss, har programledaren Pernilla Månsson Colt berättat för Svensk Dam.

Verkliga anledningen bakom Tareq Taylors plötsliga avhoppBrand logo
Verkliga anledningen bakom Tareq Taylors plötsliga avhopp

Nu är programmet en älskad tittarfavorit. Men inte ens sådana står över kritik.

Annons

Trädgårdstider i bråk: "Jag är jättesur"

Ett riktigt tungt namn inom trädgårdsbranschen har gått till frontalangrepp mot Trädgårdstider – och anklagat produktionen för plagiat!

I ett avsnitt odlar trädgårdsexperten John Taylor luktärter. Just den sortens växter är en specialitet för Cecilia Wingård. Hon driver ett växthus i Brantevik, Skåne, och har nästan 40 000 följare på Instagram.

Hon menar att Trädgårdstider har stulit hennes metoder – och misslyckats i utförandet.

Annons
Cecilias svavelosande inlägg!

"Så pinsamt när SVTs Trädgårdstider försöker odla luktärter utan att faktiskt förstå vad de gör. De där långa ruskorna som visades har stått inne för länge. De har också stått för länge i sin plastpåse. Vitsen med att odla dem tufft är att man får korta knubbiga plantor som är lätta att hantera. Av med plastpåsen så fort vädret blivit lite skönt. Och sen tycker jag ju att SVT Trädgårdstider kunde hört av sig om de tänkt använda mina utprovade odlingsmetoder och då kanske gjort rätt också. Ja, lite sur är jag. Man kan inte bara knycka andras idéer och låtsas att man kommit på dem själv. Nu känner jag faktiskt att jag är jättesur!", skriver Cecilia på Instagram.

Annons

SVT:s svar på kritiken

Svensk Dam har sökt SVT för en kommentar på Cecilias kritik. Så här svarar Trädgårdstiders redaktion.

"Tekniken att odla luktärter i plastpåse finns det mängder av information om på nätet. Cecilia är en av de många duktiga odlare som tipsar om den här metoden både i Sverige och utomlands", skriver redaktionen i ett mejl.

Annons