Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Anna Brolin bryter tystnaden om skandalbilderna: ”Blandade känslor”

21 nov, 2022, 16:00 
Anna Brolin

Nu berättar Anna Brolin om beslutet.

Annons
8 kända TV4-profiler: Så mycket pengar tjänar de!Brand logo
8 kända TV4-profiler: Så mycket pengar tjänar de!

För många är fotbolls-VM det största man kan uppleva i sportsammanhang. Människor från alla håll och kanter brukar samlas för att ta del av fotbollsfesten och nationernas bästa spelare.

Men i år är det mer splittrat än någonsin. Värdsnationen Qatar har fått hård kritik för sina kränkningar av mänskliga rättigheter och hur de behandlat migrantarbetare under uppbyggnaden av arenorna.

Journalisten Olof Lundh har granskat och flera gånger uttryckt kritik för att internationella fotbollsförbundet Fifa inte satt tillräckligt hårt tryck på Qatar.

När han nu är på plats för att bevaka fotbolls-VM är det med blandade känslor han rapporterar från tillställningen.

– Det är framför allt mycket osäkerhet. Kommer det vara protester? Hur mycket åskådare blir det? Det gäller att hitta rätt balans. Vi vill ju ta med baksidan, det har vi ju faktiskt gjort i flera års tid. Men samtidigt kommer det också vara Lionel Messis jakt på den där VM-pokalen, har han sagt i Efter Fem.

Annons

”Helt klart varit blandade känslor”

Även TV4-profilen Anna Brolin, som rattar sändningarna av fotbolls-VM tillsammans med Kim Källström, Mikael Lustig, Vicki Blommé, Henok Goitom, Lotta Schelin och Siavoush Fallahi, är kritisk till att en nation som Qatar får arrangera fotbolls-VM.

”Efter 12 år av debatt (högst befogad) startade alltså det mest kontroversiella världsmästerskapet i fotboll genom tiderna igår. Det har helt klart varit blandade känslor och en noga avvägning hur mästerskapet ska balanseras mellan det sportsliga och det politiska”, skriver hon i ett inlägg på Instagram.

Anna Brolins hårda kritik

Anna Brolin skriver vidare att det är viktigt att inte falla för den polerande bild som Fifa och Qatar gärna vill måla upp – att det hela tiden handlar om att ha ett kritiskt öga till nyhetsrapporteringen från landet.

Samtidigt tycker hon att nationerna som ställer upp i VM förtjänas att behandla med respekt, och att man hela tiden bevakar fotbollsfesten parallellt med värdsnationens baksida.

”Fram till den 18 december kommer vi tillsammans med våra kollegor på SVT Sport göra vårt bästa för att belysa det som händer på och utanför planen på bästa sätt. Mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter, HBTQI-personers rättigheter och sportswashing kommer med andra ord vara i fokus parallellt med det faktum att en 22:a världsmästare ska koras”, skriver hon vidare.

Foto: TT/Instagram

Annons