Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Anna Kinberg Batra om livet efter turbulensen: Känner mig fri

31 jan, 2019, 19:00 
AvRed Aktionen
Anna Kinberg Batra gav all energi åt politiken – och det blev turbulent. Nu berättar hon om hur livet ser ut efter den politiska hetluften och vad hon har lärt sig:
👑 Släpper bok om dramatiska åren
👑 Så ser hennes liv ut i dag
👑 Stöttningen från maken
Annons

De är fortfarande gifta, Anna Kinberg Batra och maken, tillika rikskände komikern David Batra. Och dottern Elvira mår bra. Men visst var åren i den politiska hetluften en utmaning för privatlivet. Nu summerar Anna åren som partiledare för Moderaterna – och statsministerkandidat.

Efter att ha vigt sitt liv åt politiken i många år njuter Anna Kinberg Batra av att känna sig fri. Hon har fått mer tid till familj och vänner, och även gett sig själv utrymme att reflektera och bearbeta turbulensen i samband med att hon klev av rollen som Moderaternas partiledare.

– Det tror jag behövs i alla dramatiska förändringar i livet – stanna upp, bearbeta och känna efter vad som händer, säger Anna till Svensk Damtidning.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Anna med familjens ögonsten, hunden Bodil.
Anna med familjens ögonsten, hunden Bodil.

Det har gått nästan ett och ett halvt år sedan Anna Kinberg Batra avgick som Moderaternas partiledare. Nu släpper hon boken Inifrån, där hon delar med sig av sina år i den politiska toppen.

Annons

– Boken heter Inifrån av två skäl; dels är det en bild inifrån politiken under några väldigt dramatiska år, men sedan är det också hur det känns på insidan i en sådan situation.

– Att vara statsministerkandidat i sin vardag, i sin familj. Hur det funkar. Många är nyfikna på det, och jag vill gärna berätta det, säger Anna.

Boken har vuxit fram under året som gått, men Anna har också summerat ytterligare ett antal år, vilket betyder att boken innefattar en väldigt stor del av hennes liv. När hon avgick som Moderaternas partiledare i augusti 2017 började hon avveckla sitt politiska engagemang, vilade och umgicks med familj och vänner. Men ganska snart föddes en lust att stanna upp och reflektera.

– Det hinner man ju inte när man är mitt uppe i allting. Men jag drevs också av en vilja att berätta hur det faktiskt är. För det är inte så många som har prövat på det jag har gjort!

Så hur var det?

Annons

– Väldigt roligt nästan jämt. Men det är nog fel period i livet att skaffa sig en ny hobby…! Jag fick möjlighet att jobba med min hobby fullt ut hela vägen, och nådde mycket längre än de allra flesta gör.

Lilla Bodil har till och med ett eget Instagramkonto – @Bodilthebae!
Lilla Bodil har till och med ett eget Instagramkonto – @Bodilthebae!

– Och då är det bara det man gör. Äter, sover och andas politik. All ens vakna tid går åt till det. När politiken är som bäst är det svårslaget att få jobba med någonting man faktiskt tror på och brinner för, tillsammans med andra som också gör det. Men sedan är det klart att det är tufft också!

Anna inledde sin politiska karriär på heltid i samma veva som hon blev mamma till dottern Elvira. Men trots att jobbet ställt stora krav tycker Anna att hon hunnit med att prioritera familjen. Hon känner inte att hon fått göra avkall i sin mammaroll.

Annons

– Men det är klart att det är skönare att sitta hemma och se på en film tillsammans, än att ta med dottern och kasta sig till tv-huset för att kommentera en kris – vilket har hänt…!

– Det är ju lättare att prioritera nu, men jobbet har aldrig fått förstöra för familjen. Både min dotter och hennes pappa mår bra och äktenskapet har hållit.

Annas make, komikern David Batra, har varit ett bra bollplank under arbetet med boken.

– Ja, vi har bollat ganska mycket. David är en god berättare och han känner mig bättre än någon annan.

Anna Kinberg Batra i stor intervju om livet efter turbulensen: ”All energi gick till politiken”
”All energi gick till politiken”

Anna har också pratat med kollegor och vänner, och även tagit professionell hjälp för att hantera den turbulenta tiden i samband med sin avgång.

– Mediedrev sliter, och offentlighet är väldigt speciellt, för då är det väldigt hårt tryck på flera fronter. Det härdar också, men det har tagit tid att bearbeta. Då har det varit skönt att lägga lite pussel, reflektera, sätta saker i sitt sammanhang och få perspektiv.

Annons

Var är du i livet idag?

– Jag har landat tryggt och skönt i mitten. Jag har fått mycket gjort före 50-årsdagen, och nu har jag njutit av att stanna upp och se mig omkring.

– Och jag kan tänka mig att göra lite vad som helst framöver. Runt 30 är man fullt upptagen med att bilda familj och etablera sig i sitt yrke. 2006 var jag 36 år och hade nyss fått barn när politiken blev fullt allvar för mig. Då är det rätt spännande att komma ut på andra sidan och känna att jag kan hitta på vad jag vill.

Anna, maken David och dottern Elvira har mer tid för varandra sedan Anna lämnade politiken.
Anna, maken David och dottern Elvira har mer tid för varandra sedan Anna lämnade politiken.

Sitt samhällsengagemang kommer hon aldrig att släppa, för det har hon med sig hemifrån – men vad framtiden har att erbjuda vet hon inte än, och hon gillar känslan av att vara fri.

– Det har varit skönt med mer utrymme för familj och vänner. Och jag jobbar igen, även om det knappt känns så när jag jämför med hur det var förut, ha ha.

– All vaken tid och all energi gick åt till jobbet, på ett sätt som är svårt att föreställa sig om man inte prövat. Det är nog inte nyttigt i längden med den belastningen…

Fakta: Anna Kinberg Batra

  • Ålder: 48 år.
  • Familj: Maken David och dottern Elvira, 12.
  • Bor: I radhus i Nacka.
  • Gör: Rådgivare, föreläsare (civil- ekonom). Före detta partiledare.
  • Aktuell: Med själv- biografin Inifrån. 

Läs mer

Text: Anna Hegestrand

Foto: TT, Albert Bonniers Förlag

Annons