Anna Kinberg Batra om sin mörka släkthistoria: ”Farfar var naziagent”

Anna Kinberg Batra blev chockad när sanningen gick upp för henne.

Magnus Hallgren/DN/TT

Som nybliven partiledare fick Anna Kinberg Batra en chock när hon insåg sanningen: Farfar Hilding, som suttit på mentalsjukhus under hennes uppväxt, var naziagent.

503 Service Unavailable

Anna Kinberg Batra visste att det var något med farfar Hilding. Han hade varit intagen på Beckomberga mentalsjukhus under hennes barndom, och något märkligt hade hänt honom i Berlin för länge sedan.

Men det var först när hon skulle bli partiledare för Moderaterna som hon insåg vidden av farfars historia: Han hade varit agent för Nazityskland. Det var Aftonbladet som frågade om hon visste om sin farfars bakgrund.

"Jag blev rädd”

– Först förstår jag ingenting. Sedan blir jag rädd, säger Anna Kinberg Batra i Sommar i P1.

Anna Kinberg Batra hade fullt upp med sin nya roll, men hennes bror begärde ut Säpos akt över farfar Hilding Kinberg. Han visade sig mycket riktigt ha haft kontakt med den nazityska delegationen, och när coronapandemin kom bestämde sig syskonen för att gräva vidare i arkiven.

Så här såg det ut i Aftonbladet i mars 1954.

Aftonbladet/TT

Enligt Säpo hade Hilding Kinberg under 1940-talet kontakt med ett flertal representanter för främmande makt, men det är oklart i vilken grad han arbetade för dem. Klart är däremot att Kinberg i april 1945 anhölls för olovlig underrättelseverksamhet, men släpptes.

Farfar fängslades på östtyska ambassaden

1954 gick han in på sovjetiska ambassaden i Berlin, Östtyskland, och krävde att få prata med utrikesminister Molotov. Exakt vad som sedan hände framgår inte, men troligt är att utrikesministern vägrade träffa honom – Hilding Kinberg blev i varje fall våldsam och fängslades, men förklarades senare sinnessjuk och släpptes.

Till slut kunde inte Anna Kinberg Batra komma längre – dokumenten är fortfarande hemligstämplade.

Eero Hannukainen/TT

Hemligstämpeln kvar

Sedan är det oklart vad som hände – dokumenten är fortfarande hemligstämplade. Men senare hamnade Hilding Kinberg alltså på Beckomberga mentalsjukhus.

– Spåren efter Hilding verkar sluta i en ambassadrapport från mitten av 50-talet där läget sammanfattas och ett gammalt ryskt uttryck används: ”Det vore bäst om man läte gräset växa över denna affär.”

– Och vi verkar inte kunna göra något annat heller, konstaterade Anna Kinberg Batra i sitt Sommar-program.

LÄS MER: Suzanne Axells okända tragedi – lämnades

LÄS MER: Stjärnorna på slottets tragiska öden – försvann efter programmet

LÄS MER: Så gick det sen för skådespelarna i "Fanny och Alexander"