Anna Ternheims revansch efter knäckande otroheten – syns nu i rampljuset

21 okt, 2022, 23:10 
https://image.svenskdam.se/larsa2.jpg.jpg?imageId=7273048&x=28.571428571429&y=9.3632958801498&cropw=60.606060606061&croph=52.238805970149&width=1318&height=1318
Lars Johansson
Anna Ternheim, 43, lämnade landet efter ett sprucket förhållande – väl i New York blev hon bedragen.
Nu är den vanligtvis så skygga artisten och numera föräldern tillbaka i Sverige och medverkar i TV4:s supersuccé ”Så mycket bättre”.
– Man går ju igenom olika faser, och den där självkritiken och oron som jag hade var uttröttande, har hon berättat för Nöjesguiden angående sina perioder av skrivkramp.
Annons
8 kända TV4-profiler: Så mycket pengar tjänar de!
8 kända TV4-profiler: Så mycket pengar tjänar de!

Anna Ternheim är inte känd som den mest extroverta artist landet skådat. Istället har sångerskan ofta uppfattats som lite svårtillgänglig och trulig. Men trots detta medverkar hon nu alltså i Så mycket bättre, programmet där kamerorna fångar varje vaket steg stjärnorna på Grå gåsen tar.

– Nu när frågan kom kände jag liksom, ja vilket äventyr! Det är väl en bra grej med att bli äldre, att man kanske blir mer bekväm med saker, har hon sagt till Dagens Nyheter angående det överraskande beskedet att hon tackade ja till att vara med.

– När den första skivan bröt igenom så gick allting väldigt fort. Dessförinnan hade jag bara suttit på mitt flickrum och skrivit låtar. Så jag var inte beredd på det. Men över tid har jag blivit mer bekväm i artisteriet och det känns numera som att det kan rymmas mer i det jag gör. Så när det kommer till Så mycket bättre tänkte jag att det nog blir spännande och jag kommer att kunna hitta mig själv i det här sammanhanget också. Men samtidigt hade jag inte förväntat mig eller räknat med att det vara så jävla roligt som det blev.

Annons

Anna Ternheims stora genombrott

Anna Ternheim slog igenom rejält 2004 med albumet ”Somebody outside”. Hennes lågmälda cover på Broder Daniels episka ”Shoreline” välte såväl lyssnarna som recensenterna och året efter följde ett veritabelt Grammisregn.

Anna Ternheim
Anna Ternheim syns nu i nya säsongen av TV4:s Så mycket bättre.

Så har det lite fortsatt för den Sollentunafödda artisten och låtskrivaren. Varje ny skiva har hyllats, många prisats.Men framgången har kommit med ett pris. Periodvis har Anna Ternheim brottats med långa perioder skrivkramp.

– Senast vi träffades, 2015, hade det gått fyra år sedan jag släppte musik, och jag hade varit i ett mörkt bråddjup. Det året var en vändpunkt för mig. jag vet inte om det hörs i musiken, men det är så. Man går ju igenom olika faser, och den där självkritiken och oron som jag hade var uttröttande. Den tog så mycket kraft av mig. Det var en väldigt ångestdriven period, men det är det inte idag, sa hon till Nöjesguiden 2019 och fortsatte:

Annons

– De senaste fyra åren har varit produktiva, jag har släppt skivor, jag har turnerat i olika former – maskinen har varit i gång. Det var ett väldigt tydligt mål jag hade, att inte smalna av, att prova andra saker så att det känns spännande. Till exempel när Björn Yttling kom in i arbetet med det som skulle bli ”A Space For Lost Time” och vi började skriva så fick jag sådan väldig energi.

Så mycket-bättre deltagaren bodde tre år på luftmadrass

För mer än ett decennium sedan tog Anna Ternheim steget och flyttade från Sverige. Destinationen: New York. En av orsakerna bakom flytten var ett sprucket förhållande.

– Jag hade levt och jobbat ihop med (producenten och trummisen) Andreas Dahlbäck och efter att vi bröt upp var jag ganska vilsen med var jag skulle ta vägen. Jag hade ingen aning om jag skulle göra fler skivor och var i New York på semester och blev förälskad i stan. Samtidigt hörde ett amerikanskt skivbolag av sig och ville släppa min musik, så då kunde jag få arbetsvisum. Jag gjorde mig av med i princip allt jag ägde och åkte över. De första tre åren sov jag på en luftmadrass och hade tre tallrikar och en kastrull, det var ett riktigt munkliv, har hon berättat för Aftonbladet.

Annons

Anna Ternheim brukade under en period inleda morgnarna med att läsa ett kapitel ur Lars Noréns utgivna dagbok.

– Jag fångades av den, och fick märkligt nog tröst. Han satte ord på så mycket av mina känslor. Ångesten när låtarna inte kommer. Euforin när arbetet går lätt. Löpturerna för att rensa huvudet. Kampen att skapa lugn och tid för att skriva, och behovet av att känna sig fri, berättade hon i ”Sommar” i P1.

Större delen av artisterna i Så mycket bättre 2022
Större delen av gänget i Så mycket bättre 2022.

Några år senare träffade sångerskan Lars Norén på ett bageri på Odengatan i Stockholm.Hon tackade honom för det läsningen gett henne.Då gav den numera bortgångne dramatikern artisten ett råd.

– Han spänner blicken i mig och säger: ”Du måste göra dig fri, fri från allt. Det är det det handlar om.” Jag låter orden sjunka in. ”Lycka till”.

Annons

Så kom Anna Ternheim på otroheten

Några år senare fick hon användning av Lars Noréns ord. I ”Sommar” i P1 berättade Anna Ternheim hur hon befann sig i ett litet badrum på Manhattan, hon ber mannen hon hade ett förhållande med sträcka henne trosorna. Han ger henne ett par svarta string, några sådana äger hon inte.

– Återigen blir jag förödmjukad. För jag vet, att han vet, att jag vet. Och så här har vi hållit på alldeles för länge. Ungefär lika lång tid har jag trampat vatten. Låtarna har blivit skit och mitt självförtroende har långsamt brutits sönder.

Samma dag bokade hon ett flyg hem till Stockholm. Ett par dagar senare lämnade hon sitt New York-hem och bestämde sig för att inte återvända innan hon hade hittat sin röst och sig själv igen.

Idag är Anna Ternheim tillbaka till Sverige permanent. Hon beskriver själv hur det inspirerat henne. Livet ser ljusare ut.

– Det kanske har något med att få barn också. Jag har en daglig källa till glädje hemma. Jag var 42 när det kom och man kan inte ta för givet att det bara ska gå. Så det känns som en gåva nu. Som något som drar mig bort från mig själv och musiken på ett väldigt hälsosamt sätt. Då kan man stå och laga middag, och sedan ska det badas och bytas blöja, och det är väldigt välgörande, har artisten sagt till Dagens Nyheter.

Annons

– Ja, man kan ju gå upp i sig själv på ett sätt som inte alltid är helt hälsosamt. Man jobbar med sig själv och går upp väldigt mycket i det. Det är kanske också därför som det känns roligare att skriva nu, för det är lättare för mig att ta ett steg bort från mig själv.

Foto: TT

Annons