Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Anne Lundberg avslöjar: Sanningen om relationen mellan kollegorna i Antikrundan

13 jan, 2022, 06:00 
AvIndra Nordemar
Antikrundan är äntligen tillbaka med en ny säsong, men vad sker egentligen bakom kulisserna? Nu berättar Anne Lundberg.
Annons
5 saker du inte visste om ”Antikrundan”Brand logo
5 saker du inte visste om ”Antikrundan”

I kväll är det efterlängtade programmet Antikrundan tillbaka i tv-rutan.

Programmet där folk runt hela landet får möta experter för att få sina antikviteter värderade har hållit i gång ända sedan 1989, och sedan dess har det var en tittarfavorit.

Anne Lundberg har varit Antikrundans programledare sedan 1999 och det är många av kollegorna som hållit sig kvar genom åren. Nu berättar hon hur relationen dem emellan egentligen ser ut – som tittarna inte får se.

Antikrundan tillbaka – starkare än någonsin

Fjolårets upplaga var inte lik tidigare år. I pandemins spår stoppades resor och ett maxtak för allmänna sammankomster infördes. Det innebar att teamet bakom Antikrundan inte kunde åka runt i Sverige, från stad till stad som ett teatersällskap, som de brukar göra.

Men enligt Anne Lundberg är de nu tillbaka med supersäsong.

– Det är roligt att det blev en vanlig antikrunda igen. Förra året blev det ju en pandemi-version då fick vi klippa värderingar ur arkivet. Så det är väldigt härligt att vi kunde åka ut igen, det roliga är ju att möta människor och höra deras historier om deras föremål, så det kändes superkul.

Knut Knutsson har varit en av experterna i Antikrundan sedan start!

Anne Lundberg om relationen mellan kollegorna i Antikrundan

Produktionen bakom Antikrundan är betydligt mer avancerad än vad som kanske syns i rutan. Innan portarna öppnar vid tio ska det riggas och fixas inför hundratals besökare, och när kvällen är slut runt sju rivs det ner och teamet ger sig i väg till nästa stad. Så håller de på under två månader.

Annons

Det är kanske därför inte så konstigt att kollegorna som jobbar med varandra så intensivt kommer varandra nära.

– Vi är 30 medarbetare som jobbar med SVT i Malmö så vi jobbar ju med många andra program tillsammans också, så vi känner ju varandra. Men sedan är det 20 experter också, och vi jobbar ju med varandra hela dagarna. Och vi äter lunch, middag och allt sånt ihop, vi umgås hela tiden, så det klart vi blir vänner allihopa.

Och enligt Tomas Olsson, produktionsledaren som har det övergripande ansvaret, är det också därför som allt klaffar så pass bra som det gör.

– Var och en har sin specialitet. Vi har arbetat länge tillsammans, är rutinerade och vet vad som ska göras, så när vi väl är på plats med all rekvisita jobbar vi effektivt, säger han till Allas.

Foto: TT

Annons