Annie Lööf – så träffade hon sin doldisman Carl-Johan och tragedierna före bröllopet

30 maj, 2021, 06:00 
https://image.svenskdam.se/larsa2.jpg.jpg?imageId=7273048&x=28.571428571429&y=9.3632958801498&cropw=60.606060606061&croph=52.238805970149&width=1318&height=1318
Lars Johansson
Annie Lööfs privata liv med maken Carl-Johan
Annie Lööf är en av Sveriges mest profilerade politker. Men vid hennes sida står Carl-Johan – en riktigt doldis. Tillsammans har de gått igenom glädje, sorg, tragedier och mirakel.
– Det är klart att även vi har våra sammandrabbningar ibland, har Centerpartiets ledare berättat.
Annons
Här är Sveriges 5 rikaste!
Här är Sveriges 5 rikaste!

Få politiker i Sverige är så högt profilerade som Annie Lööf, 37.

Hon tvekar inte att säga vad hon tycker och tänker, krävs det ryter hon ifrån och slår näven i talarpodiet.

En som inte står lika mycket i rampljuset är hennes make Carl-Johan Lööf, 41.

Så träffade Annie Lööf maken Carl-Johan

Till skillnad från Ulf Kristerssons äkta hälft Birgitta Ed, eller Jimmie Åkessons exkärlek Louise Erixon har han hållit sig borta från rampljuset.

Carl-Johan Lööf är utbildad civilingenjör och paret träffades på krogen hemma i småländska Värnamo.

– Vi träffades genom gemensamma vänner. Han tog initiativet och ville lära känna mig. Vi dansade och han bad om mitt telefonnummer, har Annie Lööf berättat för Aftonbladet.

Hon fortsatte:

– Först trodde han inte att jag gav honom mitt riktiga nummer så han fick testringa, haha.

Annie Lööf centerpartiets partiledare
Annie Lööf och hennes Carl-Johan träffades hemma i Värnamo.

Annie Lööf och Carl-Johan gick på bowlingdejt

Två dagar efter att de hade träffats gick paret på bowlingsdejt.

Annons

– Värnamo är ju ganska litet så alla visste om det. Några veckor senare flyttade vi ihop, konstaterade Annie.

Carl-Johan Lööf kommer ursprungligen från Forsheda i Värnamo kommun, inte långt från Maramö där Annie själv är uppvuxen.

Recept.se Nyhetsbrev

Paret gifte sig 2011. Det var efter ett minst sagt turbulent och jobbigt år Carl-Johan, som fram till dess hetat Carlsson i efternamn, sa ja till sin maka.

På mindre än tolv månader hade Annie Lööf utsetts till ekonomisk talesman, vice gruppledare, tagit akademisk examen och föreslagits som Centerpartiets ledare.

Carl Johan Lööfs båda föräldrar gick bort innan bröllopet

Dessutom. Båda Carl-Johans föräldrar hade gått bort. Bröllopet stod bara dagar efter att hans mamma avlidit. Annie Lööf berättade i Aftonbladet om den tunga perioden och giftermålet i kyrkan:

– Det är en fin tradition. Min man är inte medlem i Svenska kyrkan men jag är det. Under det året som ligger bakom oss, med mycket sorg, så var Forsheda kyrka viktig eftersom mina svärföräldrar tillhörde den. Prästen där har också betytt väldigt mycket för oss i vårt sorgearbete.

Annons

På frågan om hon var trött efter allt som hänt blev svaret:

– Jag tror att kroppen är lite mer trött än jag insett själv. De tunga som hänt det senaste halvåret i mitt privata liv tär oerhört mycket, sorgearbete nöter ner en. Det har gjort mig väldigt beroende av att vara ledig tillsammans med min närmaste familj. Är man trygg där orkar man ganska mycket i sitt politiska liv.

Annie Lööfs make är en av de viktigaste rådgivarna i hennes liv, för Aftonbladet har hon sagt:

– Han är inte partimedlem men politiskt intresserad. Han vänder ut och in på en hel del politiska utspel för att se om jag verkligen är övertygad innan jag går ut med det. Det är skönt att ha ett så viktigt bollplank.

Annie Lööf och maken Carl-Johan på en Nobelfest
Annie Lööf och maken Carl-Johan har varit gifta sedan 2011. Ändå känns han, Nobelprisutdelningar till trots, som en verklig doldis.

Carl-Johan och Annie Lööf bor i Nacka med familjen

Idag bor familjen, som förutom Carl-Johan och Annie Lööf även består av Ester, 5, och Saga, 1, i Nacka utanför Stockholm.

Annons

Precis som för vilken familj som helst pusslas det för att få ihop tillvaron. Även partiledare vabbar.

– Jag var hemma i onsdags och fredags, min man var hemma de andra dagarna. Man får ju flytta på möten och ha telefonmöten i stället, på kvällarna efter att hon har somnat, har Annie Lööf berättat för Expressen.

Enligt henne själv delar hon och maken på det mesta där hemma.

– Ja, jag tycker nog det. Men det är klart att även vi har våra sammandrabbningar ibland. Någon har inte tvättat ordentligt eller någon har inte städat ordentligt.

Är det oftast du som har struntat i tvätten, eller är det han?

- Nej, det är nog han, haha. Men jag tycker ändå att vi lever väldigt jämställt. Det är oftast han som handlar maten, det är jag som tvättar. Vi delar upp det rätt bra tycker jag. Det är en förutsättning för att jag ska kunna klara av mitt jobb, att jag har en jämställd man som också tar ett lika stort ansvar för familjen och hemmet.

Annons

Men även om det låter harmoniskt har Lööfs tvingats utstå rejäla prövningar i samband med att barnen kom.

I biografin "Sanningens ögonblick" beskrev Annie dramatiken då första dottern Ester 2015 kom till världen, fem veckor för tidigt:

"Som ett yrväder en septembereftermiddag genom ett kejsarsnitt, till två överraskande och omtumlade föräldrar. Hon kunde inte vänta de fem veckor det var kvar av graviditeten".

Inte långt efter födseln drabbades den lilla av det fruktade RS-viruset, något som kan vara dödligt för bebisar. Annie Lööfs självbiografi igen:

"Paniken kom krypande och hela resan till Södersjukhuset pratade jag med Ester, mumlade små ord i hennes öra. Strök henne över håret och kinden".

Allt gick till slut bra. Men även andra födseln skulle bli en prövning för Annie och Carl-Johan Lööf. Saga kom föddes redan i vecka 28 och det som hände sedan är varje blivande förälders mardröm. Det krävdes tio veckor på sjukhus och flera operationer innan dotter nummer två kunde få komma hem.

Annie Lööf hade en dramatisk förlossning med andra dottern
Annie Lööfs dotter Saga föddes redan i vecka 28. Så det var milt uttryckt stor dramatik för henne och maken Carl-Johan.

Annie Lööfs och Carl-Johans bebis slutade andas

– Jag fick ont igen. Då gjorde läkarna en magnetröntgen och såg att min livmoder hade brustit. Men barnet mådde bra, tack och lov. Så man plockade ut den här lilla tjejen, och sedan fick man operera mig, har Annie Lööf berättat för Dagens Nyheter.

Annons

Saga hade problem med sin andning, precis som många för tidigt födda får. När hon var sju veckor fick hon plötsligt ett långt andningsuppehåll.

– Jag ropar på hjälp och larmet piper. Och in kommer vårdpersonal och får i gång henne. Hon ligger hela tiden på mitt bröst och jag behåller lugnet, och klappar och tröstar henne. Och sedan när hon har stabiliserats går jag in till det lilla kyffe som vi sov i. Och det bara brister. Jag storgråter, fortsatte Annie Lööf till DN.

På Instagram beskrev hon de första månaderna som ”de mest prövande” i livet, samtidigt som hon berättade om tacksamheten över svensk neonatalvård.

Foto: TT

Annons