Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Annie Lööfs beslut efter dotterns ord: "De säger att du kommer dö"

10 okt, 2023, 13:30 
Louise Wibergh Lenti
Annie Lööf

Det är ett år sedan Annie Lööf avgick som partiledare. Nu berättar hon om beslutet att lämna och livet som mamma.

Annons
Hör Annie Lööf om hemska mardrömsförlossningen – hon och dottern nära att döBrand logo
Hör Annie Lööf om hemska mardrömsförlossningen – hon och dottern nära att dö

Det har gått ett år sedan Annie Lööf meddelade att hon skulle avgå som partiledare för Centerpartiet. Efter 11 år. I en presskonferens berättade hon om besvikelsen morgonen efter valet 2022 – men samtidigt lättnaden över att inte ha kommit till skada. Det var dags att gå.

– Det klart att det tär att jobba under 11 års tid, helger som kvällar och inte ha några hela semestrar. Det har också spelat in – den långa tiden. Men det klart också att den hatfulla retorik som jag haft med mig under så lång tid, särskilt nu på slutet, har påverkat det här beslutet, sa Lööf då.

Annie Lööf fick dödshot vid flertalet gånger. Även det fruktansvärda mordet på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren i Almedalen sommaren 2022 sägs ha varit riktat mot Annie Lööf. Hon var måltavlan som aldrig hann träffas.

Annons

Annie Lööf: "Funderade på om det var värt det"

I en intervju med Mama berättar hon nu mer kring valet att lämna partiet och året som gått.

En av anledningarna till att Lööf lämnade politiken var för att få mer tid till familjen. Hennes döttrar Saga, 4, och Ester, 8, har fått njuta av en mer närvarande mamma det senaste året och har fått sällskap till både simskolan, handbollen, jiu-jitsun och scouterna.

– Nu är jag mer närvarande mentalt och det känner de också tror jag! Jag har också kunnat sitta med i föräldrarådet på skolan, sånt som jag kanske fick välja bort tidigare, berättar Annie Lööf för tidningen.

Hon har även kunnat ägna mer tid åt sin man Carl-Johan Lööf, tillsammans firade de sidenbröllop i somras!

Annie Lööf har under sin tid som politiker tacklat hatet som riktats mot henne på ett beundransvärt sätt och gång på gång yttrat orden ”hatet får inte vinna”.

Annons

Sen kom hoten plötsligt närmre. Under 2018 var äldsta dottern Ester tre år och Annie fick dödshot mot sig själv och kidnappningshot mot dottern.

– Det har alltid varit ett väldigt stort säkerhetsarrangemang och då fick inte Ester gå ut i trädgården själv. Då vet jag att jag funderade på om det var värt det, säger Annie.

Dottern: ”De säger att du kommer dö”

Lööf berättar även om när hon fick reda på att hon var ett av de tilltänkta mordoffren i Almedalen. Hennes pappa som tidigare alltid stöttat och pushat henne sa ”nej, nu får du sluta Annie”:

– Då kom de här tankarna ”är mitt politiska värv så viktigt att jag kan riskera att mina barn ska växa upp utan sin mamma?”. Klart att det inte är det, konstaterar Annie.

Annons

Vid det här laget hade dottern Ester blivit så pass stor att hon kunde läsa löpsedlar och tittade på Lilla Aktuellt. Så kom kommentaren som blev avgörande för Annies beslut att lämna politiken:

”Mamma, i min klass säger de att du kommer dö” sa dottern hemma i soffan.

Hennes första reaktion blev en panikslagen förnekelse men efter en menande blick från sin man började hon berätta för barnen. Hon menar att information är bra för barn så länge man håller det på rätt nivå. Hon understryker även att barnen känns väldigt trygga idag.

Vad framtiden har att erbjuda för Annie Lööf är inte helt spikat. Det hon vet med säkerhet är att hon inte tänker gå tillbaka till 60-timmars veckor. Föreläsare, styrelsearbete, rådgivare eller något mer operativt jobb är möjliga vägar säger hon själv.

Foto: TT

Annons