Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Annie Lööfs omskakande år – tvingades till tre operationer: "Mycket smärtstillande"

10 sep, 2022, 14:00 
https://image.svenskdam.se/image-8683721?imageId=8683721&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=74.87&x=0&y=0
Anna von Koch
Centerledaren Annie Lööf har hämtat sig från den dramatiska förlossningen för 2,5 år sedan.
Hon är starkare än någonsin och njuter av sommaren med barnen.
Och i höst ser hon fram emot ett spännande val.
Annons
Här är partiledarnas partners!Brand logo
Här är partiledarnas partners!

Den här intervjun med Annie Lööf gjordes i början av sommaren 2022.

Det är skön sommardag i Stockholm. I en grön liten oas invid riksdagshuset och Norrströms glittrande vatten sitter Annie Lööf på en bänk. Här pausar Centerledaren ofta vardagen med en kaffe och en glass. Gärna en klassiker som 88:an, med vanilj, choklad och krokant.

– Den glassen gillar inte mina barn, så den får jag ha för mig själv, skrattar hon.

Annie är glad. Hon ska snart gå på semester och tillbringa all ledig tid med sina ögonstenar Ester och Saga, och så maken Carl-Johan såklart.

– Vi har en stuga i Skåne som vi kommer att ha som utgångspunkt för utflykter med barnen. Bada på någon strand och bygga sandslott, och åka till inspelningen av Sommarlov. Jag är aldrig helt avstängd från jobbet, men att inte ha en kalender bokad utan bara kunna ta dagen som den kommer, det är semester för mig, säger hon.

Annie Lööf
Annie Lööf i sin gröna oas, ett stenkast från riksdagen i Stockholm.

Tvingades genomgå tre operationer

Annie ser ut att må bra och vara i god form, men hon har några fysiskt påfrestande år bakom sig. När hon var gravid med yngsta dotter Saga sprack hennes livmoder och dottern fick plockas ut i vecka 28. Det blev en dramatisk start för Annie som tvåbarnsmamma och hon genomgick tre omfattande bukoperationer på kort tid. Annie åt mycket smärtstillande och var rejält under isen.

Annons

I höstas gjorde hon sin sista operation, och under våren har hon så sakteligen börjat bygga tillbaka styrkan igen. Från att då inte ens få lyfta sin egen handväska – till att nu sätta rekord i marklyft på gymmet!

– Jag mår väldigt bra, det är en ordentlig resa som min kropp har gått igenom, men det känns som en seger att den är tillbaka, säger Annie.

På Instagram delar Annie rekordlyftet i en video, med orden:”Kvinnokroppen är fantastisk! Så mycket den får utstå. Sån stress och påfrestning genom livets alla törnar. Men med rätt verktyg och medveten träning går den också att bygga tillbaka. Starkare än någonsin”.

Annie slog nyligen sitt eget personbästa i marklyft.

Lilla Saga har hämtat sig väldigt bra sedan den första tuffa tiden i livet, berättar Annie.

– Hon är som vilken 2,5 åring som helst och ifatt både i utveckling och tillväxt. Hon är en väldigt framåt och busig tjej. Betydligt mer rörlig och aktiv än sin storasyster. Hon klättrar, hoppar och tar för sig och har äventyret i sig. Jag tror att det motståndet hon känt från start har gjort henne nyfiken på livet och lite våghalsig. Jag och min man får springa efter henne hela tiden, men att hon tar för sig är ju i grunden väldigt bra.

Annons

Annie känner igen sig mycket i Saga. Hon var själv en väldigt busig tjej och hennes mamma skrev en hyssbok när hon var liten hemma i Småland. När Annie gifte sig med Carl-Johan 2011 blev det högläsning ur boken.

– Det var så roligt. Det var inga allvarliga hyss, men jag klippte luggen kort, låste in min lillasyster i garderoben, drog till med någon svordom vid olämpliga tillfällen och gömde nycklar. Buset tycks gå i arv, säger Annie och skrattar.

Äldsta dottern Ester är lugnare i sättet. Hon fyller sju år i år och ser mycket fram emot att börja i ettan. Hon kan redan läsa och räkna på ett enklare sätt och har lärt sig mycket basfärdigheter i förskoleklass, berättar Annie.

– Det är härligt att följa sina barn. Jag är stolt över deras framsteg. Jag och mina systrar har vuxit upp med en trygghet och en uppmuntran om att tro på oss själva och det vill jag gärna föra vidare till mina barn.

Annie Lööf och sina döttrar.
Krampaus med döttrarna Ester och Saga.

Känner ett ansvar som mamma

Engagemanget för klimat och miljö är något annat hon vill föra vidare till sina barn och det verkar också ha lyckats. Det går inte en dag utan att äldsta dottern Ester pratar om hur viktigt det är att rädda planeten och ta hand om naturen, säger Annie.

Annons

– Jag känner ett ansvar som mamma och politisk ledare att se till att något blir gjort. Vi behöver sänka utsläppen, värna om den biologisk mångfalden, ta fram mer förnybara bränslen och sätta upp fler laddstolpar för elbilar. Klimatet kan inte vänta på att vi politiker ska orka fatta beslut.

Nu ligger Sverige bra till om man jämför med många andra länder, menar Annie, men vi måste trycka gasen i botten för att Sverige ska ha ledartröjan globalt.

– Jag är en optimist. Jag tror ju att det går att hejda klimatkrisen, men då krävs att man satsar på företagande och innovation och använder landsbygdens resurser i form av skogen i den gröna omställningen. Sverige har alla möjligheter att vara ett grönt skyltfönster i världen, säger hon.

Annie Lööf
Annie Lööf och Centerpartiet brinner bland annat för miljö- och klimatfrågor.

Annie ser fram emot hösten och valrörelsen. Hon beskriver Centerpartiet som ett självständigt, grönt, liberalt parti som är öppet för samarbeten.

Annons

– Jag hoppas vi får en höst som är betydligt mer samhällsinriktad och konstruktiv än de senaste fyra åren. Där vi tar fram det bästa i varandra och landar i en regering som kan samarbeta så fort som möjligt.

Och om nu jobbet skulle kännas tungt någon gång, så finns alltid döttrarna Ester och Saga där, som en källa till glädje.

– Mina barn gör mig lycklig! Man kan komma hem och vara jättestressad, trött och irriterad och så berättar de om sin dag på fritids och förskolan med ketchup i håret och då spricker man ju upp i ett leende. Det är en ynnest att få vara mamma.

Foto: Carolina Byrmo, TT, privat, Instagram

Annie Lööf

Född: 16 juli 1983 i Värnamo i Småland.

Bor: I ett 90-talshus i Nacka, sydost om Stockholm.

Familj: Maken Carl-Johan Lööf, 42, döttrarna Ester, 6, och Saga, 2,5.

Yrke: Partiledare för Centerpartiet sedan 2011.

Annons