Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Magdalena Anderssons oväntade passion med maken: ”Hoppas verkligen”

09 sep, 2022, 13:00 
Anna von Koch
Ena dagen möter hon president Joe Biden i Vita huset, andra dagen är det tuffa förhandlingar i riksdagen.
Men trots att statsminister Magdalena Andersson har Sveriges kanske mest uppbokade kalender finner hon alltid tid för familjen.
Hon och maken Richard sticker exempelvis gärna ut och tältar!
Annons
Här är partiledarnas partners!Brand logo
Här är partiledarnas partners!

Den här intervjun med Magdalena Andersson gjordes i början av sommaren 2022.

Det är sommar i Stockholm och solens strålar letar sig in genom de höga fönstren i Adelcrantzska palatset.

Här i det vackra 1700-talshuset med franskinspirerad rokokoinredning, som blanka parkettgolv, bröstpaneler och helfranska dörrar arbetar Magdalena Andersson.

Svensk Damtidning har fått en personlig intervju med statsministern och möter upp den chict klädda 55-åringen i det så kallade handskakningsrummet. Det är drygt sju månader sedan Uppsala-tjejen Magdalena Andersson tog över rodret som statsminister från Stefan Löfven och det har varit en minst sagt turbulent politisk tid med Miljöpartiets avhopp, coronapandemin, kriget i Ukraina, misstroendeförklaringen mot justitieministern och så en Natoansökan på det …

Annons

Visste Magdalena visste vad hon gav sig in på när hon ­tackade ja?

– Nja, det har varit en ­väldigt speciell tid och jag sa till Stefan någon gång att: ”Du gav mig inte hela arbetsbeskrivningen”, säger hon och ler.

Magdalena Anderssons nära relation med sin mormor

Kriget i Ukraina har ­självklart berört Magdalena extra starkt, även på det personliga planet.

– Jag har tänkt mycket på min mormor under den här tiden. Mamma var nyfödd när andra världskriget startade. Morfar blev inkallad och var borta väldigt mycket och mormor stod där, som så många andra kvinnor, ensam med ett litet barn.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson
Svensk Damtidnings reporter Anna von Koch mötte Magdalena Andersson i Adelcrantzska palatset i Stockholm.

Magdalenas mormor och morfar bodde i ett torp på landet utanför Örebro. Morfadern var murare, men fick under kriget cykla till Kumla för att inställa sig i det militära.

Annons

– ­Mormor pratade ofta om hur utsatt hon kände sig. Jag var ju bara ett barn, men det man kände när hon berättade var just den här utsattheten, att vara rädd och ensam ha ansvar för barn. Nu tänker jag på alla ukrainska kvinnor, som är i samma ­situation.

Kriget i Ukraina föranledde att Sverige och Finland ansökte om medlemskap i Nato i maj. Dagen efter besökte Magdalena och Finlands president Sauli Niinistö USA:s president Joe Biden och vicepresident Kamala Harris i Vita huset i ­Washington. Under mötet diskuterades blad annat det säkerhetspolitiska läge som hade uppstått i både Sverige och Finland efter Nato-ansökningarna. Magdalena sa i sitt tal till presidenten att: ”det i hotfulla tider är gott att ­vara bland vänner”.

– Vi hade ett jättebra möte. De stöttar vår ansökan till Nato till hundra procent. Joe Biden är väldigt vänlig och eftertänksam. Han har lång politisk erfarenhet och det märks. Kamala Harris var också väldigt vänlig och entusiastisk. Jag har bjudit in henne till Sverige.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson
Att padla kajak är bland det bästa Magdalena Andersson vet.

Statsministerns passion: Kajak med maken

För även om Sverige har stora problem med gängkriminalitet, som drivs av en alldeles för stor segregation, och en sjukvård som skulle behöva bättre förutsättningar så finns det mycket som Magdalena är stolt över och vill visa upp.

Annons

– Sverige är fantastiskt med vår natur, jämlikhet, jämställdhet och välfärd.

Magdalena älskar att vara ut i naturen. Hon ser alltid till att få sina tiotusen steg och promenerar var än hon ska i Stockholm. När hon nyligen fick en ledig söndag tog hon en långpromenad med sin man ­Richard ­Friberg ut från Sagerska huset. Men allra helst glider hon fram över vattnet i sin kajak.

– Vi planerar att ta med kajakerna till Harpsund och jag hoppas verkligen att vi får tid att paddla i Harpsundsjön, eller slänga upp dem på biltaket och upptäcka andra sjöar runt om kring. Sörmland är fantastiskt vackert. Men som statsminister är man alltid i tjänst. Jag har avstämning med mina medarbetare minst en gång per dag. Resten av Europa och världen har ju inte semester bara för att vi har semester.

Magdalena Andersson med maken Richard Friberg
Magdalena och Richard träffades på Handelshögskolan i Stockholm på 90-talet.

Maken Richard träffade Magdalena när båda pluggade ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm under 90-talet. De gifte sig på en bygdegård utanför Uppsala 1997. Richard är idag professor i nationalekonomi på Handelshögskolan i Stockholm. Magdalena kallar honom sin själsfrände. De har väldigt roligt ihop och delar friluftsintresset.

Annons

– Det underlättar ju när båda helst vill hänga ute i naturen och prata ekonomisk politik. Det är en match made in heaven, har Magdalena tidigare sagt till Svensk Damtidning.

Magdalena Andersson med Svensk Dams reporter Anna von Koch
Svensk Damtidnings reporter Anna von Koch med Magdalena Andersson.

Magdalena Anderssons nya fas i livet

Paret har två barn i 20-årsåldern. Familjen är väldigt sammansvetsad och hittar gärna på saker ihop. Tar promenader, kollar på film, diskuterar världsläget under långa middagar – ”innan de kilar i väg på sitt”.

– Det är ju en ny fas i livet när man inte har barn som behöver en på samma sätt längre. Då får jag mer tid för min man och det är också mysigt. När vi är ute och tältar är det ingen som ligger emellan oss längre, säger Magdalena och ler.

I höst firar Magdalena och Richard silverbröllop, 25 år som gifta!

– Det är fantastiskt att ha ett långt äktenskap med sig när man har ett sådant här jobb. Det är en stor trygghet.

Magdalena Andersson

Född: 23 januari 1967 i Uppsala.

Familj: Maken Richard Friberg, 55, professor i nationalekonomi, två barn i 20-årsåldern.

Gör: Är Sveriges första kvinnliga statsminister.

Intressen: Träna yoga, paddla kajak, cykla.

Äter helst: Lammkotlett med grekisk sallad.

Dricker helst: Vatten med citron, lime och mycket is i.

Annons