Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Jimmie Åkessons barnbesked – efter spruckna förhållandet med partikollegan

06 sep, 2022, 07:30 
Anna von Koch
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gick in i väggen och fick omvärdera mycket i sitt liv.
Idag värdesätter han tid med sonen Nils och drömmer om att träffa en ny kvinna!
Annons
Här är partiledarnas partners!Brand logo
Här är partiledarnas partners!

Det är en avslappnad och glad Jimmie Åkesson, 43, som möter Svensk Damtidning hemma i Sölvesborg i Blekinge.

Sommaren står i full blom och Sverigedemokraternas partiledare har på många sätt kopplat bort jobbet. Sedan utbrändheten 2014, vet han om någon, att det gäller att ta pauser i livet. Speciellt en sommar som denna, då en hektisk valrörelse väntar.

Allra helst umgås Jimmie med den åttaårige sonen Nils. De har en nära relation och gillar att vara ute i naturen tillsammans, åka till ett lekland, eller att bara ha grabbhäng hemma i soffan framför en film eller tv-spel.

– Nils spelar gärna Super Mario, som jag också spelade när jag var liten. Det är roligt, för då känner jag en gemenskap med honom och tur för jag förstår ingenting av Minecraft eller Roblox, säger Jimmie och skrattar.

Annons

Sedan separationen från Nils mamma Louise Erixon våren 2020 har de delad vårdnad. Jimmie vill inte gå in närmare på varför de gick isär, men säger att de har en god relation och hjälps åt kring sonen. Jag frågar om Jimmie är sugen på att träffa någon ny.

– Det vill väl alla? Människan är inte gjord för att vara ensam.

Vill du ha fler barn?

– Jag drömmer inte om det, men det är klart, vill jag ha fler barn får jag skynda mig, tiden går ju. Men samtidigt är jag glad över att ha ett barn, det är inte alla om har det.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson
Jimmie möter Svensk Damtidning i en park i hemstaden Sölvesborg.

Jimmie Åkesson rekommendation: Gå till psykolog

Jimmie är inte rädd för att prata känslor. Under utbrändheten började han gå till en till psykolog och det hjälpte honom mycket.

– Idag jobbar jag mycket, men jag har balans i livet på ett annat sätt. Jag är glad och lycklig och har det bra jämfört med de flesta människor i värden. Jimmie säger att det är viktigt att vara öppen och prata om man mår psykiskt dåligt, men han skulle rekommendera alla att gå till en psykolog.

Annons

– Det halvåret lärde mig väldigt mycket om mig själv, som att man måste ta ledigt på riktigt och umgås med familj och vänner. Bara göra ingenting, påta i trädgården och få lite distans från den intensiva vardagen.Eller påta och påta. Det är en sanning med modifikation. Jimmie har försökt odla och hålla liv i växter, men de har inte mått så bra när han kommit tillbaka efter många dagars jobb i Stockholm.

– Jag har därför fyllt trädgården med plastväxter. Jag har allt möjligt: Mangoträd, palmer och citronträd, säger han och skrattar. Jag frågar hur han får plastväxterna att inte blekna eller bli neongröna av solen och Jimmie kommer genast med husmorstipset att impregnera plastväxterna med UV-skydd. Vårt samtal rör sig mellan högt och lågt, men handlar självklart också om politik. Enligt Jimmie mår Sverige inte alls bra.

– Vi har väldigt många djupgående problem. Vi har hög brottslighet och kriminalitet och en otrygghet som följer med det. Vi har dessutom en energikris med drivmedel och elpriser som är väldigt kännbar. Vår välfärd är helt ok, men det finns fortfarande människor som dör i väntan på den vård de behöver och det är helt oacceptabelt, säger han.

Annons

Jimmie Åkessons mörka bild av Sverige

Enligt Sverigedemokraterna har Sverige bland de längsta vårdköerna i Europa och det vill man ändra på. Väntetiden till specialistsjukvården ska begränsas till max 30 dagar och till 14 dagar vid särskilt allvarliga sjukdomar och vid psykisk ohälsa bland barn och unga. Vilken är den största utmaningen?

– Att Sverige är ett splittrat land med parallella samhällen som växer fram. Folkhemmet kan inte fortsätta att växa, eller ens finnas till i ett splittrat land. Människor måste känna trygghet och gemenskap. Det gör vi inte idag, säger Jimmie.

Louise Erixon, tidigare sambo med Jimmie Åkesson.
Jimmie vill vara en närvarande pappa till sonen Nils. Han har en bra relation till pojkens mamma Louise Erixon, sedan separationen 2020.

Det politiska intresset väcktes i högstadiet. Jimmie gick som många i klassen med i Muf, Moderata ungdomsförbundet. Men i samband med EU-valet 1994 kunde han inte vara moderat längre. Jimmie var tvärt emot Moderaterna och alla andra högerpartier i riksdagen, emot EU.

Annons

Han började därför leta efter andra likasinnade och fann Sverigedemokraterna i Sölvesborg genom Gula sidorna. Där klickade det bättre och i mars 1995 startade Jimmie och några kompisar en egen ungdomssektion i Sölvesborg.

Jimmie Åkesson: ”Jag skulle vara en ganska bra statsminister”

När Jimmie tillträdde som partiledare 2005 hade Sverigedemokraterna en procent av rösterna. I dag är SD Sveriges tredje största parti, med 17,4 procent av rösterna, enligt Novus/SVT:s julimätning.

– Jag är stolt över det vi har åstadkommit. Det finns många som inte trodde att vi skulle nå dit vi är idag.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson
Sedan utbrändheten är Jimmie noga med att ta pauser i livet.

I höst hoppas Jimmie givetvis på stora framgångar och skulle gärna axla rollen som Sveriges ledare.

– Jag tror jag skulle vara en ganska bra statsminister för jag har en bra förankring i verkligheten. Jag är redo att axla rollen.Men även om Jimmie lever och andas Sverigedemokraterna och har ägnat större delen av sitt vuxna liv åt toppolitiken så var det aldrig drömmen. Han drömde i stället om att bli författare eller journalist.

Annons

– Jag är en kreativ person som skrev mycket på den tiden. Jag kan sakna det. Politiken ger inte så mycket utrymme för det kreativa.

Foto: TT

Jimmie Åkesson

Född: 17 maj 1979 i Ivetofta församling i Kristianstads län.

Bor: I en villa i Sölvesborg i Blekinge. Övernattningslägenhet i Stockholm.

Familj: Sonen Nils, 8, bondkatterna Sparris och Sture.

Tränar: Alldeles för lite. Men i sådana fall golf och padel.

Lyssnar på: Ljudböcker, gärna klassiska spänningsromaner och old school metal.

Gör: Partiledare för Sverigedemokraterna sedan 2005.

Annons