Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nooshi Dadgostars okända familjeliv – så träffade hon sin kärlek Martin

31 aug, 2022, 07:00 
AvAnna von Koch
Nooshi Dadgostar har skakat om riksdagen och satt ner foten för sina väljares skull.
Men arg, nej så skulle hon inte beskriva sig.
Snarare en snäll och handlingskraftig doer, som älskar att busa med sin dotter.
Annons
Här är partiledarnas partners!Brand logo
Här är partiledarnas partners!

Ett stenkast ifrån riksdagen ligger Ristorante da Peppe, vänsterledaren Nooshi Dadgostars, 37, andningshål. Här kan hon äta lunch, sippa på en kaffe och titta på turister som lojt flanerar i Gamla stan.

– Jag skulle kunna ha lunchlåda med mig till jobbet, men det är så skönt att komma ut från kontoret och sätta sig på uteserveringen över en bit mat och snacka lite, säger hon när Svensk Damtidning möter upp en varm sommardag.

Nooshi är glad och avslappnad. Semestern närmar sig med stormsteg och hon ser fram emot att få åka och hälsa på sina föräldrar Parviz och Mitra i Göteborg. Sambon Martin Westergren, 43, och deras snart 3-åriga dotter Nadia åker självklart med.

– Det har ju varit pandemi ett tag, men lilltjejen måste ju få uppleva Liseberg på sommaren. Vi har bara varit där på julen, men sommaren på Liseberg är viktigt. Och Nadia är ganska orädd. Hon åkte uppskjutet för yngre barn och rörde inte en min, medan jag skrek. Vi är åksjuka i min familj, men Nadia är en inspirationskälla när det kommer till åkattraktioner och har nerver av stål, säger Nooshi och skrattar.

Nooshi beskriver sin dotter som en tuff och social liten tjej som pratar hela tiden.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar
Vänsterpartiet med Nooshi i spetsen har satt hårt mot hårt i frågor kring marknadshyror och pensioner sedan hon tillträdde i november 2020 och vunnit striderna.

– Min mamma känner igen mycket av mig i Nadia. Jag var också rätt pratig och så liknar hon mer mig än Martin på utseendet också.

Annons

Nooshi Dadgostars liv med dottern och sambon

Hur är Nooshi som mamma?

– Bra fråga … Jag är snäll och väldigt tillmötesgående. Martin sätter mer gränser än vad jag gör. Jag och Nadia är mer lekkompisar som springer runt och busar med varandra.

Nooshi och statsvetaren Martin blev ett par 2015, efter att ha känt varandra i flera år. Det började med en diskussion under en fest om socialdemokraten Anders Ygeman, som då var väldigt på tapeten. En kort tid senare bjöd Martin ut henne på en öl.

– Eftersom han forskade i statsvetenskap och jag var riksdagsledamot trodde jag att han bara ville diskutera politik. Men när han började bli väldigt personlig förstod jag att det var en dejt, säger Nooshi och ler.

Det visade sig att båda hade starka känslor för varandra och kvällen, som avslutades med en kyss, blev början på något nytt.

Nooshi Dadgostar med sambon Martin och deras dotter
Nooshi Dadgostar och sambon Martin träffades på en fest.

– Han är snygg, mysig, sjyst och en väldigt bra pappa.

Nooshi Dadgostar: ”Allt jag gör nu gör jag för min dotter”

Paret bor i en lägenhet i södra Stockholm. Martin forskar och undervisar i statsvetenskap på Stockholms universitet och tar mycket av ansvaret hemma. Nooshi försöker lämna på förskolan så ofta hon kan, men det är ofta långa arbetsdagar. Sedan Nooshi blev mamma har det politiska arbetet även fått en högst personlig betydelse.

Annons

– Visst jobbar jag för svenska folket, men när jag fick barn fick jag också en personlig kontakt med framtiden. Allt jag gör nu gör jag för min dotter. Jag är ju hennes trygghet nu, men hon kommer att behöva den här tryggheten hela livet. Det måste finnas resurser i förskola och skola om hon eller något annat barn behöver hjälp och när hon flyttar hemifrån vore det trevligt om det fanns bostäder. För att inte tala om klimatfrågan, säger Nooshi och tar en klunk av sin kaffe.

– Förra året köpte vi en pulka att åka med, men det kom ju knappt någon snö. Jag vill att mitt barn ska få leva ett bra liv med samma trygghet, hjälp och möjligheter som jag fick, säger Nooshi och fortsätter:

– Mycket har ärligt talat försämrats med oro och otrygghet i skolan. Jag hade inte de bästa betygen och mina föräldrar hade inte de finaste jobben, men jag kände alltid att jag skulle klara mig i livet och kunna få ett jobb. Det är jag inte säker på att min dotter kommer att känna, men jag skulle vilja att hon gjorde det.

Annons

Vänsterledarens tuffa uppväxt: ”Inga pengar”

Nooshi tycker att skolan har blivit alldeles för segregerad. Hon minns en helt annan skola som var sammanhållen och där det gick barn från olika bakgrunder.

– Vi hade inga pengar när jag växte upp, men jag gick med barn vars föräldrar var mellanchefer och hade högskolejobb. Det var en helt annan trygghet, en mer jämlik och sammanhållen skola där man hade höga förväntningar på alla barn. Det spelade inte så stor roll var man kom ifrån. Nu gäller det att välja rätt skola, annars kan man gå miste om något. Så vill vi inte ha det, utan förespråkar en statlig skola och välfärd.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar
Svensk Damtidnings reporter Anna von Koch träffade Nooshi Dadgostar på hennes favoritställe Ristorante da Peppe, som ligger nära hennes jobb i Gamla stan.

Vänsterpartiet har satt hårt mot hårt i frågor kring marknadshyror och pensioner sedan Nooshi tillträdde som partiordförande i november 2020. Många har kallat henne bråkig och arg.

Annons

– Haha. Jag är väldigt snäll, men man måste få saker gjorda och det med respekt för väljarna. Det är alldeles för mycket prat i politiken. Människor måste känna att vi gör saker på riktigt, att det betyder något. Jag bestämde mig tidigt för att vara en ”doer”.

Mehrnoosh ”Nooshi” Dadgostar.

Född: 20 juni 1985 i Ängelholm.

Bor: I en lägenhet i södra Stockholm.

Familj: Sambon Martin Westergren, 43, och dottern Nadia, 3.Utbildning: Juristprogrammet vid Stockholms universitet, dock utan examen.

Gör: Vänsterpartiets partiledare sedan november 2020.

Husdjur: Nej: Jag älskar katter, men min sambo är allergisk.

Gör mig lycklig: En härlig sommarkväll på uteplatsen där jag får grilla och dricka sangria.

Dold talang: Pratar spanska efter att ha varit utbytesstudent i Spanien.

Annons