Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Märta Stenevis livsavgörande beslut – ärliga orden om relationen med okända sambon

05 sep, 2022, 17:00 
Anna von Koch
Märta Stenevi såg tidigt i livet barnfattigdom på nära håll med kompisar som gick hungriga.
För henne och Miljöpartiet är kampen för de utsatta barnen minst lika viktig som jämlikhet och miljöarbete.
För Svensk Damtidning berättar hon också om kärleken till Peter och hur de får relationen att fungera.
Annons
Här är partiledarnas partners!Brand logo
Här är partiledarnas partners!

Märta Stenevi, 46, har slagit sig ner på ett berg med en med vidunderlig utsikt över Nackareservatets glittrande vatten, söder om Stockholm.

Det är en trolsk vacker plats för intervjun och man skulle kunna tro att allt var uppgjort: Att miljöpartiets språkrör tar med oss i naturen för syns skull. Men faktum att det alltid är hit hon återvänder när själen behöver ro.

– Ja, det här är min tillflyktsort. Det här är början på mitt bästa promenad- och löpspår och så finns det en jättefin badklippa där jag kan ta mig ett dopp. Det är alltid så mycket som snurrar i mitt huvud, men när jag kommer ut hit släpper jag allt annat, säger Märta och blickar ut över vattnet.

Hon och sambon Peter Johnsson, 51, bor i Limhamn i Malmö när de har barnen, men bor varannan vecka i en liten tvårumslägenhet med balkong i Bagarmossen, inte långt härifrån. Peter driver en kommunikationsbyrå i Malmö, som även har kontor i Stockholm. Och Märta har ju sitt arbete i riksdagen.

Annons

Att pendla upp till Stockholm tillsammans är en förutsättning för att relationen ska fungera, säger Märta och så har de gjort i tre år nu.

– Visst är det slitigt med alla resor, men samtidigt ett privilegium att få ha en sådan här roll, något man tror på och tycker är viktigt. Jag är tacksam över att få göra det här.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi
Märta slår sig ner på en klipphäll med fantastisk utsikt över vattnet.

Märta Stenevis oro framtiden

Om bara några veckor går Märta och Miljöpartiet till val på att stärka klimatarbetet – ”vår tids ödesfråga”, stärka välfärden och öka jämlikheten.

– Det är så många krafter just nu som vill dra isär samhället. Man märker hur rasismen ökar, hur tonläget hårdnar, hur ojämlikheter och barnfattigdomen slår ut massor av barn och dödar deras framtidstro. Men har vi inte ett samhälle som hänger ihop i botten, då är det svårt att gå tillräckligt snabbt fram i arbetet mot klimatförändringen, säger Märta.

Annons

För Miljöpartiet är ensam inte stark, utan vi skapar ett starkare och tryggare samhälle tillsammans. Att visa solidaritet och att alla inte föds med samma privilegier förstod Märta tidigt. Innan hon skulle börja skolan flyttade familjen från skånska Hörby till Helsingborg, där Märtas mamma Kerstin, som var läkare, hade fått jobb.

Familjen hade försökt sälja sin villa, men just då var bostadsmarknaden iskall och trebarnsfamiljen fick därför sätta sig med höga lån i en hyresfyra i ett socialt utsatt område, med mycket missbruk och barnfattigdom. Här började Märta skolan och gick i lågstadiet innan föräldrarna fick sin villa i Hörby såld och kunde köpa ett nytt hus i ett välbärgat område i Helsingborg.

– De kontrasterna tror jag har format väldigt mycket av min syn på politik. Dels har jag burit med mig hur olika förutsättningar är för barn som växer upp och det har ju blivit ännu tydligare sedan jag själv blev mamma. Jag har haft klasskompisar som har kommit hem till oss för att få mat och som har stannat så länge de kunnat eftersom det var stökigt hemma med föräldrar som missbrukade. Mamma var alltid tydlig med att vår dörr alltid stod öppen.

Annons

Stenevis mamma hjälpte fattiga barn

Det nya villaområdet präglades av mycket framgång och god ekonomisk status, men även där märkte Märta att många barn mådde psykiskt dåligt och i stället kämpade med höga krav på prestation.

– Det har varit ganska nyttigt att ha sett lite av båda. Det finns både likheter och skillnader, men framför allt vilken påverkan det har och om vi ska ha ett samhälle som håller ihop, då måste det vara allas vårt ansvar att barn har det bra. Precis som min mamma tog sin an de barnen.

Svensk Dams reporter Anna von Koch träffar Miljöpartiets Märta Stenevi
Svensk Dams reporter Anna von Koch träffar Märta ute i Nackareservatet.

Märtas pappa Peter var och är än idag kyrkomusiker. Föräldrarna var väldigt engagerade i kyrkan och i familjen fanns tydliga värderingar om medmänsklighet och omsorg, som sträckte sig längre än den egna gruppen. Det synsättet har Märta burit med sig, men har idag ingen aktiv relation till kyrkan.

Annons

– Jag är inte så brydd om Gud finns eller inte. Gör han det är han varmt välkommen att komma och hjälpa till lite. Jag är rätt så upptagen med människorna och försöker skapa en värld som håller för de här barnen.

Partipolitiskt engagerade blev Märta inte förrän hon var 36 år och hade fött sitt tredje barn. Hon hade då gått ut skolan med högsta betyg. Pluggat litteraturvetenskap, film, förlagskunskap och företagsekonomi vid Lunds universitet och varit chef inom bokbranschen under 15 års tid.

Stenevis beslut – som förändrade allt

Men en dag kände Märta att hon behövde lägga allt sitt driv och engagemang på något som verkligen betydde något för henne och som gjorde skillnad i samhället.

– Jag kände att nu fick det vara nog med att bara sitta och tycka vid sidan av.

Miljöpartiets två språkrör Märta Stenevi och Per Bohlund
Märta med sin parhäst, språkröret Per Bolund på Gotland i somras.

Skulle det hända något fick jag nog jobba lite också. Hon stegade in på Miljöpartiets lokalkontor i Malmö, 2012, med en ödmjuk fråga om hon kunde hjälpa till med någonting. Men hade nog aldrig kunnat ana att hon bara åtta år senare skulle inneha topposten tillsammans med Per Bolund, partiets manliga språkrör.

Annons

– Jag är väl ganska modig som kastar mig in i saker och ganska tuff när det behövs.

Svensk Damtidning möter Märta Stenevi i Nackareservatet utanför Stockholm.

Född: Den 30 mars 1976 i Lund.

Bor: I ett radhus i Limhamn i Malmö, samt i en övernattningslägenhet i Bagarmossen, söder om Stockholm.

Familj: Sambon Peter Johnsson, 50, tre barn, 16, 14, och 10 år. Två bonusbarn 14 och 9 år. Katten Missy, döpt efter Missy Elliott.

Gör: Språkrör för Miljöpartiet.

Märta Stenevi

Vår dörr stod alltid öppen

Jag kände att det fick vara nog

Märta slår sig ner på en klipphäll med fantastisk utsikt över vattnet.

Märta är sambo med Peter Johnsson, 51, som driver en kommunikationsbyrå i Malmö.

Här i det trolska Nackareservatet hämtar Märta ro.

Märta är uppvuxen på olika ställen i Skåne.

Märta med sin parhäst, språkröret Per Bolund på Gotland i somras.

Människors lika värde är viktigt för Märta. Här deltog hon i Pride i Malmö, 2021.

Svensk Damtidnings reporter Anna von Koch i ett öppenhjärtligt samtal med Märta Stenevi.

Personligt med partiledarna

Annons