Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ebba Buschs starka ord – sista ögonblicket med mormodern: ”Finns med mig”

08 sep, 2022, 05:00 
Anna von Koch
Ebba Busch strosar lyckligt omkring bland blomstertobak och lejongap, en liten paus i den hektiska val-rörelsen.
För Svensk Damtidning berättar Kristdemokratledaren hur partiet vill reformera vården, om den sista stunden med mormor och vad hon helst odlar!
Annons
Här är partiledarnas partners!Brand logo
Här är partiledarnas partners!

Valet närmar sig med stormsteg och det har inte varit lätt att få till en träff med Ebba Busch, 35.

Kristdemokraternas ledare är fullt upptagen med att fara land och rike runt med sin valkampanj.

– Det är det bästa som finns att få åka runt och träffa så mycket människor och få omedelbar respons på vad folk tycker. Det är en tung arbetsperiod, men också den mest hoppfulla, eftersom vi är så nära att lyckas ge Sverige en ny regering, säger Ebba när vi ses en vacker augustidag i sommar-Sverige.

Tre saker är viktigast för Kristdemokraterna: Vård, trygghet och att kunna bo i hela Sverige. De vill få ner vårdköerna genom att skrota regionerna, som de menar är föråldrade.

– Danmarks vårdsystem är från 2007 och Norges är från 2002. Sveriges är från 1862. I stället för 21 olika regioner vill vi införa ett nationellt vårdsystem som våra grannländer redan gjort. Under tiden det sker, vill vi inrätta en nationell vårdförmedling som hjälper människor att få vård i en annan region, om de har väntat för länge i sin egen. Var du bor det ska inte avgöra dina chanser till att överleva en svår sjukdom, säger Ebba.

Annons

Ebba Buschs passion: Trädgårdsarbete

Vi befinner oss på en handelsträdgård norr om Stockholm. Ebba strosar lyckligt runt på självplocket med en korg i handen och skapar sin egen vackra blombukett bestående av lejongap och blomstertobak.Hon har själv valt platsen att ses på, eftersom naturen ger henne ro för själen och en möjlighet att ankra om sig själv.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch
Det finns inget som gör Ebba så lugn och glad som naturen.

– Trädgårdsarbete är bland det bästa jag vet. Och plantskolor och trädgårdshandelsbutiker är en av mina ”happy places”. Att gå runt och klämma, känna, lukta på och planera för vad som ska få en plats i trädgården ger både lugn och drar i gång kreativiteten, säger hon.

Allra helst odlar Ebba gammeldags engelska rosor.

– De blommar inte om igen samma säsong så det är en lycka man får ta vara på lite extra, men de doftar ljuvligt! Luktärter är en annan stor favorit då det går att plocka små buketter varje dag med barnen. Ju mer man plockar desto mer blommar dem. Och sen potatis och sallad så klart. Det finns inget bättre än att äta det man själv odlat.

Annons

Ebba växte upp på landet utanför Uppsala i en hyreslägenhet. Hon kommer inte från en familj med mycket pengar. Pappan Truls var fotograf och mamma Helena var långtidssjukskriven efter att ha bränt ut sig i incheckningsdisken på SAS, innan hon skolade om sig till jurist. Ebba började tidigt jobba för att tjäna sina egna pengar och hon lärde sig att ta vara på det som naturen ger.

– Det är tack vare mamma jag upptäckt glädjen med odlande. Hon använde trädgårdsarbete som ett sätt att komma tillbaka efter den långa sjukskrivningen. Och ur det fick vi ett gemensamt glädjeämne för livet.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch
Trädgårdsintresset väcktes tack vare mamma Helena.

Ebba Busch speciella relation med sin mormor

Som barn var Ebba även mycket hos sin mormor Gunhild i lilla Blikstorp i Hjo i Västergötland. De stod varandra väldigt nära.

Annons

– Mormor var en av de vuxna som tidigt förmedlade jag var värd att lyssnas till, att jag var värd att älskas och att man inte får bete sig hur som helst mot någon annan, säger Ebba.

När mormodern fick hemtjänst och kände sig kränkt över hur de klampade in i hennes hem och klagade på allt som var fel, var det barnbarnet Ebba hon ringde för att diskutera saken. Ebba var tonåring och kände hur orättvisan växte sig till en politisk glöd om att vilja förändra något. En glöd som förde henne, inte bara till kommunalpolitikens äldrenämnd i Uppsala utan så småningom hela vägen till Kristdemokraternas topp.

– Hade det inte varit för mormor Gunhild, hade jag inte engagerat mig i politiken. Då hade det blivit något annat. Jag minns det där samtalet, det var så avgörande. Hemtjänsten ville väl och hade goda intensioner, men de missade det som är så svårt att lagstifta om, nämligen värdighet och att se mormor som en människa, säger Ebba.

Sista ögonblicket med mormodern

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch
”Jag kan känna att mormor finns med mig”, säger Ebba.

När Gunhild låg för döden 2011 var Ebba på jobb i Eskilstuna. Men så fort hon fått telefonsamtalet om att slutet var nära, slängde hon sig i en hyrbil och körde de 22 milen till Hjo. När Ebba störtade in på sjukhuset visste hon inte om mormor Gunhild fortfarande levde. Vid sjuksängen satt den närmaste familjen. Ebba och mormor Gunhild hade ofta sjungit tillsammans. Nu tog hon sin mormors hand och började sjunga psalmen Blott en dag, som hon lovat. Ebba kände ett svagt handtryck till svar. När hon kom till andra versen tog Gunhild ett sista andetag.

Annons

– Jag kan känna att mormor finns med mig. Det är många år sedan hon dog nu, men vi har fortfarande ett pågående samtal i huvudet och jag kan höra vad hon tycker och tänker. Från de samtalen hämtar jag kraft, säger säger Ebba med sprucken röst.

Ebba Busch

Född: 11 februari 1987 i Gamla Uppsala.

Bor: Hyr ett hus utanför Uppsala i väntan på att den egna villan i närheten ska bli färdigrenoverad.

Familj: Barnen Birger, 7, Elise, 5, som hon har med exmaken, fotbolls-spelaren Niklas Thor, 36.

Gör: Kristdemokraternas partiledare sedan april 2015.

Läser: Dina händer var fulla av liv, av Suad Ali.

Annons