Attacken på Steffo Törnquist – i absurda bråket: ”Usel”

Alex Schulman och Steffo Törnquist har hamnat i en konflikt om... bajs?

En oväntad debatt har seglat upp i kultursverige och det handlar om barnböcker och avförings vara eller inte vara i dem.

Det startade med Sara Meidells kränika i Västerbottenskuriren, där hon ifrågasatte mängden barnböcker med bajstema som släppts de senaste åren.

”Men den överexponering som bajset ges i bilderböckerna har inget hederligt i sig, utan visar framför allt på en både respektlöst slapp och samtidigt ängslig inställning till de läsande barnen: ge dem vad de verkar vilja ha, skrattfest för stor och liten, keps på sned, lite avföring i botten så går läsmedicinen ned.” skriver Sara i sin krönika, som snabbt blev uppmärksammad.

Attacken på Steffo Törnquist efter bajskommentaren

Det här har nu lett till ett kulturbråk av rang, men inte mellan de personer som kanske hade förväntats. Efter att Sara blev inbjuden till Nyhetsmorgon så gav sig nämligen Alex Schulman och Sigge Eklund sig på Steffo Törnquist, som från morgonsoffan uttryckte medhåll gentemot Sara Meidell, i sin podcast, något Aftonbladet skrivit om.

Steffos kommentar fick Alex Schulman att se rött.

Jonas Ekstrmer/TT

Alex Schulman har nämligen skrivit och gett ut en barnbok med bajstema, och det var en av böckerna som togs upp som exempel i Nyhetsmorgon i TV4, vilket fick författaren att se rött.

– Vadå ”låg kvalitativ nivå”? Vad fan vet han om det? Har han läst ”När Doris skulle bajsa”, ”Alla bajsar”, ”Bajsfesten” och ”En bok om bajs”? Har Steffo verkligen läst dem? Har han barn i den åldern? säger Sigge Eklund i podcasten efter att de spelat upp ett ljudklipp från morgonprogrammet.

– Hur dålig journalist får man bli? Hur usel får man vara? Och att han också är så här usel med ett flin, det är som att han inte förstår, fyller Schulman i.

Aftonbladet har sökt Steffo Törnquist som inte vill kommentera.

LÄS MER: SVT-profilernas förvandling – åren efter mystiska avhoppen

LÄS MER: Herman Lindqvist avslöjar sanningen om exfrun – efter splittringen

LÄS MER: Skandalerna, bråket och kaoset i Nyhetsmorgon