Babben Larsson lämnar SVT – nu svarar kanalen

Babben Larsson lämnar SVT – nu svarar kanalen

Bäst i test försvinner från SVT och Babben Larsson byter kanal.

TV4 har köpt rättigheterna till Bäst i test och det omåttligt populära programmet försvinner från SVT. Programledarna Babben Larsson och David Sundin följer nu med till konkurrenten.

Därför slopar SVT tittarsuccén ”Bäst i test” – framtiden för Babben Larsson och David Sundin
0:36

Efter reklamen: Därför slopar SVT tittarsuccén ”Bäst i test” – framtiden för Babben Larsson och David Sundin

(0:36)

Slå på ljud

– Vi är väldigt glada över möjligheten att ta över Bäst i test som är ett fantastiskt format och med det även de populära programledarna Babben Larsson och David Sundin, säger Fredrik Arefalk, kanal- och innehållsdirektör på TV4.

Babben Larsson och David Sundin

Babben Larsson och David Sundin följer med till TV4 när Bäst i test nu byter kanal.

Oliver Martin Henriquez

Därför byter Bäst i test kanal

Bäst i test har under sina sju säsonger blivit en stor succé i SVT och lockat miljonpublik. Orsaken bakom kanalbytet är att SVT inte kunnat matcha det bud som de brittiska formatägarna begärde.

– Vi var helt enkelt tvungna att släppa “Bäst i test”. Anledningen var att de brittiska formatägarna plötsligt begärde ett pris som vi inte vill och kan betala. Då talar jag om extrema pengar som vi inte tyckte var försvarbara, säger SVT:s programdirektör Eva Beckman, till Kulturnyheterna.

Chockbeskedet: Bäst i test läggs plötsligt ned

Kanalens svar: ”Jättetråkigt”

Anton Glanzelius, programbeställare av underhållning på SVT, säger att till Svensk Damtidning att det är jättetråkigt att förlora ett program som Bäst i test.

– Det är blandade känslor. Vi är så klart väldigt stolta att SVT tog det här lilla, lilla nischade programmet från en liten nischad tv-kanal. Vi har omvandlat det här formatet till att bli en stor monstersuccé för hela svenska folket, och som också banat väg för att bli en formatsuccé runt om i världen.

– Samtidigt känns det som ett rimligt och bra beslut att tacka nej, eftersom det brittiska formatbolaget ville öka priset med flera hundra procent. De pengarna skulle inte gå till själva tv-produktionen, utan pengarna skulle gå till deras vinstmarginal. Hur tråkigt det än kändes så var det rimligt att inte lägga så mycket public service-pengar på att maximera ett internationellt formatbolags vinstmarginal.

Babben Larsson

Babben Larsson.

Tim Aro/TT

Foto: TT