Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Babben Larssons liv med nya kärleken: "Den största lyckokänslan"

20 dec, 2020, 16:00 
AvAnna von Koch
Barbro ”Babben” Larsson gör succé i SVT:s julkalender. Men det har funnits utmaningar på vägen dit.
För Svensk dam berättar hon om motgångarna, och om det härliga livet med sin nya kärlek.
Annons
20 underbara julbilder på kungafamiljen vi aldrig glömmer!Brand logo
20 underbara julbilder på kungafamiljen vi aldrig glömmer!

Barbro ”Babben” Larsson, 64, har utsetts till Sveriges roligaste kvinna och är av våra mest folkkära tv-profiler. Under december har Sveriges barn och vuxna kunnat se henne i SVT:s spännande julkalender "Mirakel".

Babben spelar den bittra Agneta som förestår ett HVB-hem, inrymt i en gammal herrgård. En dag kraschar ett konstgjort svart hål in på vinden till herrgården och skapar ett maskhål genom tiden, som binder samman december 2020 med exakt samma dag, samma minut och samma sekund hundra år tidigare, 1920.

Flickorna Mira (Sarah Rhodin) och Rakel (Bibi Lenhoff) bor i samma rum i samma herrgård – men hundra år ifrån varandra. Nu sugs de in i maskhålet, byter ofrivilligt kropp och tvingas uppleva helt nya världar.

SVT:s julkalender "Mirakel"
Barbro "Babben" Larsson gör succé i SVT:s julkalender. Foto: SVT

Utmaningarna under inspelningen

Babben älskar manuset, tycker att barnen spelar bra, och säger att stämningen varit härlig under inspelningen. Men berättar också att det har funnits utmaningar.

Annons

– Det är alltid en utmaning med en stor påkostad produktion för man vill att det ska bli så bra som möjligt, men den här gången blev det en ganska omstörtande början eftersom vi fick in corona-smitta i produktionen och fick flytta om lite. Jag tror inte jag förstod allvaret i början, hur farlig den här sjukdomen verkligen är. Men det har jag börjat inse nu och det är verkligen inget jag vill ha, säger hon på telefon hemifrån lägenheten i Solna.

Coronapandemin ställde även till det för Babbens show ”Här kommer Babben Larsson – tjolahopp”, som skulle haft turnépremiär i september. Den är nu flyttad ett år framåt i tiden.

– Jag insåg ganska snabbt att det här kommer att ta tid. Alla de förhoppningar och planer som jag i vanliga fall brukar ha det närmaste året har krympt ner i tid och just nu avvaktar jag väldigt mycket vad som kommer att hända med pandemin.

Många artister har gått på knäna ekonomiskt det här året, men inte Babben.

Annons

– Jag har fått in pengar, så jag klarar mig gudskelov. Men jag tycker väldigt synd om mina yngre kollegor som precis sparkat igång sina karriärer. För dem är det stentufft, men för egen del ska jag inte klaga. Jag har pension och behöver inte ha en spänn.

Babben larsson och David Sundin
Babben Larsson leder SVT:s "Bäst i test" tillsammans med David Sundin. Foto: TT

Firar jul med hemliga kärleken

Snart står julen för dörren och Babben vet inte heller hur den blir. Troligtvis firar hon tillsammans med dottern Sofia Westerlund, 28, som bor granne och med särbon, vars namn hon vill hålla hemligt. Men hon avvaktar läget. För Babben spelar julen inte så stor roll.

– Jag kan fira jul upp ned med en kokosnöt på huvudet. Jag har inga måsten när det gäller julen.

Sina barndomsjular på Gotland minns hon mest från baksätet i bilen. Hemma på bondgården Busarve i Dalhem bodde mamma Vivan, pappa Rune och storasyster Elisabeth, samt Babbens morföräldrar. Men trots det valde familjen att åka runt till släktingar i socknen med tårtor och paket.

Annons

– Det var ganska stressigt. Det var inte förrän kvällen när djuren hade fått mat, alla hade hunnit varva ner, vi hade ätit lite julmat och delat ut paket, som lugnet infann sig. Så jag avvecklade julen så fort jag kunde. Jag firar gärna utomlands om det går, säger hon.

Babben Larsson
Babben träffade sin nya kärlek via en dejtingsajt. Foto: TT

Babben Larsson firade jul ensam

Något år firade hon även jul ensam, visserligen ofrivilligt eftersom hon var magsjuk, men det gjorde henne inte speciellt mycket.

– Jag är introvert och har inga problem med att vara ensam. Jag sysselsätter mig genom att lägga pussel eller läsa. Men den största lyckokänslan får jag faktiskt när jag får vara nära min dotter och särbo. Sitta tätt intill dem i tv-soffan.

Babben träffade sin nya kärlek på en dejtingsajt förra sommaren. Hon la ut en bild och skrev den uppriktiga texten: "Jag är inte bara stark. Jag är också svag. Jag är inte bara ego, jag är omhändertagande".

Annons

Första mötet med kärleken

Hon ville med det förklara att hon hade en annan sida, en som inte syns i tv. Och om någon var genuint nyfiken på den, ja då var det honom hon ville träffa. Kärleken fanns där ute och de möttes första gången i september 2019.

– Det kändes väldigt bra redan från början. Även om vi har valt olika vägar i livet, så känns det som om vi tänker väldigt lika, förstår varandra och kan prata bra om saker och ting.

Kärleken bor någon timme ifrån Stockholm. De pratar i telefon varje dag. Men Babben har ingen önskan om att flytta ihop.

– Nej inte nu i alla fall. Jag tycker särbolivet är det bästa av två världar. Det finns ett större mått av att man saknar och längtar efter varandra och så går man inte och trampar varandra på hälarna. Jag behöver det här lugnet omkring mig. Det är frihet för mig.

Barbro ”Babben” Larsson

Född: 29 oktober 1956 på Gotland.
Bor: Lägenhet i Solna, stuga på landet utanför Enköping och hus på Gotland.
Familj: Dottern Sofia Westerlund, 28, och en särbo.
Gör: Komiker, skådespelerska och sångerska.
Aktuell: I SVT:s julkalender "Mirakel".

Annons