Bert-Åke Vargs sista tid – dialys tre dagar i veckan: "Man kan inte hålla på att gnälla"

01 jan, 2023, 10:19 

Den folkkära skådespelaren Bert-Åke Varg har lämnat jordelivet 90 år gammal. Så här var hans sista tid.

Annons
Folkkära svenska kändisarna som lämnat oss 2022
Folkkära svenska kändisarna som lämnat oss 2022

Det var på nyårsafton som Bert-Åke Varg gick bort, 90 år gammal. Det bekräftar familjen för Hänt. Han lämnar efter sig en stor familj, många beundrare och en lång karriär.

Och han sista tid var inte lätt. Bert-Åke Varg har själv berättat öppet om sjukdomskampen.

Gick på dialys tre dagar i veckan – livet ut

Den folkkära skådespelaren jobbade in i det sista. Våren 2019 spelade han in serien Åreakuten, och drabbades då av ett RS-virus. Hans tillstånd försämrades och efter omfattande andningsproblem fick han transporteras till sjukhus akut med ambulans.

– Jag var själv då och när man inte kan andas ligger man jävligt nära panikens gräns. Det var en obehaglig känsla. Väldigt obehaglig, sa han då till Aftonbladet.

Annons

Bert-Åke Varg har kämpat med njurproblem, något som tvingat honom till dialys tre dagar i veckan sedan mars 2020. Det är en påfrestande behandling, som skulle fortsätta livet ut.

Recept.se Nyhetsbrev

– Jag blir så himla dålig efter det. Jag är så gammal så det tar väl hårdare på mig än en som är 60-70 år. Jag väger kanske 74 kilo när jag går dit och när jag går hem väger jag 72 så det är klart att det tar, sa han till Expressen.

– Det är reningsverket som inte klarar jobbet längre. Och jag är född med bara en njure, så den har ju gjort ett jädra bra jobb men till slut orkar den inte, förklarar Bert-Åke Varg.

Bert-Åke Varg
Bert-Åke Varg står för några av de främsta insatserna i svensk film, tv och teater.

Orden om hälsokampen: "Man kan inte springa runt och oroa sig"

Men trots den oerhört tuffa behandlingen höll han modet uppe. När han berättade om dialysen för Aftonbladet ville han inte klaga.

Annons

– Jag brukar säga att jag jobbar tre gånger i veckan. Men vad fan, det är bara att köra på. Man kan inte hålla på att gnälla och man kan inte springa runt och oroa sig.

När det kommer till döden pratade Bert-Åke Varg om ämnet i sitt sommarprat, men det var inget han ville ägna alltför mycket tid till att tänka på, utan han levde i stunden. Därför var planerna för Bert-Åkes och frun Juliannas silverbröllop i somras länga oklara.

– Folk bestämmer ju resor ett helt år i förväg. Vad fan man vet ju inte ens om man lever då. Det är bättre att köra när man lever, sa han till Expressen.

Bert-Åke Varg och Eva Bysing
Bert-Åke Varg och Eva Bysing på 1970-talet.

Bert-Åke Vargs sista dygn

Sonen Pontus Varg berättade för Hänt om Bert-Åkes sista dygn. Bert-Åke och frun Julianna var på väg till en konsert i centrala Stockholm. Inte långt ifrån Grand Hôtel där konserten ägde rum, föll han ihop i bilen utanför hemmet.

Annons

Frun larmade, och återupplivningsförsök gjordes på platsen av folk i närheten, och av blåljuspersonal som snabbt var på plats. Han fördes sedan till sjukhus och hans liv gick inte att rädda.

– Pappa var ju en showman ut i fingerspetsarna, och någonstans mitt i det här sorgliga så känns det på något sätt trösterikt att han fick lämna jordelivet i snygg smoking och glänsande lackskor. Enligt doktorn så svimmade han troligen av, och hela förloppet gick fort utan smärta. Fy fan, vad sorgligt, säger Pontus Varg till Hänt.

Bert-Åke Varg och hustrun Julianna
Bert-Åke Varg och hustrun Julianna gifte sig 1997.

Foto: TT

Annons