Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bianca i hetluften efter agerandet – granskas nu av myndighet: ”Strider mot lagen”

18 nov, 2022, 06:00 
Bianca Ingrosso granskas av myndighet.
Foto: TT

Bianca kan ha stridit mot lagen – nu granskas superentreprenören

Annons
Bianca Ingrossos pengar – miljonbeloppen i lön och företagBrand logo
Bianca Ingrossos pengar – miljonbeloppen i lön och företag

Bianca Ingrosso, 27, kräver inte en superlång presentation. Artisten och realitystjärnan Pernillas Wahlgrens dotter har de senaste åren haft en spikrak karriär.

Influencern har lanserat ett framgångsrikt sminkmärke och smyckesmärke samt nyligen tagit sig an en programledarroll i sin egna talkshow "Bianca".

I takt med att influencer marketing har blivit större har också lagarna blivit fler för internets makthavare att förhålla sig till. Det är numera superviktigt att profilen är transparent om de fått pengar för ett samarbete med ett företag.

Flera av Ingrossos inlägg på Instagram stories har granskats av Konsumentverket.

I inläggen, som lagts upp mellan augusti och september, gör Bianca reklam för kosmetiska produkter – men att det är just reklam framgår inte tydligt nog, enligt Konsumentverket.

Annons

Nu menar myndigheten att profilen har gjort sig ansvarig för vilseledande och otillbörlig marknadsföring.

– Vi bedömer om vi anser att det strider mot lagen, vilket vi då har gjort i det här fallet, säger Maja Rogemyr, jurist på Konsumentverket.

Inte första gången Bianca granskas

Granskningen kommer troligtvis inte som en förvåning för entreprenören. Hon har varit med om det tidigare för drygt ett år sedan. Ärendet lades då ner efter att influencern lovat att det inte skulle ske igen.

Att det nu upprepas anses därför som allvarligt av Konsumentverket, vilket gör att myndigheten denna gång lämnar ärendet vidare till konsumentombudsmannen.

Nu väntar beslut från konsumentombudsmannen om att vidta rättsliga åtgärder. Det skulle kunna leda till ett förbud för Bianca att göra samma sak igen – och ett vite, alltså en slags böter, som betalas om Ingrosso överträder förbudet.

Bianca om nya granskningen

Entreprenören har inte lämnats oberörd av händelsen och ska vara mån om att förhindra att det händer igen.

Annons

– Hon avser att rätta sig och vidta åtgärder för att det här inte ska hända igen, berättar Maja Rogemyr.

Ingrosso har fört fram sina tankar kring ärendet genom sin talesperson.

”Som har angetts ovan är Bianca Ingrosso mån om att följa gällande lagstiftning samt Konsumentverkets vägledningar och synpunkter. För det fallet att Konsumentverket har kvarstående invändningar eller synpunkter efter att ha tagit del av Bianca Ingrossos svar på Konsumentverkets skrivelse, välkomnar Bianca Ingrosso därför en fortsatt dialog med Konsumentverket kring dessa frågor.” skriver en talesperson för Bianca Ingrosso bland annat i yttrandet till Konsumentverket.

Foto: TT

Annons