Birgitta Ed erkänner problemet i äktenskapet – insåg allvaret långt i förväg: ”Svårt”

11 jan, 2023, 14:00 

Birgitta Eds beslut med Ulf Kristersson – berättar om samtalet.

Annons

Birgitta Ed kan inom kort titulera sig präst. Den 22 januari vigs hon äntligen in i Strängnäs domkyrka, bara ett stenkast från sitt och Ulf Kristerssons hus i samma stad.

5 saker du vill veta om Birgitta Ed
5 saker du vill veta om Birgitta Ed

– I början var det euforiskt roligt, nu känner jag ett helt annat lugn och det är ganska härligt att få lära sig nya saker. Nu vill jag börja jobba, jag har pluggat i nästan sju år, har hon tidigare sagt till Svensk Damtidning.

Men att bli präst var inte helt självklart. Birgitta Ed hade sedan tidigare en gedigen bakgrund som PR-konsult och har varit med och grundat byråerna Springtime och Six Year Plan.

Ulf Kristersson och Birgitta Ed under Nobelfesten 2022
Statsminister Ulf Kristersson och Birgitta Ed under Nobelfesten 2022.

Birgitta Ed om problemet: ”Svårt”

Hon jobbade på Six Year Plan när maken Ulf Kristersson tackade ja till att bli ny partiledare för Moderaterna hösten 2017. Då var det inte optimalt att arbeta kvar, eftersom det skulle kunna uppstå en jävsituation.

Annons

– Det är klart att det är ett svårt beslut. Ulf sa när han tackade ja till jobbet att vi hade haft en hel helg av familjråd, och det är verkligen sant. Jag kan inte säga att vi då redan i september-oktober slog fast att "så här måste det bli" men vi var båda tydliga med att det är ett annat läge nu och att det kan bli svårt med den sortens företag som jag håller på med, har Birgitta Ed sagt till Expressen.

Birgitta Ed
I en intervju med Expressen 2018 berättade Birgitta Ed om de intensiva familjesamtalen innan Ulf Kristersson blev partiledare för Moderaterna.

Birgitta ställd av barnets fråga

Så när Birgitta, Ulf och barnen Siri, Signe och Ellen slog sig ned för att samtala om familjens framtid, var det för att diskutera de kommande åtta åren och hur man bibehåller en familj.

Annons

– Hur ska vi klara att vara en familj även efter de här åtta åren? Det är det som är uppdraget. Det var den enda frågan som ett av våra barn ställde som var riktigt kritisk; "Hur vet vi att ni fortfarande är gifta när pappa inte är partiledare längre?" Hon ställde den bara till mig när vi skulle lägga oss på kvällen, jag blev väldigt tagen.

Birgitta Eds och Ulf Kristerssons besked

Birgitta Ed, som både ogillar och studsar till så att kaffet skvalpar när hon får höra epitetet ”statsministerfru”, ville 2018 inte ens tänka på en framtid utan Ulf Kristersson.

Nu när maken fyra år senare blivit Sveriges statsminister har de flyttat ut från villan i Strängnäs och installerat sig i Sagerska palatset. Likt då som nu är familjen det viktigaste och en skilsmässa otänkbar.

– Det kommer aldrig hända. Det är inte det här jobbet värt, det tycker varken Ulf eller jag, sa Birgitta till Expressen.

Birgitta Ed, Ulf Kristersson och barnen Iris, Signe och Ellen
Ulf Kristersson och Birgitta Ed med sina tre döttrar.

Foto: TT

Annons
Annons