Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Björn Ulvaeus rasande efter fräcka beteendet – i öppet bråk med kändiskvinnan

28 jul, 2023, 11:00 
Minna Sarpaneva
Björn Ulvaeus
Foto: TT

Tvisten har pågått sedan i augusti förra året.

Annons

Abba är en av världens mest kända musikgrupper och de flesta av oss har nog åtminstone en låt av gruppen som vi kan texten till.

Björn Ulvaeus och de andra Abba-medlemmarna, Agnetha Fältskog, Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad, lever numera ett något lugnare liv än när gruppen turnerade världen över.

Det betyder dock inte att livet är helt fritt från drama, och just nu pågår en upphovsrättstvist gällande en av Abbas låtar.

5 saker du inte visste om Björn UlvaeusBrand logo
5 saker du inte visste om Björn Ulvaeus

Stäms för brott mot upphovsrätten

I augusti 2022 delade influencern Katrin Zytomierska delade ett reklaminlägg för sitt varumärke Clean Eating på Instagram. I inlägget använde hon sig av Abba-hiten "The winner takes it all".

Detta ledde till en tvist mellan Zytomierska och Abbas representanter, Polar Music och Universal Music. Nu har de stämt Katrin och Clean Eating för brott mot upphovsrättslagstiftningen.

Annons

Det är inte första gången någon av Abba-medlemmarna påverkas av en pengatvist, Björn Ulvaeus var nyligen involverad i ett bråk gällande hans lyxvilla.

Katrin Zytomierska krävs på 200 000 kronor i ersättning

Redan när inlägget delades krävde rättighetsinnehavarna att det skulle tas ned samt att Clean Eating skulle betala en "symbolisk" summa om 50 000 kronor för att olovligen ha använt låten, rapporterar Aftonbladet.

Katrin Zytomierska tog ner inlägget men betalde inte den begärda summan. I april i år krävde Polar och Universal därför att influencern skulle betala 150 000 kronor i ersättning, men ännu en gång så bestred Zytomierska ersättningskravet.

Nu har rättighetsinnehavarna skickat in en stämningsansökan där de kräver Katrin och varumärket på 100 000 kronor var i ersättning, alltså totalt 200 000 kronor.

– Beloppet är alldeles för högt, orimligt högt. Det är anledningen till att min klient bestrider betalningsansvar motsvarande yrkad belopp, men det betyder inte att min klient inte kommer betala för sig, säger Katrins advokat Mark Safaryan, skriver Aftonbladet.

Tidningen har även sökt Katrin Zytomierska som hänvisar till sin advokat.

Annons