Björn Ulvaeus rasar mot tv-bilderna – känner sig diskriminerad

Björn Ulvaeus

Björn Ulvaeus rasar efter en upptäckt han gjorde när han kollade på tv hemmavid.
ABBA-stjärnornas verkliga relation i dag!
Slå på ljud

Björn Ulvaeus har stått för några av svensk pophistorias mest oförglömliga rader. Som textförfattaren i Abba arbetade han jämte kompositören Benny Andersson och erövrade världen, tillsammans med Anni-Frid Lyngstad och Agnetha Fältskog.

Men Björn är också en engagerad samhällsdebattör. I en text för DN Kultur gör han upp räkningen med Folkhälsomyndigheten, efter att ha sett deras senaste reklamfilm. Filmen gör de äldre en björntjänst, menar legendaren.

Björn Ulvaeus rasar mot Folkhälsomyndigheten

Den visar prov på en stereotyp, förlegad bild av seniorer.

"Vi hälsar inte på barnbarnen och läser böcker för dem och vi för inte intressanta samtal över middagsbordet med unga och gamla vänner. Vi hjälper inte till med våra erfarenheter när de behövs på tidigare arbetsplatser, tränar på gym eller går och shoppar i gallerior. Nej, enligt FHM dansar vi i ensamhet eller i par hemma i våra bostäder. Utstuderat löjliga dansrörelser, som i huvudena på de kommunikationsansvariga är fullkomligt naturliga för glada äldre människor", skriver Björn.

"En statlig myndighet betalar dyra pengar för att förmedla en klichébild av äldre människor i vårt land och gör det i all välmening utan att förstå att den är diskriminerande."

"De borde veta bättre"

Björn menar att äldre ska betraktas som en värdefull resurs.

"Statliga myndigheter borde veta bättre. Politik kan ju ändra förhållanden och så småningom också attityder. Speciellt när det inte finns onda avsikter, bara feltänk. Det är sådant som politik är till för och i det här fallet borde det vara ganska lätt eftersom regeringen råder över filmens avsändare", skriver han.

I en intervju med Dagens nyheter har Björn berättat om hur han och hustrun Lena levt under pandemin.

– Min fru tar på sig gummihandskar och ansiktsmask och går upp till Konsum, som ligger alldeles här intill, och handlar på stort avstånd från andra. Det är det enda som vi gör. Ibland kommer barn och barnbarn och hälsar på, men då är vi ute på altanen, säger Björn till Dagens nyheter.

LÄS MER: Så pressades Meghan att lämna kungahuset

LÄS MER: Meghan berättar: Levde som fånge i kungahuset

LÄS MER: Meghan dumpade Piers Morgan – verkliga relationen bakom bråket