Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Börje Salming i tårar – tar emot jubel omringad av hustrun och barnen

13 nov, 2022, 06:05 
Börje Salming tokhyllas igen – tar emot jubel omringad av hustrun Pia och barnen
Foto: TT/ Skärmdump Viaplay

Ännu en gång fick hockeylegenden ta emot publikens jubel – denna gång stod familjen och stöttade sin make och pappa.

Annons
Här bryter Börje Salming ihop – efter orden om dödsbeskedetBrand logo
Här bryter Börje Salming ihop – efter orden om dödsbeskedet

Börje Salmings hälsa har försämrats drastiskt sen i somras.

I augusti blev det känt att 71–åringen hade drabbats av den obotliga sjukdomen ALS. Tal- och sväljförmågan har försämrats markant sen familjen gick ut med Börjes hälsoläge.

Salming som är en av hockeyns allra största talanger hyllades stort natten till lördag svensk tid, då han befann sig i Scotiabank Arena. Arenan var fylld med åskådare när Börjes gamla hockeylaget Toronto Maple Leafs hyllade ikonens ankomst i Kanada.

Är en sann ikon i Toronto

I Kanada, Toronto har man berörts lite extra av hockeylegendens sjukdomsförlopp.

Det var ju här som svensken började sin mycket framgångsrika karriär på riktigt. Eter totalt 17 säsonger i Toronto Maple Leagues tillhör Börje en av de bästa spelarna i ligans historia.

Nu var alltså Salming tillbaka i sportandets "hemmaland" och skulle ta emot publikens kärlek och värme.

Det var inte självklart att stjärnan skulle ha möjlighet att resa till Kanada, men fick till slut klartecken att flyga. I Kanada befinner sig nu familjen, hustrun Pia och barnen Bianca, Rasmus, Teresa och Anders.

Annons

Svårt att hålla tillbaka tårarna

Det var svårt för Börje att hålla tillbaka tårarna igår natt.

De stående ovationerna blev allt för mycket och han brast ut i gråt. Det var han inte ensam om. Hela arenan fylldes av en känslostorm och alla på plats var klart berörda av situationen.

Före detta hockeyspelaren och Börjes vän Mats Sundin berättar om känslorna på plats för Sportbladet.

– Det var...väldigt emotionellt. Men också fantastiskt att få vara med och få uppleva hur Toronto visar Börje så mycket kärlek, säger en alltjämt tagen Mats Sundin när reportern träffar honom under läktarna direkt efter ceremonin.

– Börje tog in det själv också, det märktes verkligen. Han känner stödet han får från den här staden.

Salming tar emot kärleken omringad av sin familj

Natten till söndag hölls likaså en minnesvärd hyllningsceremoni i Scotiabank Arena. Ceremonin kom att bli minsta lika emotionell för alla på plats.

Annons

Denna gång hade Salming hela familjen med sig på isen. Hustrun Pia höll tryggt sin make i handen när de fick ta emot åskådarnas jubel och hyllningar.

Börje Salming, hustrun Pia och barnen Bianca, Rasmus, Teresa och Anders.
Börje tillsammans med hela familjen på isen. Foto: Skärmdump Twitter

Det var dags för Börje Salming att släppa pucken inför matchen. Med symbolik till svenska hockeystjärnorna William Nylander och Oliver Ekman-Larsson som tekare, det skriver Sportbladet.

– Jag är så glad för pappas skull, att han orkar och får uppleva det här. Att vi som familj får vara här tillsammans, säger Bianca Salming till Expressen efter intensiva helgen.

"Maple Leafs hade en väldigt speciell ceremoni för att hylla Börje Salming ikväll. Den svenska legenden som fortfarande står som den bästa backen i Leafs historia går just nu igenom en kamp med ALS, men återvände "hem" till Toronto i helgen"

Foto: TT

Annons