Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bråket som skakade societeten – alla tvingades välja sida: "Infantil och feg mobbare"

20 mar, 2021, 16:00 
AvAnnaClara von Hofsten
När konflikter uppstår i societeten blir det snabbt infekterat, eftersom både status, prestige och pengar står på spel. Och när bråkets epicentrum ligger väl exponerat mitt på Storgatan i sommaridyllen Falsterbo och dessutom blir förstasidesstoff, då måste alla välja sida.
Här är bråket som skakade societeten.
Annons
Titta – kronprinsessparet på första turnén för 2020!Brand logo
Titta – kronprinsessparet på första turnén för 2020!

Konflikter mellan människor är naturligt. Inom familjen finns ofta starka band och incitament att lösa ut konflikten. Men när konflikter uppstår i den lite vidare kretsen, mellan grannar, vänner, bekanta och släktingar blir det ofta knepigare.

Och om det dessutom står mycket prestige, gamla traditioner och stora ekonomiska intressen på spel kan det bli riktigt infekterat. Se bara på societetsbråket som rasade häromåret mellan de tre adelssläkterna Schulman, Tigerschiöld och Ramel!

Patrik och Anna Tigerschiöld med barnen Aurore, Benedikte, Hermine och Carl Wilhelm. Fem år har gått sedan familjen köpte det som skulle bli deras sommarparadis.

Det infekterade dramat började med att finansmannen Patrik Tigerschiöld, 56, och hustrun Anna Tigerschiöld, 54, köpte den K-märkta Bergendoffska gården på Storgatan i semesteridyllen Falsterbo. Paret är bosatta på Strandvägen i Djursholm, och planerade att ha gården som sommarställe. Bergendorffska gården, som är från 1700-talet, är ett av få hus som överlevde de två stora bränderna i Falsterbo 1895 och 1911 och är därför K-märkt.

Annons

Inte vilken plats som helst...

Falsterbo är en mycket anrik badort, där Skånes societet under mer än ett sekel har minglat med både kungligheter och fiskare. Här finns, förutom de vita stränderna som håller internationell klass, fantastisk natur och en charmig, välbevarad by med smala gator, charmiga torg och vackra gamla hus. Det är således inte vilken plats som helst.

Historikern och Skanörsbon Stellan Carlson är en av ortsborna som har reagerat starkt mot rivningen.

Makarna Tigerschiöld fick trots detta tillstånd att varsamt renovera huset samt göra en mindre ombyggnation. Men 2019 rev de istället hela huset under ett tält av byggplast. Boende i Falsterbo blev inte oväntat väldigt upprörda och Vellinge kommun utfärdade ett förbud mot fortsatt byggnadsarbete.

– Det här är en skandal. De här husen är Falsterbos stolthet och det är ytterst angeläget att de bevaras, sa Stellan Carlsson som är hedersordförande i Falsterbo museiförening när rivningen uppdagades.

Annons

”Tigerschiöld är ingen människa”

Det resulterade också i att Alex Schulman skrev en krönika i Expressen med rubriken ”Adelsman rev 1700-talshus” där det bland annat står: ”Adelsmannen i fråga heter Patrik Tigerschiöld och till och med namnet är perfekt. Han är ingen vanlig ”sköld”, han är den finare sortens sköld, han är en ”schiöld”. Rik som ett svin, tydligen, tillhör toppen av svenskt näringsliv. Bosatt med sin fru i Djursholm i Stockholm, men köpte en 250 år gammal gård i Falsterbo för att ha som sommarställe. Det är en drog. Jag vill veta allt om Tigerschiöldarna, deras bevekelsegrunder, och även om jag lider med ortsbefolkningen kan jag inte få nog av deras förtvivlan när de står där utanför bygget och tittar in i all förstörelse. De står där med tomma blickar, och försöker förstå – ondskan. För de inser det nu. Tigerschiöld är ingen människa. Han är Sauron. Det är en historia som har allt. Det är ond mot god, rik mot fattig, kultur mot yta, Stockholm mot landsbygd. Det är helt enkelt en perfekt storm av skit”.

Alex Schulman kastade sten i glashus, tyckte Knut Ramel.

”Alex Schulman är en mobbare”

Krönikan fick Knut Ramel, som är svåger till Patrik Tigerschiöld, att gå i taket och skriva ett inlägg om sina känslor på Facebook, och han gav verkligen svar på tal: ”Schulman beskriver bl a Tigerschiöld som ondskefull och “inte en människa” utan ”han är Sauron”. Som vanligt skriver Schulman om saker han inte kan något om. Han har t o m skrivit två böcker om sig själv, två pekoral där han snörvlande vältrar sig i självömkan över sin åldrande pappa och krökande mamma. Schulman ondgör sig vidare att Tigerschiöld är “rik som ett svin” och till på köpet “adelsman”. Han riktigt går i spinn över Tigerschiölds adelskap, raljerar över stavningen av namnet som “schiöld” och inte ”sköld”. Här hade det kanske varit klädsamt om Schulman hade informerat läsarna att han själv är adelsman, till och med lite adligare än Tigerschiöld. Han är inte en “Sjulman” utan en “Schulman” och han beskriver sig själv stolt som “krönikör” i adelskalendern som säkert står på hedersplats hemma i bokhyllan. Schulman är med andra ord inte bara en infantil och feg mobbare utan även en enastående hycklare. Alex Schulman är en förolämpning.”

Charlotte Ramel (här med maken Knut) hamnade i öppet bråk med Amanda Schulman.

Ord och inga visor. Men Sverige är ett litet land – ibland kallat en ankdamm – och det blev både Alex Schulman och Knut Ramel snart varse. Knut Ramels hustru Charlotta uppmanade nämligen alla sina vänner på Facebook att att dela inlägget. Problemet var bara att hon var vän med Alex hustru Amanda Schulman på Facebook: ”Haha! Det här är inte riktigt det man väntar sig att en vän på Facebook skriver om sin man”, skrev Amanda varpå Charlotta ilsket svarade: ”Har jag bara drömt Amanda Schulman att din man har hoppat på min svåger med ren mobbing som följd?”

Annons

Enligt en källa till Svensk Damtidning delade bråket societeten i två läger: ”Det har blivit en vattendelare, det är inget mittemellan. Alla man pratar med är antingen för eller emot”, säger vår källa. Efter flera turer slog Mark- och miljödomstolen fast att Anna och Patrik Tigerschiöld inte fick fortsätta bygga, och på Storgatan mitt i Falsterbo stod ruinerna av det vackra gamla huset kvar som ett stort sår. Men i somras lämnade paret Tigerschiöld in en ansökan om bygglov till kommunen för att bygga ett nytt hus på platsen. Det nya huset ska enligt planerna bevara så mycket som möjligt från den gamla Bergendorffska gården.

Sommaren 1945 tillbringade arvprins Gustav Adolf och prinsessan Sibylla i Falsterbo med döttrarna Margareta, Christina, Desirée och Birgitta. Våren därpå föddes lillebror Carl Gustaf.

I december 2020 kom påföljden; Anna och Patrik Tigerschiöld ska betala drygt 260 000 kronor i vite. Det är visserligen ett ovanligt stort vite, men för paret Tigerschiöld är det förmodligen inte särskilt mycket pengar. Efter två års fördröjning kan bygget alltså påbörjas precis som paret planerat.

Annons

”Man kan göra som man vill bara man har pengar”

– Det är väldigt provocerande att man kan göra som man vill med gamla kulturskatter, bara man har pengar, säger en av grannarna i Falsterbo som vill vara anonym.

Men det här är inte det enda bråk som skakat den anrika lilla Skåneidyllen. För ungefär tio år sedan utspelades en konflikt där skiljelinjen i princip gick mellan fastboende och sommargäster.

I Falsterbo finns nämligen en badbrygga, där byns invånare gärna tar ett morgondopp sommartid. Ingenting konstigt med det – om det inte vore för att många av tradition väljer att bada nakna. Men för att ändå få lite ”privacy” finns en oskriven regel: Ett par tofflor vid bryggans början markerade kö, och att man skulle vänta tills badaren där ute var klar. Problemet var bara att av naturliga skäl var inte alla insatta i de oskrivna reglerna, och uppskattade inte att få en tillsägelse.

När man ser denna flygbild av Falsterbonäset förstår man hur utsatt platsen är för naturens krafter.

Den senaste infekterade konflikten i sommarparadiset handlar om en mur som Vellinge kommun vill bygga tvärs igenom idyllen. Syftet är att skydda natur, vägar och bebyggelse mot översvämningar och höga havsnivåer. Men många av de boende är rädda om sin havsutsikt och kämpar emot med näbbar och klor – trots att Falsterbos fantastiska stränder i princip riskerar att raderas ut med tiden.

Annons