Broderns ilska – rasar efter behandlingen av Börje Salming: ”Hur tänker de?”

Börje Salming och Stig Salming

Börje Salming nekas personlig assistent för sin ALS.
Nu riktar storebror Stig Salming hård kritik mot vården.

Kända profiler som drabbats av ALS
1:18

Efter reklamen: Kända profiler som drabbats av ALS

(1:18)

Slå på ljud

Ishockeylegendaren Börje Salming, 71, berättade tidigare i år att han drabbats av den obotliga nervsjukdomen ALS. Då hade han i ett halvårs tid upplevt svårigheter med talet och andningen.

– Jag har fått ett besked som har skakat om livet för mig och min familj. De tecken, som antydde att allt inte stod rätt till i min kropp, visade sig vara sjukdomen ALS. På ett ögonblick förändras allt, sa Börje Salming i ett uttalande till TT.

Hustrun Pia rasar över vården: ”Så fucked up”

Sedan dess har det gått snabbt. Börje Salming kan idag inte längre prata och behöver sondmatas för att få i sig all näring. Tappar han i vikt riskerar sjukdomen att förvärras.

I en uppmärksammad intervju med Expressen berättar hustrun Pia om Börjes dagliga kamp, ilskan hon känner mot vårdapparaten och att han nekas personlig assistent eftersom han är över 65 år.

– Det är så fucked up, hela sjukvårdssystemet! Jag har läst så många historier om människor som drabbats. Det är inte människovärdigt! Det handlar om personer som hade kunnat få leva ett par månader till, om de hade fått den hjälpen man egentligen skulle få, för att man ska kunna vara i hemmet så länge som man kan, säger Pia till Expressen.

Pia Salming och Börje Salming

I en intervju med Expressen berättar Pia och Börje Salming om vardagen.

Christine Olsson/TT

Dottern Bianca bryter tystnaden om tuffa beskedet: ”Hemskt”

Stig Salmings ilska: ”Besviken”

Storebror Stig Salming kommunicerar med Börje via Pia. När han får höra hur lillebrodern behandlas av vården blir han både arg och besviken.

– När Pia berättar hur det är blir man först besviken och i nästa steg funderar man på myndigheterna som har de här ansvarsområdena. Hur tänker de egentligen? De måste finnas ett sunt förnuft, man kan inte behandla de här patienterna på det här viset, säger Stig Salming till Aftonbladet.

Stig vet själv hur viktigt det är med bra och rätt vård. Han har legat inne på lasarettet två gånger med hjärtproblem och när hustrun Lena gick bort förra året så var ett palliativt team närvarande i hemmet.

– Det är mycket som fungerar, men i Börjes fall i Stockholm där det bara styrs av regeltolkning, att är man över en viss ålder får man inte assistans. Vad fan, det är ju helt galet. Man tar för givet att en sån sak som ska fungera. Samhället är väl till för att hjälpa varandra, att vara solidariska?, säger han.

Börje Salming, Rune Lantto och Stig Salming

Börje Salming, Rune Lantto och Stig Salming i samband med att ishockeylegendaren Börje Salming hyllas i Matojärvi ishall 2016.

Fredric Alm/TT

Foto: TT